”En cupseger skulle kanske rankas högre”

Första cupfinalen på 26 år, den andra totalt och högt upp på sportchef Sonny Karlssons ranking över BK Häckens prestationer genom åren.

”Det största vi har gjort är väl vår allsvenska andraplats, där vi slogs hela vägen in i mål. Om vi skulle vinna cupen skulle vi kanske ranka det högre. Det är ju ändå en titel”, säger han.

Under måndagen lottar Lars-Christer Olsson, generalsekreterare för Föreningen Svensk Elitfotboll, vilket av lagen – Malmö FF eller BK Häcken – som blir hemmalag i finalen av Svenska cupen som spelas 5 maj.

”Vi vill väl givetvis ha den på hemmaplan. Det hade varit otroligt roligt att få den på hemmaplan.”

Är det fair att lotta hemmalag?

”Det är något alla klubbar har gått med på. Det har väl att göra med att de hade några Kalle Anka-matcher tidigare. Vi har accepterat detta. Det lag som har hemmaplan har en fördel. Om vi spelar hemma kommer väl Malmö med lika mycket folk som vi har”, säger Sonny Karlsson vidare.

Vad säger du om finalmotståndet?

”Malmö är ett fantastiskt bra motstånd. Sveriges bästa lag de sista åren, även om de kom femma senast. Champions League två år på raken – ett otroligt bra motstånd.”

Häcken har tre raka allsvenska segrar i Malmö och fem raka utan förlust på hemmaplan.

”Jag kan inte se varför det skulle ha någon betydelse i finalmatch i cupen, där båda jagar. Nej, det är historia, även om man kan önska att det har betydelse. De har dessutom ny tränare.”

Vilken betydelse för underlaget?

”Matchen är så längt framme. En bra gräsmatta är lika bra som en konstgräsplan.”

Europa League vid finalvinst!

”Det är en ekonomisk förlust, så länge man inte tar sig till nästa steg. Sedan blir det en ekonomisk uppsida som är helt sjuk.”