Med drivkraft mot guld

Det skall avgöras nu. EM-finalen i U21-mästerskapet i fotboll 2015. Med Portugal på den ena sidan. Och Sverige på den andra. Vi har flera gånger tvingats nypa oss i kinden för att förstå vad det här unga, svenska fotbollslandslag uppnått på vägen fram till Eden Stadium i Prag.

Turkiet i gruppspelet, Frankrike i playoff, Italien i premiären och Danmark i semifinalen.

Oscar Hiljemark, lagets kapten och största lunga, använde vid gårdagens intervjustund på finalarenan ordet drivkraft när han av GP ombads beskriva beskriva vilken egenskap som allra bäst beskriver och kännetecknar detta U21-landslag.

”Alla är beredda att jobba i precis så många minuter domaren säger att vi skall spela”, förklarade Hiljemark.

Den meningen har av detta landslag fått ett ansikte. Om meningar kan ha ansikten.

Så gott som samtliga superlativ har redan slösats för att sätta ord på prestationer utförda av Håkan Ericsons landslag, de grabbar som redan kvalificerat sig till nästa sommars OS i Brasilien, de spelare som höjt värdet både på sig själva och det vi i dagligt tal kallar allsvenskan.

Pratade med Svensk Elitfotbolls sportdirektör Stefan Lundin i telefon på vägen till Prag om hur Sverige bör förvalta det här pundet och halkade in på vilka överåriga spelare Sverige bör ta med till Rio.

Lundin föreslog att vår störste genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, bör stanna hemma och inte åka med till Rio.

Jag kan köpa resonemanget, förstå dess fördelar, men också känna nackdelarna blåsa iskalla över nackkotorna.

Klart att Zlatan skall med till Brasilien, om inte annat som fanbärare och ambassadör för svensk fotboll och framtidens landslag.

Det finns en hel del snygga övergångar att göra där. Exempelvis – och nu spekulerar jag fritt – efter sista OS-matchen tacka för sig i blågul tjänst som varat längre och innehållit mer än de flesta.

Den symboliken …

Allt det där kan vi ta sedan.

Vi har ju en EM-final att ta i mål.

Och jag vidhåller det jag skrev redan i går, att Sverige – om taktiken sitter – mycket väl kan titulera sig Europamästare för U21-landslag vid pass 22.35 i kväll.

Kommentarer om “Med drivkraft mot guld

  1. Håller helt med Stefan Lundin. Zlatan skall inte med svenska landslaget till Rio. Zlatan är i sina bästa stunder en väldigt bra fotbollsspelare som ger laget något extra. I sina sämsta stunder är det mest eländigt att ha med honom eftersom han sprutar negativ energi runt omkring sig. Även relativt gamla och erfarna spelare har svårt att hantera de här situationerna och för ett ungt landslag tror jag det blir omöjligt.
    Att ta med Zlatan som tack för lång och trogen tjänst är fel. Det innebär att någon annan som kan bidra positivt till laget får stanna hemma. Nej låt den då snart 35-årige Zlatan se OS i soffan hemma eller var han nu vill befinna sig och låt andra sköta fotbollsspelandet. Det tror jag är bäst för alla inblandade parter.

Kommenteringen är stängd.