Krönikan från IFK-Hammarby

Godkände följande kommentar i GP:s direktrapportering i efterspelet till IFK GöteborgHammarby IF. ”Var på matchen med 10 st 8-åringar. Det slutade med att alla grät och sa att de aldrig mer vill gå på fotboll.”

Förstår ni allvaret i det? Förstår ni vad ni gör med vår vackra, svenska fotboll, alla ni så kallade supportrar? Jag blir bara så ledsen.

Det ligger i varje fotbollstränares natur att fokusera på det sportsliga, varje arrangör att ta ansvar men helst skjuta det stinkande, det fula åt sidan – särskilt kvällar då det egna laget, det alla kommit för att titta på, just vunnit en fotbollsmatch med 1-0 och tagit ytterligare ett kliv mot guld.
Det här med guld och allsvensk serieledning blir sekundärt en sådan här kväll. Jag är ledsen att jag behöver skriva det. Jag är ledsen att vi behöver prata om inkastade bengaler som bryter matcher, bränner åskådare och får åttaåringar att börja gråta.

Det är hjärtskärande och så himla sorgligt att jag föreslår att IFK Göteborg, Hammarby IF och representanter för Svenska Fotbollförbundet omgående tar kontakt med de drabbade för samtal om framtiden, om att det här var ett undantag och det värsta som inträffat på Gamla Ullevi sedan Mike Sahlenius tog över som säkerhetschef i IFK Göteborg för två år sedan.

Tio åttaåringar vill aldrig mer gå på fotboll. Jag förstår dem men är själv tillbaka på måndag, lite mer brydd, något mer uppgiven och kanske en aning blasé.

Det finns viktigare saker i livet än fotboll, värden vi måste försvara till varje pris. Som varandras säkerhet, som medmänsklighet i svåra stunder, som barns drömmar och vår egen nattsömn.

Tio åttaringar drömde om att se IFK Göteborg vinna mot Hammarby. Den drömmen togs ifrån dem av ett gäng bengalkastande fotbollsmördare.

Kunde jag gjort något annorlunda? Kunde vi tillsammans ha gjort något annorlunda? Och kan ni, kära Hammarbysupportrar, sova gott efter detta? Kan ni, i fotbollens namn, verkligen gå vidare med era liv? Förstår ni vad era enfaldiga aktioner får för konsekvenser? Jag är inte säker på det.

Kasta bengaler på andra människor? Ursäkta, men på min straffskala är det fängelsegrundande.

Det här var fotbollsfesten som blev en fotbollspest, där en ordningsvakt ögonskadades, minst en åskådare brännskadades, där matchen visserligen färdigspelades, men där eftermälet tog udden av det sportsliga.

IFK Göteborg toppar allsvenskan med två poäng, har IF Elfsborg runt hörnet och Hjalmar Jonsson i storform. Det kan bli en fin höst för alla fotbollsintresserade i Göteborg.

Jörgen Lennartsson gjorde vad han kunde och lyfte fram festen fram till avbrottet. Jag hade tänkt göra samma sak, men chockas av dumheterna.

Att vi redan timmen efter slutsignal diskuterar Levande Sittplats framtid och placering är på sätt och vis orättvist. Åskådarna där var på intet sätt ansvariga för igångsättandet av det allmänna kaos som sedan uppstod. Dock är alla människor ansvariga för sitt eget agerande.

Jag är rädd att vi alla kommer få svårare att ta den allsvenska guldstriden på det allvar den egentligen är värd.

15 kommentarer om “Krönikan från IFK-Hammarby

 1. Det har pratats länge om det inte önskvärda läktarbeteendet. Mycket litet har gjorts delvis beroende på arrangerade föreningars rädsla, flathet att, som man tror, stöta sig med supportrarna. Man blir riktigt orolig, när det t.o.m. övervägs att införa en slags tillåtlig fyrverkeribränning i samband med fotbollsmatcher. Stämning på ett mindre störande/farligt sätt går mycket väl att åstadkomma utan bengaler o.likn. Det har visat sig i andra idrotter bl.a. lagidrotterna ishockey och handboll. Bättre övervakning och ett antal kraftfulla, direkta ingripanden mot bråkstakare av olika slag skulle förhoppningsvis få ned störningsmomenten och kanske t.o.m. i stort sett få bort dem. Att det går, har man visat i England, som tidigare var huliganernas förlovade land. -Man tar sig för huvudet. när IFK:s säkerhetsansvarig tycker sig ha gjort, vad fotbollsförbundet kräver och därför är utan ansvar. Har han möjligen inte tänkt på att det kanske inte räcker och att mer behöver göras. Med den inställningen bör den säkerhetsansvarige bytas ut mot någon med större förutseende och ansvarskänsla. IFK kan t.ex. ha en bättre övervakning av såväl riskbenägna såväl hemma-som bortasupportrar för att kunna peka ut dem, som går över gränsen, så att polis och behöriga ordningsvakter kan omedelbart ingripa mot individerna för åtgärder. Det har t.o.m. förekommit, att matchvärd stått ca. 1-2 m från bengaleldande individ utan att göra någonting. Om Gotevent och IFK dessutom kunde enas om att sätta upp ett finmaskigt galler kring bortaläktaren, skulle en del obehag/vansinnigheter försvåras. Mycket mer bör övervägas, men det för för långt att ta upp här.

  1. Du verka ha väldigt dålig koll på England om du nu tror att huliganproblemet är borta.

   Så en matchvärd (som jobbar gratis) skall alltså börja brottas och rycka i armen på den person som håller i en brinnande bengal med gradantalet närmare 1000. Ja men det låter ju helt förträffligt, konmer ju inte bli några skandalscener eller skador alls då.
   Herregud gubben, tänk för fan.

   1. Huliganproblemet i England är väldigt mycket mindre än det var tidigare.
    Om du läser ordentligt bör du förstå, att jag inte menar, att en matchvärd skall ingripa fysiskt. Han skall däremot se till att något blir gjort lämpligen genom att rapportera till de som kan och får ingripa bl.a. polis och kanske också behöriga ordningsvakter.

    1. Alltså det är skillnad på minskat våld och rapporterat våld. Vara för att det skrivs mindre betyder det inte att det minskat. Nej jag tolkar det som du skrev, att de gör inget. Och tror du verkligen att det är nödvändigt att en matchvärd springer till polis eller ordningsvakt och meddelar att det bränns? Du tror inte att de är fullt medvetna om det? Du verkar leva i en fantasi värld. Så det blir färre skador tror du om det är en polis eller ordningsvakt som skall börja rycka i bengalbrännaren? Nää då blir det inga skador alls, helt lugnt blir det då.
     Vakna och kom in i verkligheten

 2. Balkander, du har väl redan insett att de du vänder dig emot är människor som aldrig läser en tidning som har IQ=0. Det senare måste du nog förklara för dem om du orkar. Tyvärr hjälper det inte att föra normal diskussion med dessa maskerade människor. Det ända som hjälper är att plocka in dem och placera dem på någon avlägsen anstalt, där de kan bränna bengaler med likasinnade. Under tiden dör vår fotboll.

 3. Ingen som funderat över varför killen tröttnade och kastade bengalen. En mynt i ögat är inte heller så jävla skönt. Ta tag i problemet på den sittplatsläktaren…

 4. 10 åtta-åringar kommer växa upp och ändra uppfattning. Sluta utnyttja rädda barn till er moralpanik propaganda. Sen att LS beteende inte skall diskuteras är ju bara pinsamt. De är ganska bra på att hetsa och kasta saker. Men det gör ju inte att det är okej för hammarby att kasta en bengal. Men sluta utnyttja rädda barn, pinsamt. Sen att ni publicerar en artikel med kommentaren från besökare där samtliga är negativa. Också pinsamt. ”min första match på Ullevi men också min sista”. Bra säger jag om detta var din första match så kan du stanna hemma för alltid. Du gör ingen skillnad.
  Kan ni inte starta en diskussion om varför det byggdes en arena som dels inte klarar av en aktiv publik och dels inte kan ta emot större bortaföljen?

   1. Kamma dig! Gör er tidning nått annat än att förstora upp händelser och peka med fingret? Hade ni fått som ni velat skulle det enbart vara barnfamiljer och tv-tittare som följde allsvenskan.
    Du kanske skall lära dig er egna historia på GP sporten. Hur ni gång på gång ljugit och förstorat upp små händelser som om det var skottlossningar.

 5. Vad skulle dom ha gjort med Bengalen dom fick kastad in bland sig ?

  Naturligtvis var det fel att kasta tillbaks den, men vad skall man göra I dylika situationer ?

  Kasta ut den på plan om där finns tom yta ?

  1. Du skojar med oss nu va? Så du menar att av alla förslag på vad man skulle gjort med bengalen så är det bästa att kasta tillbaka den in bland alla människor där? Med sånt tankesätt förvånar det mig inte att vi är i den bisarra situation vi är i nu med människor helt befriade från empati som kan göra precis vad som helst utan tanke på andra endast för en kick.

   1. Har du läst vad jag skrev ?
    Jag försvarade inte att man kastade tillbaks den.
    Utan frågade vad man skulle ha gjort med den.

    1. Mörjos: Ok då ber jag självklart om ursäkt. Blir bara så trött på alla idioter i dagens samhälle så jag såg väl inte klart när jag läste det du skrev. Men samtidigt allt är bättre än att kasta tillbaka den.

     SORRY

Kommenteringen är stängd.