Lennartssons omöjliga val

Efter åtta månader utan valmöjligheter och med tämligen självskrivna laguppställningar står plötsligt IFK Göteborgs årsfärske huvudtränare Jörgen Lennartsson inför ett svårt och, som jag ser det, avgörande val.

För att tagga i diskussionen om huruvida det är okej att hålla på Malmö FF som Blåvittsupporter och vad ytterligare ekonomiskt tillskott via nytt Champions League-spel skulle göra med Malmö FF:s ställning och allsvenskans attraktionskraft är min syn på saken glasklar.

Fotboll på elitnivå är mycket mer komplext än så. Jörgen Lennartsson har tydligt skapat och markerat en hierarkisk ordning i truppen, där varje byte, varje laguttagning följer just det mönstret.

Därför har IFK Göteborg använt färre spelare än den genomsnittliga allsvenska klubben. Här talas inte om rotation och uttagningar av akademispelare, i varje enskilt fall spelar den som är bäst lämpad för den kommande matchen.

För att ta ett exempel: Jag tyckte vid något tillfälle att Karl Bohm (nu utlånad till Utsiktens BK) borde fått hoppa in i slutet på en match i stället för Martin Smedberg-Dalence. Jörgen Lennartssons ganska enkla förklaring till varför så inte skedde var att det inte skulle gå att motivera gentemot Martin Smedberg-Dalence, eftersom han vid tillfället var en skickligare spelare.

Jörgen Lennartsson har sedan han anlände till Kamratgården i december jobbat stenhårt med att stärka och lyfta de uttalade och informella ledarna.

Fram tills alldeles nyligen spelade alla jämt: Mattias Bjärsmyr, Gustav Svensson och Lasse Vibe.

Mot BK Häcken i derbyt var alla av olika skäl frånvarande och nya ledarstrukturer skapas.

Känslan efter att ha sett Riku Riski i två matcher är att han ihop med Gustav Engvall snart fyllt de eventuella luckor som uppstått efter Vibes flytt till Brentford.

Som spelare.

De andra värdena, de som inte syns i mål, assist och avgörande brytningar, är svårare att bedöma.

Vad händer om Jörgen Lennartsson till matchen mot Åtvidaberg exempelvis bänkar Gustav Svensson? Svensson som var sinnebilden för vårens IFK. Hur motiverar Jörgen Lennartsson för Tom Pettersson att han, trots 4-0 mot BK Häcken, inte får spela från start mot Åtvidaberg? Och går det, rent taktiskt, att förstå ytterligare en bänkning av Sebastian Eriksson mot ett förmodat lågt spelande ”Åtvid”?

IFK Göteborgs femte dansk den här säsongen, Mads Albaek, har gett IFK Göteborg angenäma problem – och en bredd de tidigare saknat.

Som jag ser det blir utgångspunkten fram till dess att Mattias Bjärsmyr är tillbaka följande:

Tre mittbackar – Hjalmar Jonsson, Thomas Rogne och Tom Pettersson – slåss om två innerbacksplatser.

Tre innermittfältare – Mads Albaek (given), Sebastian Eriksson och Gustav Svensson – slåss om två platser centralt.

På mitten står det alltså mellan Svensson och Eriksson. Först mot Åtvidaberg, sedan mot Gefle.

Och eftersom jag har ett öppet sinne har jag funderat på vilka möjligheter Jörgen Lennartsson har att få med båda två i en startelva. Eriksson, som behövde vila senast, sparas inte om energin är tillbaka. Svensson, som var avstängd senast, har fått så mycket beröm av Lennartsson under säsongen att en bänkplats skulle förvåna å det grövsta.

Eriksson kan även uppträda på en kant, har hållit till vänster, där Sören Rieks, hattrickhjälten, huserar. På honom flyttar IFK inte. Möjligen däremot Jakob Ankersen, men knappast mot en allsvensk jumbo, mot ett lag som kräver just den fart och bollkontroll Ankersen har som adelsmärke.

Återstår en sista lösning, att bänka antingen Riski eller Gustav Engvall och spela Sören Rieks som släpande anfallare.

Ett sådant scenario har sina fördelar, i slutet av matcher, när matchbild skall förändras och resultat hämtas hem, knappast från start i Östergötland.

Jag tror att Jörgen, som ofta väljer trygga lösningar, väljer Gustav Svensson ihop med Mads Albaek. Själv hade jag satsat på Albaek och Eriksson, mycket för att jag fått för mig att Eriksson är skickligare på krympta, offensiva ytor än Svensson. Just där jag tror att spelet kommer förläggas och avgöras på söndag.

Mitt IFK-lag mot Åtvidaberg: John AlvbågeEmil Salomonsson, Thomas Rogne, Hjalmar Jonsson, Haitam Aleesami – Jakob Ankersen, Mads Albaek, Sebastian Eriksson, Sören Rieks – Gustav Engvall, Riku Riski.

36 kommentarer om “Lennartssons omöjliga val

 1. Tycker sköld skall få spela mot åtvid. kanske starta med Tom istället för Gurra då Gurras grovjobb inte borde behövas mot Åtvid…han kan hoppa in sen…på Mittbacksplats ser jag hellre Hjalle än Tom då Tom knappast gjort särskillt bra ifrån sig som back. Seb behöver hitta sig själv innan han får spela fler matcher från start…viljan är det inget fel på med han fegar ur offensivt.

 2. Vill bara veta vad du sett i Riski, Balkander? Jag tycker mest han ser vilsen ut. Han springer mycket, men får inte ut något. Och avslutet mot öppet mål mot Häcken? Hallå!…
  Jag hoppas innerligt att han kan höja sig ordentligt, annars får man gärna ge Sköld chansen.

  1. Konkurrens är bra. Det är för tidigt att fimpa nyförvärv efter två matcher. Jag tyckte att de sprang mer i vägen för varandra mot Malmö. Nu öppnade de mer för varandra. Tycker jag.

   1. Nej, fimpa honom ska man inte göra än. Men han får visa mer snart annars bör de andra anfallarna gå före.
    För övrigt tycker jag att det är väldigt kul att läsa dina krönikor. Tack! Håller inte med de personer som skriker om obalans i dem.

 3. Du har inte tagit med en variant som du snuddat vid. Låt Sebastian Eriksson ta Ankersens plats och flytta upp Ankersen att på topp att spela med Engvall. Ankersen är rörlig, snabb, arbetsvillig och bollskicklig (bollskickligare än Vibe). Blåvitts framgångar med Vibe berodde till stor del på att (när det var så) det fanns två rörliga och snabba anfallare, som medförde osäkerhet i motståndaförsvaret. Det räcker inte med en sådan anfallare. Det är för lätt för motståndarna att hitta ett försvar emot. Rieks är bra men tjänar Blåvitt bäst på sin vanliga plats.

 4. Det pratas speltid på mittbackar, mittfältare både på kanterna och centralt, och det pratas anfall om vem som går på djupet och vem som spelar fram. Det pratas sällan om kantlöparna Salomonsson och Alessami, självklart inte, detta då de är givna spelare, inte minst Emil som definitivt borde stärkt sina aktier i Blågult. Nu har jag blåvita ögon, men om man tar på sig objektiva glas så måste ju till och med en blind kunna se att Emil Salomonsson är given i Blågult, inte minst med tanke på att Lustig i Celtic är och har varit skadad. Emil Salomonsson gör aldrig en dålig match, han kan göra en mindre bra men inte dålig, hans lägstanivå är högre är Isakssons högsta nivå, ändå är Andreas i målet orubblig.

  1. Håller med fullständigt! Emil måste få chansen i landslaget snarast, annars får Hamrén avgå. En vänsterfotad Bengtsson är inte i närheten av evighetsmaskinen Emil!

 5. Vi får alla tro att Jörgen har kol på läget. Han har hittills gjort bra uttagningar förutom då han satte SEB på vytter en gång.

 6. Jag älskar Hjalmar, med mot ett Åtvid som knappast väl kommer hålla boll på vår planhalva känns Tom given för att han är snabbare i omställningar, men också för att få en bättre passningsfot som kan öppna Åtvids köttmur? Fördel också kanske att han kan hur laget och spelarna spelar.

  1. Tom har tyvärr lika dåliga passningsfötter som Hjalmar. Han har ganska dålig bollbehandling som har bl.a. visat sig i två gula kort.
   Såsom mot Falkenberg o Häcken där han förlorade bollen framför sig o miste kontrollen.

   1. De två gula korten (FFF/BKH) är en (eller två) s.k. ”omvända” julklappar från domarna … inte ens frispark någon av dem … helt vansinniga bedömningar av domherrarna … PERIOD!!!

 7. Jag tycker att Jörgen borde ge Prosper mer speltid, mer inhopp han kan vända en matchbild med sin snabbhet och modet att slå sin gubbe

 8. Är det inte så att Mads Albaek är värvad som ett alternativ till just Sebastian? Tom byter av Gustav, Mads byter av Seb. De har mer liknande spelstil. Jag tror vi mycket sällan kommer se Seb och Albaek på planen samtidigt. Aldrig, om alla spelare finns tillgängliga.

 9. Varför skall Eriksson starta när Svensson har varit betydligt bättre hela säsongen?

 10. Det är alltid kul att resonera om möjliga laguppställningar, men det här är inte lika svårt som det ser ut, av ett enkelt skäl. Seb är inte bara trött/hårt matchad – han är inte sitt forna jag. Han har långt kvar till den han var 2007-2008. Han pallar oftast inte med att slå den avgörande passningen han en gång kunde. Det är milsvid skillnad mot Albaek. Gurra är också given som grovjobbare. Jag säger inte att Seb inte kan komma tillbaka i gammalt gott slag, jag hoppas förstås på det, men han är inte där än.

  1. SEB behöver komma ikapp sig själv.
   Han behöver fortsatt vila och kan bli bra inhoppare när spelet kärvar.

 11. Håller faktiskt med dig om Seb framför Gurra just mot Åtvid, på plast! Det vore kul att se Sköld framför Riski men då faller den modell som arbetats in.

 12. Hur klarar andra tränare att motivera att slänga in en yngre förmåga sista 10, istället för en äldre ”bättre” spelare?

 13. ja vill se Viktor Sköld i anfallet med engvall annars är ja nöjd riski har inte visat så mycket låt Sköld få chansen

Kommenteringen är stängd.