Häckens cupbesked dröjer – till onsdag

Först på onsdag, dagen efter kvartsfinalen mellan AIK och Hammarby, fattas beslut om var och när semifinalen i Svenska cupen, där BK Häcken är bortalag, skall spelas.

Tidigare har BK riktat viss kritik mot Svenska Fotbollförbundet för att besked om spelplats och speldag för deras semifinal saknas.

Förklaringen är att den tredje och sista semifinalen flyttats från lördag till tisdag på grund av att arrangerande AIK:s ordinarie hemmaarena, Friends Arena, varit upptagen av finalen i Melodifestivalen.

Kommande helg finns ett liknande dilemma, nämligen att SM-finalen i bandy spelas på Hammarbys ordinarie hemmaarena, Tele2 Arena, och att vinnaren av AIK-Hammarby tilldelats hemmaplan i semifinalen.

Samtidigt har hemmalaget i den andra semifinalen, Kalmar FF, gått ut med att deras semifinal spelas på lördag klockan 13.30.

– Det har inte fått något klartecken av oss, säger Gerhard Sager, ordförande i Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté.

Sveriges Television, som har sändningsrättigheterna, har uttryckt önskemål om att sända båda semifinalerna.

Spelas Kalmar FFMalmö FF på lördagen är det därför högst troligt att Häcken möter antingen AIK eller Hammarby på söndagen.

AIK kan använda sin ordinarie hemmaarena både lördag och söndag, Hammarbys första reservarena är Södertälje Arena. Vinner Hammarby kvartsfinalen mot AIK kan det också bli aktuellt med spel på Friends Arena.

Finalen spelas 5 maj. Spelplats lottas i samband med allsvenskans upptaktsträff måndag 21 mars. Klart är att den spelas på ett av finallagens ordinarie hemmaarena.

I fjol spelades finalen mellan IFK Göteborg och Örebro SKGamla Ullevi, efter att Blåvitt haft tur i lotten.

Formatet för Svenska cupen 2016/2017 blir liknande årets, med två utslagsmatcher följt av gruppspel, kvartfinal, semifinal och final.