Ett hätskt, men klokt beslut

Alla var i princip överens. IFK Göteborgs ekonomi missköttes 2015. Efter brandtal av tidigare styrelseledamöterna Tore B Carlsson och Kent Olsson dog begäran om votering gällande ansvarsfrihet för den tidigare styrelsen.

Årsmötet är föreningens yttersta och mest demokratiska instrument. Mest energi, när IFK Göteborg höll sitt 111:e årsmöte på Burgården på måndagskvällen, gick till frågan om den avgående styrelsen skulle få ansvarsfrihet.

Medlemmar, som Kaj Tiblad, Javier Vasquez och Nils Wiberg, pläderade för de orimliga i de senaste årens ekonomiska utveckling och saknade transparens.

Den avgående innertrion – ordföranden Karl Jartun, kassören Ulf Ivarsson och vice ordförande Conny Blessner – representerades av Jartun och Ivarsson som båda vid ett flertal tillfällen fick förklara underskottet, som i driften inneburit 75 miljoner kronor under den senaste treårsperioden.

Nils Wiberg, som via sitt företag årligen skjuter till ett tvåsiffrigt miljonbelopp, föreslogs och avböjde roll som ledamot i styrelsen.

Han hann dock tydligt proklamera stöd för 51-procentsregeln, det vill säga den regel som i alla tider åsidosatt möjlighet för enskilda majoritetsägare att överta makt i idrottsförening.

Alla som följt IFK Göteborg sedan Nils Wiberg blev stjärnpartner 2011 vet att han ofta är frispråkig. Nu hade han möjlighet, föreslagen av närvarande medlem, att ta plats i styrelsen.

Att han tackade nej gör det svårare för faktiska åsikter det kommande året.

Samtidigt öppnade han för att säga ja i framtiden, om frågan på nytt skulle aktualiseras.

Ny ordförande för IFK Göteborg blir som valberedningen föreslagit Frank Andersson. Kring detta blev det ingen dramatisk. Han valdes enhälligt. Att Frank, som en föreningsmänniska ut i fingerspetsarna, samtidigt skall leda Gunnilse under 2016 blir rimligtvis inget större hinder. Men som alla vet: Dygn har bara 24 timmar.

Det genomfördes en votering om pressens närvaro. Det har aldrig tidigare hänt. Och antalet medlemmar som inte ville ha media närvarande var fler än någonsin. 255 nej. 350 ja.

Jag har skrivit det förut och skriver det igen. Var noggranna i rekryteringen av ny klubbdirektör. Det blir avgörande för hur arbetet med vad årsmötet beslutat genomförs.

Plus: Rekordmånga medlemmar – 635 röstberättigade – närvarade vid IFK Göteborgs årsmöte. Det är kraftfullt.

Minus: Ett 50-tal av dessa lämnade mötet i protest när styrelsen fick ansvarsfrihet. Ett tveksamt beteende, som delvis förklaras av ett uttalande om applåd vid utträdet. Bättring, alla!

3 kommentarer om “Ett hätskt, men klokt beslut

 1. Prio-Nisse vill inte bli inkuppad, han vill bli föreslagen av valberedningen. Då får han nog vårda sin tunga bättre kommande år.

  Hoppas att Kia Cohn Linde söker jobbet som klubbdirektör.

  Medlemsavgiften borde höjas med 50 kronor tre år i rad.

  Glad för att firmorna inte klär sig i klubbens färger. Nattsvart passar dem bättre…

  1. Glömde en viktig punkt: Hur korkat är det inte att efterlysa bättre information och sedan votera om medias rätt att rapportera? Snacka om stolpskott!

   1. Kunde inte sagt det bättre själv …

    För det s.k. patrasket/firmorna etc etc .. så är demokrati = våldsamheter och om de inte är i majoritet så blir det gap & skrik och våldsamma tendenser. De gillar inte att de var i minoritet …

Kommenteringen är stängd.