Irland i öppningsmatchen? Perfekt!

Europas mesta världsmästare, Fifas nuvarande världsetta – och ett gäng pilsnerdrickare från en ö i Atlanten. Klart att vi löser det! Eller hur Erik Hamrén?

Jag är mycket nöjd med EM-lottningen. Allra mest för att vi slapp Tyskland, men lika mycket för att vi ställs mot gruppens blåbär, Irland, redan i öppningsmatchen.

Öppningsmatcher tenderar att sätta nivån, lägga ribban, visa vägen och jag tror – nej, vet! – att Belgien eller Italien i match ett hade varit resor värre.

Det här handlar om tredjeplatsen, om att ta tillräckligt många poäng för att kravla sig vidare från gruppspelet, helst göra ett par extra mål mot ett skakigt Irland, segla på framgångsvågen mot Italien i match två och spela avslappnat i avslutningen mot belgarna.

Sveriges förbundskapten Erik Hamrén hade två önskningar inför lottningen i Paris på lördagen. Dels att slippa Frankrike, Tyskland och Spanien från seedningsgrupp ett och gärna lottas mot Österrike eller Ryssland från seedningsgrupp två, för att få revansch.

Vi skall vara ärliga att säga att Italien, som Sverige bara mött en enda gång sedan Zlatan Ibrahimovic klackade in EM-kvitteringen i Porto 2004, på pappret var tuffast tänkbara motstånd från seedningspott två.

Vi skall också ha klart för oss att Italien, som gick till final i det senaste EM-slutspelet, inte alltid går som tåget. Vid VM i Brasilien 2014 inledde laget med seger mot England, men föll sedan tungt mot Costa Rica och Uruguay, vilket ledde till förbundskaptensbyte där Cesare Prandelli ersattes Antonio Conte.

Gli Azzuri vann sin kvalgrupp nu, har lyckats väl med generationsväxling och saknar fixstjärnor. Bästa målskytt i kvalet var Southamptons Graziano Pellé med tre mål.

Nyligen mötte de Belgien i en vänskapsmatch och förlorade med 1-3, vilket kan ses som en fingervisning på styrkeförhållandet mellan de två gruppfavoriterna.

Belgien, till ytan en femtondel av Sverige, är längre ingen lilleputt i fotbollsvärlden. Jag hade den stora äran att se deras VM-match mot Ryssland i Rio de Janeiro i juni 2014, imponerades av många, men kanske allra mest av Eden Hazard som i full frihet tillhör den kommande EM-turneringens allra största.

Det som nu gäller är att Belgien har världsspelare på i stort sett varje position, att jämföra med oss svenskar, som lutar hela verksamheten mot Zlatan Ibrahimovic. Thibault Courtois, Vincent Kompany, Kevin de Bruyne och Marouane Fellaini för att nämna några.

Samtliga spelar i de stora ligorna, kryddat med några inhemska raketer i en serie där Erik Johansson är bänkad i Gent.

Fotbolls-EM i Frankrike kommer bli en mäktig fest, ett härligt skådespel och bara det faktum att vi är bjudna får pulsen att stegra till ohälsosamma höjder.

Jag ser fram emot veckorna, där kosan tar oss mellan Nantes, till Paris, från Toulouse och ner till Nice. En resa i ett land som vår egen Zlatan satt på kartan, i en turnering där endast möjligheter finns.

Plus: Jag tror – faktiskt – att Sverige tar sig vidare från grupp E som tvåa. Bakom Belgien, men just före Italien, samma Italien som ibland lägger mer krut på hårgelé och rakade bringor än matcher mot 35-rankade nationer från norr.

Minus: Det finns inga riggade lottningar, men inte kunde väl Frankrike fått en så mycket enklare väg till åttondelsfinal än Rumänien, Albanien och Schweiz?

Kommentarer om “Irland i öppningsmatchen? Perfekt!

Kommenteringen är stängd.