Mitt i nyllet, Hamrén

Jag brukar vara kritisk till Erik Hamréns landslagstrupper, inte sällan kopplat till en personlig oförmåga att inse var vi står och att Sverige saknar internationellt formstarka toppspelare. Nu är tid för hyllning. Passningen till Danmarks förbundskapten Morten Olsen satt ”mitt i nyllet”.

Kommer vi spela med tre centrala mittfältare eller två? En central forward eller två? Erik Hamréns svar på frågan hur Erik Hamréns Sverige kommer ställa upp mot Morten Olsens Danmark i kommande EM-playoff var exakt så kaxigt och framfusigt man kan begära av en svensk förbundskapten med ett ödesmättat kval framför sig.

Danmark på Friends, Danmark på Parken, en EM-plats.

Samtidigt öppnar det för spekulationer – och dimridåer. För vilket är svaret på Erik Hamréns fråga? Är det ens ett spörsmål? Oavsett, förmågan att vända en egen svaghet till en styrka är precis vad man skall använda presskonferenser till.

För första gången på länge andades Erik Hamrén framtidstro och tillförsikt. Han tror verkligen på seger mot Danmark. Först då kan han få spelarna att tänka i samma riktning. Först då har vi en verklig chans att forma nya ”danskdödare” mot ett motstånd rankat tio placeringar högre än vårt svenska landslag.

Underifrån, bakifrån, i underläge. Ett idealiskt svenskt slagläge.

Jag gillar i grunden inte förbundskaptenens hattande med det taktiska. Det är sällan spelsystem går till mästerskap. Däremot trygga spelare. Spelare som vet vad som gäller. Och tillåts agera utifrån kända ramar.

Mina ramar inför den här samlingen är Andreas Isaksson i mål. Zlatan Ibrahimovic och Marcus Berg på topp. Oscar Hiljemark in från start. Och Emil Forsberg tillbaka som yrväder på en kant.

Allt det här går att kalla 4-4-2, men funkar lika bra som 4-3-3. Jag har varit inne på det tidigare och betonar gärna igen. Med firma Oscar & Oscar vann Sverige i somras hela Europas uppskattning. Det finns en möjlighet att de i framtiden tillsammans kan bära ett svenskt A-landslag.

Jag vet att många av er tycker att CSKA Moskvas Champions League-domptör Pontus Wernbloom borde vara given i ett svenskt A-landslag, jag vet att några av er tycker att Kim Källström har gjort sitt och eftersom IFK Göteborg återigen förärats med en landslagsspelare (Gustav Svensson) vill några se honom spela från start redan nu.

Till detta har Erik Hamrén tagit ut en sjätte innermittfältare till denna trupp, Abdulrahman Khalili. Jag tolkar det som att jag kan få rätt i mitt önskemål om en falsk 4-4-2, där Emil Forsberg i princip blir lika mycket forward som Berg och Ibrahimovic och där ett stort ansvar för den danska högerkanten läggs på den svenska vänsterbacken (sannolikt Martin Olsson) och den vänstra innermittfältaren (möjligen Oscar Hiljemark, han har den rollen i Palermo). Enligt den här principen blir Mikael Lustig ensam ansvarig för de offensiva utflykterna till höger, där Oscar Lewicki och Kim Källström låser ytan framför den svenska backlinjen.

Det finns några saker med den här truppen jag vill lyfta fram: Erik Johansson, den saknade mittbacken, är tillbaka. Det är bra. Emir Kujovic, IFK Norrköpings allsvenske skyttekung, ersätter en bänkad Isaac Kiese Thelin (vad kommer alla dessa målfarliga Norrköpingsspelare ifrån?). Patrik Carlgren, inte John Alvbåge, tar Kristoffer Nordfeldts plats som reservmålvakt och Sebastian Larsson är uttagen som högerback.

Där hade jag hellre sett Anton Tinnerholm eller Emil Salomonsson. Sebastian Larsson är ingen högerback, kommer aldrig bli och har aldrig varit.

Jag hade, som ni vet, också gärna sett Oscar Wendt i den här truppen. Liksom Ludwig Augustinsson. Det måste vi tala mer om längre fram.

Tills vidare: Bra jobbat, Erik Hamrén. Nu är det din tur!

Just det, mitt lag mot Danmark nästa lördag: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Erik Johansson, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Oscar Lewicki, Kim Källström, Oscar Hiljemark – Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic, Emil Forsberg.

Plus: Framför allt att både Oscar Hiljemark och Erik Johansson är med i truppen. Det är två spelare att hålla i hand när det blåser och spelas avgörande matcher i ett Europamästerskap. Hiljemark ledde Sverige till EM-guldet i somras. Det glömmer jag aldrig.

Minus: Inte att vi till skillnad från Danmark har en världsstjärna utan att vi är som otroligt beroende av honom. Det här blir ditt play off, Zlatan.

11 kommentarer om “Mitt i nyllet, Hamrén

 1. Det är nu eller aldrig för Hamrén. Han kan ju dansk fotboll sedan åren i Danmark. Vi får hoppas att han kan ta sig i kragen, få ut max av sina spelare över två matcher. Vi behöver stabilitet i laget, en känsla av trygghet – tyvärr något som Hamrén aldrig lyckats få till. Det var fantastiskt att se Malmö spela i Champions League kvalet förra året. De hade en sådan stabilitet i försvarsspelet att det var en fröjd att se. Det spelade ingen roll vilka lag de mötte, de höll ihop ändå. Precis så vill jag att det svenska landslaget ska spela. Vi har varit i nederlagstippade tidigare, se bara på landslaget i somras. Då bar det hela vägen! Personligen hade jag velat se Tibling i A-landslaget, den bästa spelaren enligt mig i 21EM. Får se när han får chansen. Det är upp till bevis nu Hamrén, annars är det tack och hej!
  Lycka till!

  1. Just det, Tibbling (vi kom för övrigt samtidigt till Fotbollsgalan i går), han var grym på U21-EM i somras med.

 2. Viktigast var att Isak, Zlatan och Ekdahl höll sig friska och två av tre får väl ändå anses godkänt. Jädrigt synd på Ekdal. Annat viktigt är att Hiljemark är med i truppen och att Erik Johansson och Emil Forsberg är tillbaka. Erik är Sveriges enda riktigt säkra back och Emil spelaren som kan röra om lite i bakre leden hos danskarna.

  Mitt lag:

  Målvakt:
  Andreas Isaksson (Sveriges i särklass bästa spelare i kvalet och det utan att ens ha ett försvar framför sig. Sluta tjata om hans fötter som att det är allt det handlar om. Väldigt sällan han missar utsparkar idag men däremot ofta han räddat Sverige från baklängesmål)

  Backar:
  Emil Salomonsson: (Tyvärr inte med i truppen så det får bli Mikael Lustig då)
  Erik Johansson: (Sveriges enda back som bevisat sig själv internationellt)
  Andreas Granqvist: (Tror han blir starkare med Erik bredvid sig)
  Ludvig Augustinsson: (Tyvärr inte med i truppen så vem som helst förutom säkerhetsrisken Martin Olsson går bra)

  Mittfält:
  Skulle vilja haft med Oskar Lewicki men allt sunt förnuft säger att han inte ska spela efter den smällen. Både han och framförallt Ekdal borta är ett stort, stort minus
  Sebastian Larsson: (Vet att han är uttagen som back men jag vill ha honom här. Vet att jag bara drömmer men min dröm är att vi slipper se Zlatan slå alla sina frisparkar i muren eller över och låter en av Europas bästa frisparkskyttar ta över)
  Oskar Hiljemark: (Äntligen, låt killen visa vad han kan för han kommer att göra det)
  Kim Källström: (Vill egentligen inte ha med honom men med Ekdal skadad och i vetskap av att Kim ibland får till enorma inspel så tar han platsen)
  Emil Forsberg: Efter Isak, Ekdal och Ibra den mest självskrivna. Danskarna kommer att få fullt upp)

  Anfallare
  Marcus Berg: (Något säger mig att han kommer att fälla danskarna)
  Zlatan Ibrahimovic: (En inspirerad Zlatan är ett jättelyft, en oinspirerad en som bara tar plats och får de övriga att underprestera)

  Kujovic och Guidetti är spännande inhoppare. anfall är inte våra problem och mittfält behöver inte vara det med rätt spelare. Målvakt definitivt inga problem men backbesättningen……. inte är det som förr inte.

  1. Håller med om allt – som om jag hade skrivit det själv!

   så synd med Lewicki och så märkligt med Augustinsson…

 3. På ett sätt, men bara ett, önskar jag att Sverige misslyckas med att ta sig till EM.
  Då får vi en ny förbundskapten. Helst inte Lennartsson, men någon annan som också inser det uppenbara – att Salomonsson och Augustinsson är givna som ytterbackar.
  Då får vi även någon som vågar rensa rejält i truppen och satsar på ett spela ihop nya mittbacksklippor – kanske Erik Johansson, Helander eller Pontus Jansson?

  När vi slutar med gå-fotbollen kanske vi vågar spela mer 4-3-3.
  Varför välja mellan Ekdal, Hiljemark och Lewicki?
  Eller mellan Guidetti, Berg och Kujovic?
  In med allihop!

 4. Hamren pratar om att det är viktigt med speltid och sedan så väljer han att tabut Sebastian Larsson som sitter på bänken mest hela tiden och när han spelar så är det i alla fall inte högerback. Om nu Hamren anser att Sverige inte har några högerbackar som duger utöver Lustig så kan han väl ta ut ännu fler vänsterbackar. Martin Olsson har väl ibland sina goda stunder, men han är ju inte ens bäst utav de vi har. Ludwig Augustinsson och Oscar Wendt måste verkligen hoppas på att Hamrens tid som förbundskapten är över då att det blir någon som tar ut laget enligt några vettiga och synliga kriterier och inte bara lottar några ur hatten där han dessutom väljer att plocka bort ett par namn redan innan lotteriet börjar.

  1. Både Wendt och Augustinsson är tillräckligt bra för att tillhöra en svensk A-landslagstrupp. Det skriver även Hamrén under på. Dock värderar han just nu MO och PB högre. Vad som var rätt och riktigt får vi kanske aldrig veta.

Kommenteringen är stängd.