Värsta tänkbara för Sverige

Om vi skall resonera i termer om dröm- eller mardrömslottning sitter Sverige just nu med Svarte Petter, värsta tänkbara – och med minsta möjliga chans. Danmark. Hemska Danmark. Å andra sidan: Det fanns inget lätt motstånd. Så allt hänger på oss själva. Precis som före lottningen.

Vad värre är, vi börjar hemma och avslutar borta på Parken i Köpenhamn. Det är en dansk fördel som heter duga. Det är alltid en fördel att avsluta hemma.

Därmed taxerar jag Sveriges chanser att nå EM som mindre än 50 procent. Jag ser Danmark som favorit, ett lag med fler bra spelare, med en liga vars topplag fortfarande håller högre status än allsvenskan, men också ett antal gemensamma nämnare.

Ett antal av Sveriges möjliga landslagsspelare, som Mikael Antonsson, Ludwig Augustinsson och Per Nilsson, tillhör FC Köpenhamn.

Å andra hållet har bland annat förre IFK-spelaren Lasse Vibe spelat för Danmark under pågående kval.

Sverige har av hävd ofta svårt mot Danmark. Den nordiska brödrakampen har fortfarande karaktär av att Sverige är storebror, medan Danmark kan slå ur underläge. Statistiskt bevisas det med 46 segrar, 18 oavgjorda och 40 förluster på totalt 104 möten länderna emellan.

I det korta perspektivet är siffrorna rödvita. Danmark har, VM-kvalet till Sydafrika 2010 inkluderat, fyra raka segrar mot Sverige.

Backar vi ytterligare en match är vi framme vid EM-kvalet på Parken 2007, som bröts i sista minuten vid ställningen 3-3, efter det att en dansk supporter tagit sig in på arenan. Den matchen korrigerades av Uefa till 3-0 för Sverige.

TV-expert på den tiden, då Lars Lagerbäck var förbundskapten för Sverige, var för övrigt Erik Hamrén, Sveriges nuvarande förbundskapten.

I själva lottningen drogs Sverige som andra seedade lag, där den första matchen, UkrainaSlovenien, innebar att risken för nordiskt motstånd var uppe i 66 procent.

Jag tyckte mig se hur Sveriges förbundskapten Erik Hamrén i det läget vände sig mot fotbollschefen Lasse Richt med just det konstaterandet.

Nu blir det nordiskt.

När jag i dagens tidning taxerade Sveriges möjligheter från störst till minst var Danmark mitt sistaalternativ. Jag hade helst sett Irland, följt av Slovenien och Norge.

Nu blev det inte så.

Det blev Danmark, värsta tänkbara motståndet.

Så här tror jag att det går i playoff:

Ukraina-Slovenien

Sverige-Danmark

Bosnien/Herzegovina-Irland

Norge-Ungern

 

8 kommentarer om “Värsta tänkbara för Sverige

 1. Kan vi inte slå Danmark har vi inget i EM att göra, där är det väntar betydligt svårare uppgifter. Sen kan jag hålla med om att Danmark är det bästa laget från seedningsgrupp 2 men de bästa lagen är ju redan klara för EM så där blir det nog tufft ändå tyvärr.. Behöver nytt blod i landslaget så man kan hoppas lite om vi nu tar oss till Frankrike

 2. Herregud, ska man ta sig till EM får man väl slå sina motståndare först. Ska Sverige glida in endast baserat på segrar mot de lättaste lagen och tack vare andra matchers resultat? Är det ett sådant landslag vi vill ha i framtiden? Danmark är en bra motståndare som vi bör slå. Jag fattar inte varför Olof Dahlin, Balkander och även Hamrén genast börjar prata om hur bra Danmark är. Ni behöver gå en kurs i hur man skapar en positiv laganda och en stark nationalkänsla. Se på USA, de pratar bara om hur bra de är och därför vinner de också mycket medaljer. Sverige gör tvärtemot. När Hamrén slutar bör Balkander och kompani också dra sig tillbaka. Och släng all statistik i sjön. Varje match är ju en ny match! Det säger alltid Zlatan och han är ju bevisligen det mest framgångsrika Sverige haft de senaste decennierna. Plocka fram lite j-la anamma och vilja nu!

  1. Jisses jag har skrivit här ett tag som Micke men nu dyker det plötsligt upp en till 🙂 Får väl säga Micke ett eller två i fortsättningen då 🙂

   Är inte alls på den andre Mickes sida när det gäller avgång för Hamren och Balkander. Fattar inte vad folk håller på med just nu. Allting som Hamren säger förstoras nu. Som exempelvis det han sa om att Guidetti just nu inte är någon startspelare. Plötsligt kom rubriker om att han sagt att Guidetti är den enda han inte ser som startspelare. Om ni istället hade lyssnat på vad han verkligen sa så sa han att just nu i denna stund känns han inte som det men det kan ju ändras på träningarna.

   I Sportpanelen nyligen satt David Fjäll och sa att Hamren ropat ut att Danmark är en absolut mardröm. Råder David och alla andra och titta en gång till vad han verkligen sa. Sluta förstora upp allting.

   Det är väl fullkomligt självklart att man helst vill ha lättaste motstånd när man går in i ett play-off. Finns väl ingen normal som vill annat. Nu fick vi inte det och nu är det Danmark som gäller och då ställer vi in oss på det. Vi ska ta oss till EM och en positiv sak att ta med sig är att Sverige ofta presterar bättre mot på pappret bättre motstånd när vi får slå i underläge.

   Vad krävs? Ja att våra bästa och viktigaste som Zlatan, Isak, Ekdahl och Forsberg presterar på topp. Att Marcus Berg får spela på topp med Guidetti som giftig inhoppare. Att de två Oskar Lewicki och Hiljemark får spela bredvid Forsberg och Ekdahl på mitten. Att något görs åt försvaret. Solklara för mig är Ludwig Augustinsson och Erik Johansson.

   På en sak håller jag med den andre Micke ”Plocka fram lite j-la anamma och vilja nu”

   Vill avsluta med en sak som Hugin sa: ”krångla sig till EM å sedan åka ut i gruppspelet.” Det där lärde vi oss leva med under Lagerbäcks tid. Fruktansvärd dödgrävarfotboll men vi krånglade oss vidare men åkte ur direkt. Glöm inte det ni som hallelujar om Lagerbäck just nu. På samma sätt nu. bra gjort av honom att ta Island till EM men samtidigt verkar det som Nederländerna i nuvarande form skulle förlorat mot Jönköping Södra och liknande. Man behöver tur på vägen. Tyvärr hade ju AIK än en gång det igår.

  2. Om det ändå bara handlade om statistik.
   Jag följde U21 i somras.
   Det handlade väldigt lite om statistik.
   Om det ändå räckte med att tänka rätt.
   Då … då … då vore Sverige världsmästare?

 3. Kanonlottning! Klarar vi Danmark har vi i EM att göra, annars inte. Eller är det kul å krångla sig till EM å sedan åka ut i gruppspelet(som brukligt är)?
  Visa musklerna nu å kör över grannarna i väster.
  PS.Jag gillar inte det som många svenskar säger när dom kvalificerat till ett stort mästerskap: – vi är här får å lära, vi siktar på att göra ett bra resultat.

Kommenteringen är stängd.