IFK:s svettiga Europauppgift

Man skall alltid ta en match i taget, men trots att Blåvitts öppningsmotstånd i Europa League ännu inte är fastställt riktas min blick redan mot kvalomgång tre. Skakad? Ja. Faktiskt.

Det dröms en del i Göteborg just nu. Målet om inträde i Europa Leagues gruppspel är sedan länge satt. IFK Göteborg tänker göra allt som står i föreningens makt att åtminstone nafsa sin egen cuphistoria i baken, där det i höst är 18 år sedan föreningen senast överlevde ett kvalspel.

Jag är rädd att det redan är mer snack än verkstad och återupprepar vad tränaren Jörgen Lennartsson nyligen hävdade, att Blåvitts trupp primärt är byggd för allsvenskan och saknar den bredd som krävs för att hantera både allsvensk serieledning och Europa League-spel var och varannan torsdag.

Inte vet jag vad ni känner när jag radar upp klubbnamn som DortmundRubin KazanAthletic BilbaoAZ AlkmaarFC KöpenhamnPAOKTrabzonsporStandard LiègeLegia WarszawaBordeauxSampdoriaSouthamptonKrasnodarSaint-Étienne och Zürich. Jag vaknar upp ur min middagsdvala, Europaslummer och inskränkta förnekelseprocess.

Det går inte att snacka sig in i Europa League hur gärna vi än vill. Klubbarna jag just namngett är de lag IFK Göteborg, om klubben besegrar antingen polska Slask Wroclaw eller slovenska Celje 16 och 23 juli, får möta i nästa runda.

Vid seger där mot, låt säga Borussia Dortmund, kan mycket väl lag som Ajax, Monaco eller CSKA Moskva dyka upp på andra sidan i ett avgörande play off.

Det är, för att implementera lite verklighetsförankring i den här processen, en lång väg att vandra och kunskap bra att ha med sig.

En grundläggande fråga i det här skedet: Har IFK Göteborg tillräckligt bra spelare för att nå Europa League? Ja, fast (säger känslan) inte tillräckligt många. Samtidigt, precis som ”Slaskdödaren” Christoffer Andersson är inne på, finns just de spelartyper som krävs för lyckat internationellt cupspel. Stabila – och inte naiva – bakåt, omställningsskickliga framåt.

Och om det skall önskas? Träna hårt och bygg på det ni har. Och ersätt eventuella utlandsflyktare med nya, ännu bättre spelare.

Det är enda sättet.

***

Intressant information inkommer från kollegan Ralf Börjesson, hur Slask besökte Nya Ullevi redan 1975 och blev utspelat mot Gais med Sten Pålsson i måltagen. 2–0 i hemmamatchen (Pålsson gånger två) räckte dessvärre inte i returen, där polackerna var det starkare laget och vann med 4–1.

***

En dag kvar: Sedan tar vi Portugal!

***

Jag uppfattar den svenska lottningen som överkomlig i största allmänhet, både för ElfsborgAIK och Malmö FF. Och kom ihåg: Ju bättre klubblagskoefficient, desto större möjlighet att kvala in i framtiden. Go Sweden, go!