Snedvriden fördelning av kinesiska mynt

Grattis Gustav Svensson till ett bra kontrakt och ekonomiskt tryggad framtid. Däremot tror jag att du härmed har spelat bort din möjlighet att få vara med på EM i Frankrike. Och till IFK Göteborg och er som fått för er att fem miljoner svenska kronor för en landslagsman med  två år kvar på kontraktet är bra betalt: Tänk om.

Det är i sammanhanget uselt betalt, från Blåvitts horisont grundat på följande:

Klubben blir av med sin bästa spelare.

Klubben signalerar att spelares önskan att gå till ekonomiskt lukrativa marknader, som den expansiva kinesiska, är viktigare än att ta korrekt betalt.

Dumpade priser på nyckelspelare noteras av alla aktörer på marknaden. Beskedet är att IFK Göteborg tycker att det är bra betalt med fem miljoner för sin allra bästa spelare med två år kvar på kontraktet, får konsekvenser vid nästa försäljning. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om både Sören Rieks och Mattias Bjärsmyr inom kort göra samma resa med liknande upplägg.

Klubbar som tvingas sälja sina bästa spelare för att få balans i ekonomin är illa ute. Klubbar som säljer sina bästa spelare, men ändå inte får ekonomisk balans ligger ännu sämre till. Till den kategorin räknas numer IFK Göteborg.

Varför vill föreningar som bygger sitt lag runt en defensiv mittfältare bidra till bilden av att defensiva mittfältare är mindre värda än anfallare och andra offensiva spelare? Fråga Jörgen Lennartsson vem han ansåg var viktigast och bäst i Blåvitt 2015 och förstå att Svenssons insatser med råge överglänser Engvalls, Skölds, Riskis, Bomans och Mikkelsens.

Och till huvudfrågan: På vilket sätt kan det vara rimligt att spelaren, som har två år kvar på kontraktet med sin tidigare arbetsgivare, blir den stora ekonomiska vinnaren i övergången? Är detta slutet för vår syn på ett kontrakt?

Vem såg till att nästan alla pengar hamnade på spelarens konto och en ytterst marginell del hos den säljande föreningen? En blåögd förening, som svalt betet att defensiva mittfältare inte inbringar något egentligt värde på marknaden? En ansvarig rådgivare, som känt till varje del i spelarens muntliga ”överenskommelse” med sin tidigare arbetsgivare?

När Bosmandomen slog igenom med full kraft gapade IFK Göteborgs dåvarande ledare högt över att det därmed blev mer av spelarens marknad, spelare som väntade ut sina kontrakt och därmed stoppade mer av klubbudgeterad transferpeng i egen ficka.

Det är nästan inget mot vad som nu pågår.

Fotbollens pengar hamnar i privata fickor och tynger redan pressade föreningar att bli medarrangörer i motionslopp och arrangera musikgalor för att få verksamheten att gå ihop.

Det är ingen hälsosam utveckling.

Ha följande klart för er: Jag missunnar inte spelare att byta arbetsgivare och därmed erbjudas ett äventyr och en ökad personlig ersättning. Det är fördelningen jag föraktar.

Hur skall svenska spelare någonsin kunna hamna i Kina om våra egna föreningar inte fungerar?

***

Det ställs nu frågor om hur Mats Gren tänker ersätta Gustav Svensson.

I föreningar som tvingas sälja sina träningsanläggningar för att få ihop till elitlicens köps inga spelare motsvarande Gustav Svenssons kapacitet. Det skulle dessutom ta död på det nyligen utkommunicerade budskapet att ”IFK i och med Svenssons flytt till Kina härmed  slipper betala en betydande lön”.

Avslutningsvis: Tycker jag att IFK Göteborg borde sagt nej till det kinesiska budet? Nej.

Tycker jag att fördelningen av kinesiska mynt (omräknat till cirka 25 miljoner svenska kronor) mellan säljande förening och spelare är snedvriden? Ja. Mycket.

27 kommentarer om “Snedvriden fördelning av kinesiska mynt

 1. Vad sager medlemmarna om att Akademin som inte ger någonting kostar 15 miljoner per år att driva.

  Kommer frågan aldrig upp på årstämmorna ?

 2. Är det bekräftat någonstans om hur de senaste årens -10miljoner back varje år kan ha uppkommit trots försäljningar och ett halvår utan stjärnsponsor?
  Vem lägger budgeten och hur f*n kan det bli såhär med publik ökningen förra året som måste dragit in minst 10miljoner extra pga av de sportsliga resultaten.

 3. Det kanske är läge att ”sälja” hela Blåvitt till Kina! Vi säljer ju snart ändå ut allt vi har till detta ”härliga” land.

 4. Håller helt med ”balken” att summan som hamnar i spelarenas ficka kontra klubben är helt skev speciellt då spelaren står under kontrakti 2 år till.
  Då spelar ju åldern ingen roll då ” omsättningen” på hela affären är snedvriden.
  Blåvitt måste våga och bli bättre på att ta tillvara på lokala talanger( även kids från förorten) likt Malmö och AIK.
  I min värld är det bara en tidsfråga innan blåvitt som sista alliansklubb är omsprunget av bk häcken, rent sportsligt sen är häcken bara ett namnbyte (fc gothia)från att bli hela Göteborgslag.

  1. Å herregud, detta får inte hända. Vi kan ju inte ha ett lag som har staten som största sponsor som Göteborgs stolthet. Ser en otäck framtid där Göteborgs stad möter tex. Stockholm stad istället för de traditionella klubbarna.

 5. Personligen tycker jag att varje krona räknas i det läge vi befinner oss i.
  Vi behöver inte ersätta en välbetald spelare då vi har fler fantastiskt bra alternativ som är betydligt yngre vilket kan bidra med mer intäckter om de får speltid (vilket de inte skulle fått med Gustav i laget då Lennartsson inte är känd för att rotera i laguppställningen).

  Jag tror detta är bra, kör in lite yngre förmågor istället för att skänka bort dom.

  Skit i att ha SM guldet som mål i några år och kom i balans, ha Europapengar som huvudmål istället. Ingen press föder framgång, lex Norrköping…

 6. ”Ekonomiskt tryggad framtid” är ett märkligt uttryck. Är pensionerade fotbollsspelare så pass korkade att de inte kan ta ett jobb mer i livet?

 7. det är en enorm skillnad att vara 28-29 år och 20-23 år när det kommer till värde. Vidareförsäljningsmöjligheten finns inte och då fallet priset med minst 10 milj för spelare av Gurras kaliber. Dessutom en spelstil och position som kategorisk har lågt värde i Europa.

  Det kan ingen svensk klubb ändra på, marknaden är sådan numera. Ibland verkar det som om Gustav jmr med ex kiese-Thelin eller någon av de andra som varit minst fem år yngre vid försäljning.

  De affärer som ska kritiseras är när unga spelare släpps för billigt. Ex Häckens Carlos Sandberg och Simon Gustafsson. Där reade man ut och flera andra klubbar hade fått betydligt bättre betalt. Sån är marknaden!

 8. Sen ska man nog ta ytterligare två saker i beaktning.

  Det finns klubbledare som går med på att exempelvis sänka priset på en spelare från 15 miljoner till 5 miljoner om dom får en miljon svart.

  Sedan ska man se till att Mats Ahdrian finns i klubben nu, han är van att sälja de bästa spelarna för struntsummor, det gjordes alltid i Frölunda.

 9. Det gör ont i Blåvitthjärtat.
  Har du ngn koll på vad en Vibeförsäljning till Kina hade gett IFK. I förfjol , var det väl aktuellt?

   1. Nu spelar det väl mindre roll vad en försäljning av Vibe till Kina hade inbringat, då Vibe inte ville flytta till Kina.

    Förövrigt så gjorde de rätt som sålde Gurra, då han själv ville flytta. En trotjänare som fått ett muntligt löfte, då är det bara att rätta sig efter det. Och fem millar i dagens läge är ändå fem millar!

    Nu har vi hamnat i en sån här situation, och då är det tyvärr så att vi får rätta oss efter den.

 10. Kanske känns bittert för många, men IFK är inte en välrennomerad klubb i ett Europeisk perspektiv längre. Hade de lyckats kvala in till EL senast och året innan, är jag säker på att de kunnat få loss minst 10-15 för Svensson. Och kanske någonstans 25-30 för Lasse Vibe. Europa-spelet är nog den enskilt viktigaste anledningen till att Malmö kan ta mer betalt. Mer än förmågan att förhandla tror jag. Bra resultat i Allsvenskan och Svenska Cupen är bevisligen inget som höjer värdet på en spelare. Tycker detta tydligt visar hur extremt viktigt det är att kvala in hela vägen till CL och EL. Men ofta får jag känslan av att Lennartsson och andra Allsvenska ledare inte riktigt ser det så.

 11. Men kom igen, Blåvitt sänder ingen annan signal än att om man lovat en hemvändande spelare att han ska få lämna så är de en förening som håller vad de lovar. Om Håkan Mild lovat en transfer till en fast summa, hur föreslår du att IFK annars skulle agera nu?

 12. Ideligen hör man ledare från IFK förklara sig med ”vår plats i näringskedjan”, blir så trött varje gång jag hör detta! Vad är det då för mening då med att kontraktera en spelare, om inte klubben äger rätt att ta betalt för återstående kontrakt? Det kallar jag för näringskedja.

  Det finns ju en anledning till att en spelare är under kontrakt, bara att rätta in sig. Skänka bort spelare kan man göra efter kontraktets utgång i så fall. Tänk om ”vanliga” arbetsgivare skulle hantera sin personal så här, helt galet.

 13. Intressanta är vad han hade blivit såld för om han hade spelat för MFF eller någon klubb i Europa. Låt oss säga att har olika klubbar han spelar för och vad dom hade sålt han för med samma kontraktstid kvar och den ålder han har.

  Gren är jätteduktig på att hitta spelare men han och resten av dom ansvariga är totalt värdelösa på ekonomi. Detta är en skam att en klubb som IFK med sitt internationella rykte viker sig och beter sig som dagisbarn när det gäller förhandlingar. IFK har säkert under dom sista fem åren slarvat bort 70 miljoner på spelarförsäljningen.
  Detta är dom summor jag tror att Gustav Svensson hade gått för i andra klubbar.
  IFK Göteborg 5 miljoner
  Malmö FF ca 20 miljoner
  Köpenhamn 25-30 miljoner
  Ajax 35-40 miljoner

 14. Frågan är vad som koms över ens när Gustav flyttade hem.

  Om man stoppar spelare man lovat att komma vidare hur ser då spelare som eventuellt kan tänkas att komma till klubben på saken ?

  Kan det inte skrämma bort spelare om man är stenhårda i alla lägen ?

 15. Mats Gren dementerade kraftigt att övergångssumman skulle vara 5 miljoner. Är du helt säker på att det beloppet stämmer?

   1. Nu har du skrivit beloppet 5 miljoner som absolut fakta i både papperstidningen, webben och här i din blogg.

    Hur kan en journalist sitta och hitta på summor och sedan trycka det som sanning? Att hänvisa till att GT gissar 5 miljoner (som även jag har källor på är högre, eftersom Gren offentligt gått ut och dementerat siffran…) håller väl inte riktigt tätt?

    Mattias, jag vet att det är sportjournalistik, men läser man GP måste man väl kunna kräva lite bättre källkritik än det här?

Kommenteringen är stängd.