Yes! Äntligen! Underbart! Lewicki!

En sak är att ”få rätt” utifrån egna önskemål, en annan att det fungerar i praktiken. Med den här startelvan, de spelare som skall ta sig an Moldavien i EM-kvalets sista match på Friends i kväll, tar Erik Hamrén ett viktigt och någorlunda modigt steg in i framtiden. Jag tror att han gör det enda rätta.

Det här med startelvor och enskilda laguttagningar blir alltid populistiska händelser, lätta för oss reportrar att kommentera och ha åsikter kring.

Jag har under en längre tid pläderat för att Erik Hamrén som varande svensk förbundskapten för A-landslaget, borde genomföra några grundläggande ändringar i sitt lag.

Dels mejsla fram ett spelsystem, stå fast vid det och ge spelarna något att hålla i handen när vindstyrkan är kraftigare än den förväntas vara mot Moldavien i kväll.

Dels dra slutsatser från sommarens U21-EM-slutspel, där Sverige i slutändan besegrade Portugal i finalen – och utnyttja dessa som en möjlig framgångsfaktor.

I den svenska landslagshistorien är exemplen på framgångsrika, hårdföra och kompromisslösa centrala mittfältare lång.

Från min levnadstid är de tydligaste och bästa Stefan Schwarz och Tobias Linderoth. Med dedikerade och rollspecifika 90-minuterslungor gjorde de alla landslag de spelade för bättre.

Bollvinnare, ödmjuka och hängivna. Dessutom med en förmåga att avlasta och ge lagkamrater tid för annat. Som Fredrik Ljungberg, Tomas Brolin, Anders Svensson eller Christian Wilhelmsson.

Inte sällan ser du Oscar Lewicki täcka upp som högerback för en djupledsgående Anton Tinnerholm i Malmö FF, inte sällan ser du Oscar Lewicki ta hemjobbet och falla in som mittback om någon av de ordinarie mittbackarna blivit kvar i anfallszon efter hörna eller offensiv frispark.

Aldrig ser du Oscar Lewicki fuska, gena eller söka egen vinning. För mig är Oscar Lewicki, uttagen mot Moldavien i kväll, en början på nästa landslag, det vi skall leva med och följa i tio års tid, mot VM i Ryssland 2018 och VM i Qatar 2022.

Det är också en signal om att Erik Hamrén fattat vinken, tagit till sig av kritiken och förstått att framtiden är här redan nu.

Bakom varje framgångsrikt svenskt landslag står, ligger och springer en Oscar Lewicki.  Alltid i 90 minuter. Alltid till sista svettdroppe. Och alltid tills domaren skiljer oss åt.

Kvällens elva hittar ni här.

4 kommentarer om “Yes! Äntligen! Underbart! Lewicki!

 1. Jag har aldrig sett någon jobba så intensivt för att ta tillbaka bollen eller för att täcka upp bakåt som jag såg ErkanZ igår.

 2. Eftersom det här är ett av få ställen i dagspress där man kan kommentera fotboll utan ett konto på Facebook (principiellt tack för det, förresten), dristar jag mig till att här kommentera det publika buandet på Friends:

  Man buar inte åt sitt eget lag!
  Aldrig!
  Någonsin!

 3. Lewicki kan nog bli lika bra som Jakob Johansson! 🙂

  (Förresten, borde inte namnet uttalas ”Lew-itts-skii”?)

Kommenteringen är stängd.