Det kunde inte ha blivit lättare, Häcken

Bollen har rullat BK Häckens väg de senaste dagarna, först segern mot Gefle IF i lördags som grundlade gruppsegern, sedan resultaten i de övriga grupperna som gav seedning och hemmaplansfördel i kvartsfinallottningen och avslutningsvis enklast möjliga lottning (Halmstads BK) när kvartsfinalerna sattes i SVT på måndagsmorgonen.

Efter att ha sett både Halmstads BK och BK Häcken i helgen är min favorit att nå semifinal i Svenska cupen Hisingslaget.

Nu mötte HBK visserligen ett mycket starkt IFK Göteborg på söndagen, men Häckens uppvisning mot Gefle var ett tecken på att Häcken redan är framme, både vad gäller grunder i spelet och form.

Sju av åtta kvartsfinallag spelar 2016 i allsvenskan, endast Häckens motståndare – Halmstads BK – spelar i superettan.

Häcken kunde alltså inte ha fått en enklare lottning.

Senast lagen möttes – i allsvenskan 2015 – vann Häcken på Örjans vall med 2-0 och på Bravida Arena med 4-1, efter tre mål av Paulinho och ett av Alexander Jeremejeff.

Övriga kvartsfinaler innebär att det kommande helg blir fullt fokus på Svenska cupen, publikdragande Stockholmsderby och repris på den match där IFK Norrköping i höstas säkrade SM-guldet.

Här är kvartsfinalerna. Min favorit till seger är halvfetad.

Malmö FF–IFK Norrköping

AIK–Hammarby

Kalmar FF–Helsingborg

Häcken–Halmstad (lördag 12 mars 16.00)

I semifinalerna, som spelas helgen 19-20 mars, är det fri lottning.

2015 vanns Svenska cupen av IFK Göteborg, bland annat efter semifinalseger mot BK Häcken.

Cupvinnaren får en kvalplats till Europa League.

Sedan tidigare är det klart att IFK Norrköping kvalar till Champions League och att IFK Göteborg (allsvensk tvåa) och AIK (allsvensk trea) kvalar till Europa League.

Jag tror därför att Malmö FF och Hammarby vinner sina kvartsfinaler och jag ser Malmö FF som favorit till slutseger i Svenska cupen.

Finalen spelas 5 maj.