Ett landslag utan stomme

Jag faller tillbaka på det jag resonerat kring tidigare, nämligen kvaliteten på stommen i det svenska herrlandslaget i fotboll. Hur ser den ut? Vilka spelare ingår? Varför är det viktigt att ha en stomme? Vad händer om man inte har det?

Vi kan ju tycka vad vi vill om den EM-kvaltrupp Erik Hamrén presenterade på Friends Arena i går eftermiddag, en trupp som först ställs mot Norge 8 juni och senare (14 juni) Montenegro i EM-kval på just Friends.

Vad vi helt säkert vet är att vi får ett helt nytt innerbackspar, där Erik Johansson, Per Nilsson, Jonas Olsson och Pontus Jansson gör upp om två platser. Olsson och Nilsson är petade ur både trupp och lag sedan tidigare och återkommer till det svenska A-landslaget mest på grund av skade- och avstängningsläge, där tidigare ordinarie Andreas Granqvist och Mikael Antonsson saknas nu.

Att Martin Olsson inte kan vara med nu öppnar för ytterligare en comeback, Bundesligaproffset och Champions League-kvalificerade Oscar Wendt, som byttes in i bortamatchen mot Montenegro och indirekt var inblandad i Stefan Jovetic 1-1-mål på straff.

Nu är det han, Ludwig Augustinsson eller Pierre Bengtsson som får ansvaret till vänster i den svenska backlinjen.

Eftersom jag känner mig rätt säker på att Hamrén vill fortsätta med Bengtsson till höger (där han för övrigt spelar jämt i Mainz) och inte Anton Tinnerholm torde vänsterbacksduellen vara nere i två namn: De båda ex-blåvita Wendt och Augustinsson.

Om erfarenhet har betydelse (erfarenhet har betydelse) startar Wendt från Skövde i EM-kvalet söndag 14 juni.

Återstår lösningen centralt. Enligt devisen så få ändringar som möjligt är det rimligt att gissa att Erik Johansson blir den ena pjäsen. Att Pontus Jansson har viss erfarenhet tillsammans med just Johansson torde knappast ligga Jansson i fatet. Tvärtom. Att Jonas Olsson spelar regelbunden i Premier League, men blev utbytt just efter paus i ligaavslutningen mot Arsenal, har inte inneburit friplats i blågult för honom förr, knappast nu heller. Det fjärde alternativet, Per Nilsson, blandar och ger, även om han offensivt bidrog till FCK:s cuptitel härförleden.

Att jag ville ha med, men inte fick, Emil  Salomonsson kan jag leva med. Det kan han med. Anton Tinnerholm går in i detta EM-kval med erfarenhet från Champions League-spel. Det känns tryggt och påverkade rimligen Hamréns val.

Hur Sverige formeras offensivt påverkas i stor utsträckning av om Zlatan Ibrahimovic kan vara med. Och är det 4-4-2 eller 4-2-3-1 som gäller?

Givna känns endast Kim Källström och Albin Ekdal. I övrigt kan Sebastian Larsson, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin, Ola Toivonen, Marcus Berg och Emil Forsberg hamna både i och utanför startelvan.

Jag skulle satsa på ett 4-4-2 med följande utseende: Andreas Isaksson – Pierre Bengtsson, Erik Johansson, Pontus Jansson, Oscar Wendt – Sebastian Larsson, Kim Källström, Albin Ekdal, Erkan Zengin – Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg.

Kvarstår efter det här resonemanget svaret på frågan om stommen. Vilka är stommen i det här svenska A-landslaget? Vilka har tagit rollen som pådrivare och ledare?

Det är dags för Albin Ekdal att ta ett ännu större ansvar i det svenska A-landslaget.

Och räcker det med speltid för att betraktas som del av stomme? Ja, fast minst tio landskamper på raken och i dem avgörande insatser.

I den kategorin räknas fortfarande bara Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson och möjligen Kim Källström.

4 kommentarer om “Ett landslag utan stomme

  1. Endast ett tungt namn i denna startelva. Vi får hoppas några av alla dessa frågetecken blir utropstecken. Tror då mest på Erik J i försvaret som har lite kvaliteter i passningarna.

    Sverige ännu obesegrat i kvalet, men denna match är en sån där måste-vinna-match som inte passar landslaget.

    Vi håller tummarna …

    1. Hade suttit fint med en trepoängare. Såg bortamatchen på plats Podgorica, en match Sverige dominerade långa stunder, så det är inget världslag vi ställs mot.

  2. Varfor ar inte SamLarsson uttagen, otroligt daligt han borde varit redan tidigare men nu igen inte??? Ocksa Tehrmnborde val vara klar for landslaet snart. fornya TACK

Kommenteringen är stängd.