Mina fyra startelvor – och Hamréns troliga

Vi pratar mest om det här med laguppställningar, vilka som borde och inte borde vara med, vilka lag vi eventuellt får möta i ett playoff, om världsranking och avstängningshot, om ett vikande publikintresse och om elaka Palermo.

Vi pratar i stort sett om allt förutom Moldavien där i alla fall Erik Hamrén förklarade att de rent taktiskt kräver ungefär samma verktyg som Liechtenstein och att de är svåra att göra mål på.

Redan EM-klara Österrike fick exempelvis bara 1-0 hemma mot Moldavien, EM-nära Ryssland endast 1-1. Det säger en del om svårighetsgraden i en match som KAN ta oss direkt till EM, men där INGEN tror att det kommer ske.

Tar Ryssland poäng av Montenegro är saken klar, Sverige får lita på seedning och tur i lottningen i Nyon nästa söndag klockan 11.15.

Enligt mitt sätt att se på saken är playoff-läget följande:

Troliga lag till play off

Grupp A: Turkiet (alternativt Holland)

Grupp B: Bosnien/Hercegovina (alternativt Israel eller Cypern. Kan gå lite hur som helst)

Grupp C: Ukraina (alternativt Slovakien)

Grupp D: Irland (alternativt Tyskland eller Polen)

Grupp E: Slovenien (alternativt Estland, minimal chans)

Grupp F: Ungern (alternativt Rumänien)

Grupp G: Sverige (alternativt Ryssland)

Grupp H: Kroatien (alternativt Norge)

Grupp I: Danmark (alternativt Albanien)

Blir ovanstående utfallet seedas lottningsgrupperna utifrån Uefas ranking enligt följande:

Direktkvalificerat: Ungern (bästa trea).

Seedade: Ukraina, Kroatien, Danmark och Bosnien/Hercegovina

Oseedade: Sverige, Irland, Turkiet, Slovenien.

Således en inte helt enkel resa mot Frankrike för Erik Hamrén och hans spelare.

Det andra, som jag åtminstone inte kan släppa, är de svenska lag- och trupputtagningarna. Sådant är alltid påverkat av ett skadeläge, men ändå. Här är därför mina fem olika startelvor för att förtydliga var jag står vad gäller spelare och system i A-landslaget. En trolig, en egen uttagen ur nuvarande trupp, en egen utifrån spelare som för närvarande är friska, en bästaelva och en drömelva i EM.

Trolig elva mot Moldavien:  Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Mikael Antonsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kim Källström, Erkan Zengin – Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen.

Kommentar: Såvida Hamrén inte väljer Guidetti framför Toivonen och Olsson tvingas ersättas av Pierre Bengtsson av skadeskäl.

Min elva med nuvarande trupp: Andreas Isaksson – Anton Tinnerholm, Andreas Granqvist, Filip Helander, Pierre Bengtsson – Abdulrahman Khalii, Albin Ekdal, Oscar Lewicki, Erkan Zengin – Zlatan Ibrahimovic, John Guidetti.

Kommentar: Som ni ser fler U21-spelare än jag tror att Hamrén är mogen för. Ändå: Det här är enda vägen till framgång!

Min elva friska spelare (4-3-3): Andreas Isaksson – Anton Tinnerholm, Alexander Milosevic, Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson – Albin Ekdal, Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark – John Guidetti, Zlatan Ibrahimovic, Emil Forsberg.

Kommentar: De här hade jag startat med om jag både fått ta ut trupp och lag.

Min elva alla spelare (4-3-3): Andreas Isaksson – Anton Tinnerholm, Erik Johansson, Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson – Albin Ekdal, Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark – Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic, Emil Forsberg.

Kommentar: Hade jag dessutom inte behövt ta hänsyn till om de är friska/hela hade jag valt följande elva spelare från start mot Moldavien.

Min EM-elva (4-3-3): Andreas Isaksson – Anton Tinnerholm, Erik Johansson, Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson – Albin Ekdal, Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark – Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic, Emil Forsberg.

Kommentar: Går vi till EM undrar jag om Sverige inte skall inleda med följande spelare. Tycker personligen att det känns  både välbalanserat och fartfyllt.

Slutkommentar: Vi är som synes inte helt överens, Erik Hamrén och jag, ja, förutom att det hade varit kul med ett svenskt EM-deltagande till sommaren.

Hade varit intressant att ta del av era synpunkter i ämnet.

16 kommentarer om “Mina fyra startelvor – och Hamréns troliga

 1. Jag är egoist och vill därför inte se några blåvita i landslaget – de kan ju bli skadade!
  Eller ännu värre – sedda och sålda…

  Däremot ser jag väldigt gärna exänglar spela i gult och blått.
  I dagens uppställning borde Ludde Augustinsson vara given!

   1. ”Ludde borde ha varit given” är kanske en bättre formulering…
    Nu får han spela U21 i Spanien i morgon istället.

 2. Ett av de största irritationsmomenten för mig har alltid varit att Zlatan slår alla frisparkar. Jag har alltid känt att hälften av dem går i muren och de flesta övriga utanför. Statistiken talar ungefär samma språk. Sverige har haft 15 frisparkar när han varit på plan varav endast tre har gått mot mål. Sex av de övriga har gått i muren och de övriga utanför.

  Ytterligare intressant statistik är följande. När statistiksajten Who-scored tidigare i år sammanställde statistiken för hela Premier League-eran konstaterade de att Sebastian Larsson var ligans näst bäste frisparksskytt någonsin.

  Jag vet inte om Seb ska vara i startelvan men om han är det så låt han för tusan lägga frisparkarna. Är så less på att se Zlatans ”träffa-muren-frisparkar.”

 3. Eftersom Gustav Svensson nu (äntligen) är med i truppen 1. är i bra form, 2. är väl i klass med konkurrenterna, 3. har internationell erfarenhet och 4. är en mycket nyttig spelare i stort sett i alla matcher/sammanhang borde han få spela (också fortsättningsvis).

 4. Gud vad trött jag blir på de som fortfarande klagar på Isak. Snacka om att ha noll koll. Utan Isak hade vi redan varit borta. Klart bästa svensk i kvalet dessutom har han gjort allt utan hjälp för något försvar har ju inte Sverige.

  Det viktigaste är att spara Ekdahl och Ibrahimovic så de inte riskerar avstängning i kommande play-off match. Moldavien ska vi klara ändå och Ryssland tar inte stryk av Montenegro.

  Utifrån de spelare som finns i truppen vill jag ha följande startelva imorgon: Andreas Isaksson – Anton Tinnerholm, Erik Johansson, Filip Helander, Pierre Bengtsson – Abdulrahman Khalii, Gustav Svensson, Oscar Lewicki, Erkan Zengin – Ola Toivonen, John Guidetti.

  Normalt skulle alltså Zlatan och Ekdahl vara givna men det är rent idiotiskt att låta dem spela och riskera avstängning.

  Mitt EM-lag: Andreas Isaksson – Emil Salomonsson, Erik Johansson, Filip Helander, Ludwig Augustinsson – Oskar Hiljemark, Albin Ekdal, Oscar Lewicki, Emil Forsberg – Zlatan Ibrahimovic, John Guidetti.

 5. Skräplag du tar ut. På vilket sätt är lewicki bättre än gustav svensson. Är du blind? Självklart att allsvenskan bäste spelare är bättre än U21-spelaren. Pinsamt blåvitt hat igen från din sida.på vilket sätt är tinnerholm bättre än salo. sluta visa ditt blåvitt hat nu. Du gör bara bort dig. Du förstår väl varför färre och fick läser gp

   1. Intelligenta kommentarer du får på dina krönikor Balkander. Så färre och färre läser GP bara för att du föredrar Lewicki framför Gustav Svensson. Jisses så dåligt det måste gå då även för Aftonbladet. Expressen, SVD, DN och alla andra tidningar. Stå på dig Balkander. Håller inte alltid med dig i det du skriver men det är ju det som är hela grejen med att läsa. Om krönikörerna bara förmedlar ens egen åsikt vad är det för mening med att läsa överhuvudtaget då.

  1. Bara för att man föredrar andra spelare än de som spelar i IFK Göteborg så betyder det inte att man är blind eller gör bort sig. Det gör man snarare med spydiga kommentarer som de du valt att lämna.
   Motivera varför du tycker som du gör istället.
   Jag har sett flera matcher med Malmö och tycker att Tinnerholm är väl värd sin plats i landslagets startelva denna gång. Lewicki är väl mer tveksamt, men jag har inte sett Gustav Svensson spela tillräckligt många gånger mot lite tuffare motstånd för att kunna bedöma om det är Gustav som skall ha den platsen eller om det är någon annan.

Kommenteringen är stängd.