Galna uppdraget: Min EM-trupp – redan nu

Att redan nu, minst tre månader innan Sverige i bästa fall kvalar in till nästa sommars EM-slutspel i Frankrike, slå fast vilka 23 spelare som bör ingå i den Erik Hamrén-uttagna mästerskapstruppen är lika vanskligt som kittlande.

Dock avtog min entusiasm för uppdraget tämligen omgående, uppmärksammad på det begränsade urvalet. En sak är alltså redan klar: För att nå framgång i Frankrike måste både stomme skapas och möjliga chansningar – uttagningarna av de ofärdiga, de talangfulla – träffa helt rätt.

För att ni lättare skall förstå hur jag resonerat har min utgångspunkt varit 4-4-2, med centrala mittfältare som uppskattar och klarar av att hantera och bryta ned motståndare med andra taktiska lösningar, inte sällan med tre mittfältare centralt.

Uttagningen har präglats av sans (de flesta av dagens EM-kvalspelare ingår), men också en del nödvändigt mod. Det vi i dagligt mästerskapstal kallar ”chansningar”.

Som när Sven-Göran Eriksson tog ut Arsenals tonåring Theo Walcott till VM i Tyskland 2006 eller när Carlos Alberto Parreira chansade med en 17-årig Ronaldo till VM i USA 1994.

Inga givna succéer, men lyhört mod, som på kort tid 1990 ledde till att Tomas Brolin växte från okänd allsvensk till Olle Nordins och hela svenska folkets gunstling på italiensk mark.

Det kan gå fort, bara någon sätter fart och vågar sätta bollen i rullning.

Därav Arber Zeneli i min trupp; Håkan Ericsons mest spännande U21-EM-spelare, Sveriges nye Jesper Blomqvist, vår ende att möjligen nämnas i samma andetag som Lionel Messi.

Nämnas.

INTE jämföras.

Han kan få samma roll som Blomqvist i Tommy Svenssons VM-trupp 1994, vid en uttagning förhoppningsvis med ett bättre utfall än ”Jeppe” för 21 år sedan.

Jag har vägt honom mot Jimmy Durmaz och tänkt tanken att om Sverige skall lyfta och möjligen nå längre än ett gruppspel krävs det fartfyllda, oslipade och oberäkneliga. Zeneli, inte Durmaz.

Överhuvudtaget tror jag på spetskompetenser, där varje enskild skall tillföra truppen möjligheter, en förmåga ett exempelvis bryta matchbilder, överraska en motståndare – och föra det svenska landslaget till en ny nivå.

Vi är inte i EM än, men utgångsläget är gott.

I dag reser U21-landslaget till Tjeckien och Brno. De reser med drömmar om framgång, möjlighet att kvala in till OS i Rio och med vetskapen att ett EM-slutspel hägrar nästa sommar.

Bättre kan det inte bli.

I min EM-trupp ingår fem av sommarens U21-stjärnor: Ludwig Augustinsson, Oscar Hiljemark, Arber Zeneli, Alexander Milosevic och Isaac Kiese Thelin.

Plus en ännu yngre, svensk fotbolls nästa centertank av högsta klass. Åtminstone är det mina nuvarande förhoppningar på CSKA Moskvas Carlos Strandberg, den tidigare Häckenspelaren, som fått en flygande start i Ryssland och som i form har ”det lilla extra”.

Jag har även valt Sebastian Eriksson framför Pontus Wernbloom och exempelvis Rasmus Elm eller Oscar Lewicki. Skälet är den totala hängivenheter och en vilja att förflytta berg om så måste.

Dessutom är Eriksson, när formen är tillbaka, riktigt bra i ett 4-4-2.

Synpunkter?

Vilka saknar ni?

Vilka skall bort?

Min möjliga EM-trupp 2016

Målvakter (3)

Andreas Isaksson, Kasimpasa, 33 år, 121 A

Robin Olsen, Malmö FF, 25 år, 2 A

Kristoffer Nordfeldt, Heerenveen, 25 år, 5 A

Försvarare (8)

Pierre Bengtsson, Mainz, 27 år, 22 A

Anton Tinnerholm, Malmö FF, 24 år, 3 A

Erik Johansson, Malmö FF, 26 år, 6 A

Andreas Granqvist, Krasnodar, 30 år, 42 A, 2 mål

Alexander Milosevic, Besiktas, 23 år, 4 A

Pontus Jansson, Torino, 24 år, 7 A

Oscar Wendt, Mönchengladbach, 30 år, 25 A

Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn, 21 år, 2 A

Mittfältare (8)

Sebastian Larsson, Sunderland, 30 år, 74 A, 6 mål

Arber Zeneli, Elfsborg, 20 år, 0 A

Kim Källström, Grasshoppers, 32 år, 120 A, 16 mål

Albin Ekdal, Cagliari, 25 år, 17 A

Sebastian Eriksson, IFK Göteborg, 26 år, 5 A

Oscar Hiljemark, PSV Eindhoven, 22 år, 6 A

Erkan Zengin, Trabzonspor, 29 år, 15 A, 2 mål

Emil Forsberg, Leipzig, 23 år, 9 A

Anfallare (4)

Zlatan Ibrahimovic, PSG, 33 år, 105 A, 56 mål

Marcus Berg, Panathinaikos, 28 år, 30 A, 7 mål

Isaac Kiese Thelin, Bordeaux, 22 år, 5 A

Carlos Strandberg, CSKA Moskva, 19 år, 0 A

31 kommentarer om “Galna uppdraget: Min EM-trupp – redan nu

 1. Tycker det i stora drag är rimligt, när jag läser dina kommentarer, så ser man tankemönstret. Det behövs nytt blod, lite i största allmänhet, för energin i laget. Det behövs bolltrygga försvarare, som också har tempo och kraft för det defensiva. Mittfältet behöver mer kreativ speed, men också klara att kämpa mot överbelastande motståndare. Anfallet behöver ett komplement till Zlatan.

  Ser man det så blir Durmaz, Zengin och Wernblom tveksamma. Även Kim och Sebbe Larsson får svårt hänga med.

  Där är problemet i Hamrens landslag som satsat på fel spelare, just på mitten. Alltför stort hopp till U-21 2009-laget.

  Svårt rätta till det på bara ett år.

  Forsberg är med idag, och förhoppningsvis ger han farten och löpet. Aber, kan stå för det och passningar, också för offensiva dueller. Lewiciki ser ut att kunna slita på mitten.

  Kan sedan någon forwardstalang utvecklas rätt så får Sverige ett bra lag.

  Försvaret tycker jag efter några ökenår, att det kommit fram nya spelare, så där känns ingen oro, men jag väljer en frisk Lustig före Oscar Wendt.

  Annars gillar jag anslaget, och visst det är långt dit, men det krävs redan nu att tittat ditåt. U-21 visar att talang finns.

  1. Många i U21 bör hamna i A längre fram. Lustig spelar oftast till höger och Wendt till vänster. Båda Oscarna har varit fantastiskt bra i Tjeckien. Hiljemark är näääästan bättre än Ekdal. Redan.

 2. Jag saknar Sveriges bäste högerback Emil Salomonsson.
  Finns ingen bättre just nu….
  Saknar även Gurra, hans kvalitéer finns inte i landslaget, även om Werbloom är med, vilket han bör vara ihop med Seb.
  Zengin är ett skämt….har är ju bara med för att Zlatan kräver det, åtminstone i Hamréns trupp.
  Pierre Bengtsson, Erik Johansson och Alexander Milosovic imponerar inte, lever på gamla meriter, Bjärsa är bättre just nu, mycket bättre.
  Strandberg håller inte och är tveksam till Oscar Hiljemark och Zeneli, skillnad på U21 och de stora grabbarna, det såg man på Milosovic senast mot ett medelmåttig motstånd, en säkerhetsrisk.
  Må så gott

 3. Hej,
  Martin olsson ska väl med?
  Även om wendt är ok.
  Tinnerholm, knappast.
  Zengin, ” var är Zlatan, måste passa honom”
  Knappast.

  Lewicki blommar säkert ut än mer.

  Annars är det svårt att hitta bättre,
  Såg Ryssland-Österrike, det var en riktigt bra match!
  Men Sverige som LAG är alltid bra.

  1. Ja, jag vet. Har en förkärlek till Ludwig Augustinsson, både som spelare och som människotyp. Tror landslaget mår bra av att ha med honom. Återstår valet mellan ”förste vänsterback”: Olsson eller Wendt. Såg Olsson i Norwich kvalmatch till Premier League och tycker helt ärligt att han har för många brister defensivt. Så han rök. Lewicki i stället för Hiljemark? Ja, det är möjligt. Ingen verkar hålla med mig om Tinnerholm. Får snart göra om laget, därmed!

   1. Lewicki och Hiljemark, givetvis! Kristoffer Nordfeldt, Erik Johansson och Isaac Kiese Thelin en centrallinje utöver Oscar x2 centralt på mittfältet.
    Rasmus Elm kan komma igen – blir i så fall en toppmedlem i truppen! I truppen skulle kunna rymmas en Gustav Svensson och en Erik Salomonsson, åtminstone om de är i den form de visat hittills i år! Sebastian Eriksson har den mentalitet som passar i dagens U21 – värdefull internationellt! Särskilt i turneringar. Joseph Baffo verkar vara likadan! Sedan kan man spekulera kring många, Zeneli, Simon G m fl, , men det återstår att se…de är så unga…ännu!

 4. Det som slår mig är att ett svenskt landslag aldrig varit sämre än nu. I alla fall om man ser till var spelarna spelar på för någon nivå.
  Zlatan är Zlatan.
  Larsson i PL och sopan Wendt i ett bra lag.

  Sen är det långt från bra förutsättningar.

  1. Du glömmer Isaksson. Alltid bra i landslaget. Notabelt är att ytterst få i dagens landslag gör mål i landslaget. Vi är alltså väldigt beroende av enskild. = Inte jättebra.

   1. Isak, Kim och Zlatan – tre toppspelare i en och samma generation. Egentligen hör även Elmander hit – minns tre av de fyra i Djurgården samtidigt. Och där fanns även Andreas Johansson och först Stefan Rehn sedan Johan Arneng – vilket lag de hade under en period. Nu är de åter i år!

 5. Intressant trupp. Kul med många nya, men är osäker på om det är rätt nya som är med. Tveksam till om Oscar Hiljemark håller på den här nivån, men jag kan ha fel. Carlos Strandberg gör det absolut inte. Såg honom i U19 tidigt i våras och det var ingen upplevelse. Han ratades i EM-truppen för U21och har lång väg kvar till A-landslaget. Har även lite svårt att motivera valet av Thelin. Har inte varit så där jättebra när jag sett honom, men han kan ju ha utvecklats under tiden i Frankrike.
  Om man ser till de spelare som har varit med i landslaget ett tag så är Zengins plats omotiverad. Han har väl gjort en bra landskamp av de flertalet chanser han fått.
  Av de som är utanför truppen hade jag gärna sett Sam Larson, Thern och Tibbling. De är spännande spelare som spelar regelbundet i sina lag.
  Skall man dessutom önska sig något ytterligare så är det en högerback till och då tycker jag att Johan Larsson är det självklara valet. Problemet här är att man kan ju inte ha hur många försvarare som helst i en trupp och vi har många duktiga vänsterfotade backar.
  Vid det kommande U21EM har de grabbarna som är där chansen att bevisa och motbevisa att vi ” allmäntyckare” har rätt eller fel. Det blir jättespännande att se hur de lyckas.

  1. Tycker att man i både U21-kval och Champions League sett Kiese Thelins förmåga att höja sig mot bra motstånd. Öppnar upp för medspelare, dessutom. Ett alternativ till Berg. Många talar om Tibbling och Larsson. Blir gärna överbevisad där under stundande EM. Johan Larsson är, som vi vet, inte Ericsons tekopp, tydligen inte Hamréns heller. Så han strök jag. Kändes bara fel att ens försöka ”tjöta in” honom.

 6. Var är allsvenskans bäste mittfältare gustav Svensson. ?. Varför är sopan zenging med? Usel trupp. Som vanligt stockholms medie gubbe wannabee balkander igen

  1. Funderade även på Gustav, men tror inte att han ens är på Hamréns radar, märkligt nog. Stockholmswannebee? Inte jag, va? Zengin hänger löst, även i min trupp.

 7. Salomonsson & Tinnerholm kan vara ganska jämnt skägg och bestå i vem som har bäst form i stunden…
  De unga svenskarna i holland (Thern, Larsson, Tibbling) förtjänar däremot redan positioner nära A-landslag och har dessutom potential att ta sig mycket längre och borde definitivt kunna ligga långt före Zengin, Durmaz och så vidare om ett år. De borde ligga närmre succé än Zeneli med.

  1. Skall bli ruskigt intressant att följa Larsson och Tibbling i Tjeckien. Och Thern, vartän hans karriär fortsätter. Valde Zengins för hans relativa erfarenhet, men visst … potentialen borde rimligtvis vara högre hos dem du nämner. Zenelis möjligheter att nå A-landslaget nästa sommar styrs i stor utsträckning av hur han lyckas/hanterar U21-EM-spel. Håller tummarna.

 8. Har aldrig förstått hypen kring Tinnerholm? En helt vanlig allsvensk ytterback och inget mer. Hade tagit Johan Larsson före, alt Salomonsson som springer tills någon säger till honom att sluta.

  1. Har fortfarande Tinnerholms insatser i Champions League på näthinnan. Gillar hans fart och tvåvägsspel. Valde honom framför Lustig.

  1. Farten och förmåga att flytta boll i hög hastighet och förbi motståndare gav Larsson. Strandberg konkurrerar snarare med Toivonen, Guidetti, Elmander och Hrgota.

   1. Men Sam Larsson är väl minst lika duktig på att göra sin gubbe som Zeneli är? Sen är Sam bättre på gräs…. Se tex Avdic, hiljemark bajrami.. Spelare från Elfsborg som får problem när dom inte spelar på plast! Sam har presterat bra under snart 3 säsonger…. Zeneli har varit bra i cirka 7 matcher…. Tycker Sam borde gå före Zeneli!

    1. Noterat! Noterar dessutom Tibblings fina insatser på U21-EM. Även om också Larsson gjorde det bra i första halvlek mot Italien.

 9. Isaac Kiese Thelin. Han har gjort fem (5) mål den senaste säsongen i ligaspel. Är inte det lite för väl lite för att ens vara påtänkt som landslagsspelare?

 10. Det är svårt att inte kommentera för felbedömningen i Tinnerholm vs Salomonsson… 🙂

  1. Tänkte länge på den. Efter Hamréns val nu, där Anton kom före Emil, tror jag att det lika bra, om inte annat för kontinuiteten, att låta lagt kort ligga.

Kommenteringen är stängd.