Bara vinnare när Hysén återvänder

Parallellt med den ekonomiska sanering som pågår i IFK Göteborg för tillfället görs ett och annat sportsligt framsteg. Som upplägget kring Tobias Hyséns återkomst.

Ingen allsvensk topplön.

Ingen sign-on.

Däremot en högmotiverad och högprofilerad spelare, som faktiskt kan spela till sig en EM-plats på köpet.

Tobias Hysén lämnar alltså Kina. Köper sig ur kontraktet. Drar hem till Göteborg med fler miljoner på fickan än du och jag hinner räkna till i maxfart på tio sekunder.

För det är Tobias Hysén bara att gratulera.

Även IFK Göteborg är att gratulera.

Jag uttryckte i höstens webb-tv-magasin Gulstriden på gp.se att Marcus Berg vore att föredra framför Tobias Hysén när det gäller återvändare från proffsvärlden till IFK Göteborg.

Även om den analysen kvartstår rent sportsligt kan du inte få mer för pengarna än vad IFK Göteborg får när Tobias Hysén drar på sig den blåvitrandiga tröjan igen.

Alla som någon gång ägnat sig åt lagidrott som exempelvis allsvensk fotboll vet att enskilda spelare ytterst sällan är någon garanti för framgång.

För att IFK Göteborg skall fungera – och leverera – krävs en helhet. I nuvarande skick allt sedan Lasse Vibe skrev på för Brentford i somras har en riktigt vass anfallare saknats, en spelare som mellan varven kliver fram och avgör matcher – och i förlängningen serier.

Precis en sådan spelare är Tobias Hysén.

Jag minns hans kräftgång och frustration under Mikael Stahres första år i Blåvitt, jag vet att det inte heller nu kommer kommer på gå räls.

Däremot har Tobias Hysén egenskaper som ytterst få aktiva fotbollsspelare.

Han håller landslagsklass, han har ett blåvitt hjärta, han brinner för att vinna SM-guld, han har gjort det förut – men … är inte mer än människa.

Så ha lagom förväntningar på ”Tobbe”, alla ni blåvita supportrar som just nu gapar er hesa över beskedet om Hyséns återkomst.

Se honom som en springande punkt i Jörgen Lennartssons lagbygge, en pusselbit som saknats tidigare och en profil som inte kostar vad han rimligen innebär i gengäld.

En bra affär, kort och gott.

Bra för Blåvitt, bra för familjen Hysén, bra för fotbollsspelaren Tobias och bra för hans kinesiska arbetsgivare.

Snacka om win-win!

***

IFK Göteborg har just nu fem anfallare i truppen: Gustav Engvall, Mikael Boman, Victor Sköld, Patrik Karlsson Lagemyr och Tobias Hysén. Jag skulle inte, mot bakgrund av IFK Göteborg ekonomiska läge, bli förvånad om Gustav Engvall försvann till utlandet redan nu, även om uppgifterna den senaste veckan mest tytt på att han skall stanna.

11 kommentarer om “Bara vinnare när Hysén återvänder

 1. Kamrat Hysén, detta hopp och föredöme personiferat, är extremt välkommen åter!
  Kan han dessutom återanställa kocken, köpa tillbaka Kamratgården och banka in lite kamratligt vett & föreningsetikett i styrelsen och de egotrippade eldarna på ståplats, så lovar jag att lösa livstids medlemsskap, kyssa hans gudabenådade fötter och fira guldet till inte bara själ och hjärta blir blåvitt.

  1. Kocker behöver inte återanställas för nu skall det ätas Flottig Vägkrogsmat. lyssnas på Reggae och Rökas Gräs.

   Bussen skall bytas ut mot en RösSvart Båt enligt Rastamytologin.

   Ser fram emot att se Hjalmar Jonson I Dreadlocks.

 2. Om allt stämmer att han kommer hem så är det GRATTIS för fotbollen och allt omkring

 3. Balkander, har du någon uppfattning om hur bra han är just nu? Bättre/sämre än när han lämnade?
  Tobias har fantastiska egenskaper som behövs i laget. Jag hoppas innerligt att Engvall stannar för jag tror att de kan lyckas bra ihop!

 4. Han säljer väl sig snarare ur kontraktet? Shanghai betalar resten av hans lön, eller en god bit av den, för att inte ha honom på lönerullen tills det går ut?

  Här ser vi förövrigt en uppsida av Kina-dealar. Spelarna kommer hem med så mycket pengar att de kan halvera klubbens lönekostnad på dem utan att det märks på spelarens konto. En slags lån som ger pengar up-front vid försäljning och minskar kostnader vid återvändo.

  1. Tror det var bra för Tobbe att ha Svennis som coach i det här läget! Äta kakan och ha kakan kvar, typ.

 5. Jag tror du har missförstått vem som köper sig ur vad, eller så är det jag som missförstår meningsbyggnaden 🙂

  ”Tobias Hysén lämnar alltså Kina. Köper sig ur kontraktet.”

  1. Gick fort där … Tobias får, om jag inte missuppfattat saken, all återstående lön.

 6. Balkander, Mats sa i Lördags på Blåvitt quizen att man ser INTE Patrick karlsson lagermyr som en anfallare..utan man ser som honom först och främst som en ytter!

  1. Du har rätt. Samtidigt står han uppsatt som anfallare på klubbens webbplats, därav formuleringen.

Kommenteringen är stängd.