Våga prioritera finanserna

Det var bråd dag för Olof Myhrman under torsdagen. Hans och styrelsekollegan Mats Engströms namn stod noterade under den platsannons för ny klubbdirektör som var publicerad på IFK Göteborgs egen webbplats.

Stresstålig. Medievan. Juridisk kunnig. Stort engagemang. Affärsmässighet. Ja, ni vet alla de termer som är noga ditpräntade för att minimera antalet ansökningar och få tjänsten att låta mer avancerad än den i själva verket är.

Att vara klubbdirektör för en av populäraste idrottsföreningar kräver förstås sin kvinna eller man.

Det visar om inte annat historien där exitskylten passerats utan fri vilja de senaste två gångerna.

Man säger mig att det är efter att Martin Kurzwelly fått sparken och föreningen trots sportsliga framgångar redovisat negativa driftsresultat i stort sett varje år på sistone, kommer bli väldigt svårt att hitta en lämplig kandidat.

För att inte tala om svårigheten att få denne eventuellt lämpliga kandidat att tacka ja.

Jobbet har beskrivits som närmast omöjligt och i så stor omfattning beroende av yttre faktorer omöjliga att själv styra att det därför är ogörligt.

Jag skulle vilja vända på det.

Hur många klubbdirektörer i Sverige (och Norden med för den delen) har ett kontrakterat fotbollslag som IFK Göteborgs nuvarande att arbeta med, en träningsanläggning likt Kamratgården och en akademifacilitet som Prioritet Serneke Arena?

Hur många klubbdirektörer i Sverige (och Norden med för den delen) har ett varumärke som i alla närtida mätningar tillhör topp tre bland idrottslag i Sverige?

Och att dessutom, som det beskrivs i platsannonsen, ha ett kansli med 20 personer vars syfte dagligen är att ge sporten så goda förutsättningar det bara går, är i det närmaste unikt.

Intäktsmässigt delar jag säljledaren Andreas Ottermarks uppfattning att less is more. Uppvakta stora, lokala och fotbollsintresserade företag och sök långsiktiga samarbeten.

Tänker på vad Jörgen Lennartsson, tränaren, uttryckte efter vinterns besök hos tyska Wolfsburg, vars stora partner är den lokala, multinationella biltillverkaren som med tydlig strategi skapat Champions League-lag på både dam- och herrsida.

”Mycket imponerande och intressant att se hur otroligt viktigt företrädare för bilmärket i Wolfsburg tycker att det är med fotboll för befolkningen i Wolfsburg.”

Invånarantal i Wolfsburg: 120 000.

För IFK är nu tid att prioritera och fokusera.

Enligt mig och andra förståsigpåare innebär det två saker i en förening som IFK Göteborg. Öka intäkterna och sänk kostnaderna.

Exakt hur blir nästa klubbdirektörs uppgift att effektuera efter riktningsbeslut av nästa, ännu inte valda styrelse. Frågor avgörande för nästa bokslut, men fortfarande långt borta att kunna besluta i.

Ordföranden (valberedningens förslag är Frank Andersson) är på plats först 7 mars. En klubbdirektör avsevärt senare.

Under torsdagen hade ett par ansökningar inkommit till föreningens sekreterare. Det blir sedan styrelsens uppdrag att sortera och besluta om extern rekryteringsfirma skall lägga sista handen vid intervjuer och råda styrelsen vid beslut.

Det finns inget exakt datum för när personen skall vara på plats, men att nästa styrelse – och i första hand den föreslagne ordföranden – skall påverka valet är glasklart.

Omöjligt uppdrag? Icke. Snarare utmanande, där omsättningen (=pengar in) måste prioriteras.

12 kommentarer om “Våga prioritera finanserna

 1. Om du tillsätts som VD för ett företag och har fått till uppgift att vända minus till plus, så brukar den VD:n börja med att införa ett åtgärdspaket. Den enklaste lösningen är nästan alltid att dra ner på kostnader genom att bland annat säga upp personal.
  Styrelsen för elitlag brukar vara fullproppade med folk från näringslivet men när det kommer till denna enkla insikt – skära ned på personal alternativt hitta billigare personal (och då pratar jag inte om kockar utan om spelare i a-lag som uppbär sexsiffrigt i månaden som avbytare) – så upphör det så fort man hamnar i ett elitlag.
  IFK Göteborg har det exceptionellt väl förspänt i 031-området men kan trots en rejäl sponsorkaka och högt publiksnitt ändå inte få intäkter att matcha utgifter – och det trots att man blev tvåa i allsvenskan 2015.
  Då får man rätta mun efter matsäck och helt enkelt bedriva en billigare verksamhet…vilket kanske leder till ett behov av att sänka den sportsliga ambitionsnivån. Vilka supportrar och sponsorer köper det?
  Om den insikten inte är möjlig i en klubb som IFK, tja då kvittar det ju vem man sätter på VD-posten för den personen är bakbunden från dag ett. Kanske borde man i platsannonsen tillfoga ”god förmåga att trolla med knäna” för det är uppenbarligen mer det än att nyktert betrakta verkligheten som behövs.

  1. Du säger många bra saker … vet inte vilken insikt du har i räkenskaperna hos Blåvitt, men det stora problemet är faktiskt inte kostnadssidan, utan det är intäkterna. De som har ansvarat för försäljning/sponsorer har misslyckats.

   Sveriges utan tvekan största varumärke inom sport/idrott drar in mindre stålar än Elfsborg och MFF avdelning sponsring … där är det enskilt största problemet. Jonas H och Andrej H har nu slutat och deras arbetsuppgifter har lagts ut på en extern partner och man kan hoppas på en förbättring.

   Det finns en s.k. ”hund begraven” med koppling (eller koppel om du så vill 🙂 ) till PF …

 2. Du kanske också skulle kunna lägga till ”hur många fotbollslag har en krönikör på GP som hejarklacksledare” ………. Frågan GP:s sportredaktion snart måste ställa sig är hur inbäddad en journalist kan vara i en förening och fortsatt vara trovärdig i sin roll som journalist? (Balkander -Blåvitt / Rylander – Frölunda).

  1. Att kommentera budbärare är inte bara okej, det är till och med önskvärt – därav denna blogg.
   Att reta budbärare är inte snällt, men med förlov sagt ganska roligt…
   Att skylla på budbärare är inte okej, men ibland förståeligt när känslorna svallar (som sig bör inom idrott).
   Men att anklaga budbärare – det är som att göra självmål, skjuta sig själv i foten, kissa i sängen (varmt i början, kallt sedan), rent av kontraproduktivt. Det vill säga riktigt jävla korkat.

   1. Är det du som är Bagdadbobs okända kusin? Att slänga ur sig floskler och kalla andra människor idioter riskerar bara att slå tillbaka. Argumentera istället. Du får gärna förklara varför du inte ser några risker avseende en journalists oberoende och objektivitet när denne är beroende av föreningens öppenhet för att kunna publicera flertalet artiklar i veckan? Inte riktigt grogrund för ett kritiskt granskande, som jag ser det. Jag har kanske fel, men jag trodde inte GP:s ambition är att framstå som en bilaga till blåvitts matchprogram?

    1. Du har redan fått fyra att-satser, det vill säga fyra argument…
     Att anklaga någon för att vara partisk enbart för att han inte håller med dig är korkat.

  2. Påstår du att Balkander är Blåvit eller hur skall man tolka ditt inlägg??

   Isf får du nog gå hem o läsa på … Han är en s.k. ”ulv i fårakläder”, mao om du tycker att han är pro-Blåvitt så är han minst 110% Häcken-fantast till att börja med.

   Allt han skriver om Blåvitt har en s.k. dold agenda … detta är genomskådat sedan ett antal år till tillbaka.

   Så berätta varför han är Blåvitt, vad har fått dig att tro det?

   Däremot kan man jämföra annan lokalpress med GP och i det perspektivet så skyddas de egna klubbarna mer eller mindre 100%-igt, vilket kan diskuteras, men är lätt att förstå … Dit har Balkander ett antal Maraton-lopp kvar att göra, förutom BKR förståss.

Kommenteringen är stängd.