Danska chocken – gör fyra ändringar

Att Sverige tvingas till två förändringar i startelvan och gör en taktisk ändring är, som jag ser det, ingen försvagning utan snarare tvärtom, med tanke på trolig matchbild på Parken i kväll, en förstärkning.

Sverige har ett resultat att gå på. Det har inte Danmark. Därför kommer danskarna ha mer boll och tvingas framåt. Därför är det viktigt att Sverige har defensivt skickliga spelare på planen.

Jag bedömer att Pierre Bengtsson är en defensivt skickligare vänsterback än Martin Olsson, som tvingas lämna återbud på grund av förkylning. Han var krasslig redan under måndagen och deltog heller inte vid den sista träningen före kvällens avgörande.

Att Erik Johansson skulle ersätta Mikael Antonsson som mittback intill Andreas Granqvist var känt sedan tidigare, då Antonsson, som skadade sig i första mötet, redan har lämnat truppen.

Även om Parken är Mikael Antonssons ordinarie hemmaarena och att det skulle kunna vara en fördel i kväll, känns Erik Johansson som ett tryggt alternativ, särskilt nu när han fått nästan en hel match i kroppen.

På höger mittfält ersätter Sebastian Larsson som väntat Jimmy Durmaz. Durmaz var en av första halvlekens främsta svenska spelare i offensiven, men har inte Larssons tvåvägsförmåga.

Ett klokt och logiskt byte av Erik Hamrén.

Det blir dock avgörande med vilken aggressivitet Sverige kommer till spel i kväll. Att lämna över initiativet till Danmark är inget alternativ om vi vill nå EM i Frankrike.

Det har både spelare och ledare varit inne på i uppsnacket inför kvällens playoff-drama på Parken här i Köpenhamn – där det för övrigt regnar.

Sveriges startelva: Andreas IsakssonMikael Lustig, Andreas Granqvist, Erik Johansson, Pierre Bengtsson – Sebastian Larsson, Oscar Lewicki, Kim Källström, Emil ForsbergMarcus Berg, Zlatan Ibrahimovic.

Enligt danska tidningen BT startar Danmark så här:

Kasper Schmeichel – Lars Jacobsen, Simon Kjaer, Daniel Agger, Riza Durmisi – Pierre-Emile Höjbjerg, Christian Eriksen, Thomas Delaney – Yussuf Pulsen, Nicklas Bendtner, Nicolai Jörgensen.

I så fall innebär det att den danske förbundskaptenen Morten Olsen gör hela fyra ändringar jämfört med matchen i lördags.

Ut med Thomas Kahlenberg, William Kvist, Martin Braithwaite och Viktor Fischer, in med Pierre-Emile Höjbjerg, Thomas Delaney, Yussuf Pulsen och Nicolai Jörgensen.