VM-stjärnornas olika vägväl – nu möts de igen

2013 var de anfallstalangerna som sköt Sveriges U17-landslag till ett oväntat VM-brons i Förenade Arabemiraten. Sedan dess har Valmir Berisha, Gustav Engvall och Carlos Strandbergs karriärer tagit olika vägar. Två av dem möts i kväll, en tredje – Berisha – fick på måndagen beskedet att han får lämna jumbon i holländska ligan, SC Cambuur, direkt.

Man vet aldrig vad som är rätt beslut.

Valmir Berisha, som vann hela VM-turneringens skytteliga på sju mål hösten 2013 och jagades av flera storklubbar, skrev på för italienska Roma, lånades sedan ut till grekiska Panathinaikos och har sedan övergången till Cambuur spelat endast sex ligamatcher.

Klubben lösgjorde honom från kontraktet under måndagen.

Berisha, som av många pekades ut som en framtida svenska A-landslagsman, fyller 20 år i juni och har ännu inte spelat någon match för det svenska U21-landslaget.

Det har både Carlos Strandberg och Gustav Engvall, anfallarna som alltså möts igen när AIK och IFK Göteborg ställs mot varandra i kväll.

Gustav Engvall provtränade med Stoke i våras och är aktuell för en övergång till Premier League-klubben i sommar. Engelsmännen kommer till Sverige under våren för att titta på 19-åringen, men har inte varit här ännu.

Engvall ingick dessutom i Håkan Ericsons senaste U21-landslagstrupp och är högaktuell för spel i OS i Rio till sommaren.

Carlos Strandberg, som efter en glimrande höst för BK Häcken i allsvenskan 2013 var en hårsmån från drömkontrakt med tyska Borussia Dortmund hamnade i stället i CSKA Moskva och är nu utlånad till AIK.

Två av de tre har valt utlandsalternativet, den tredje – Engvall – har spelat vidare för sin svenska förening i allsvenskan och är i nuläget närmast OS-spel av de tre.

Det aktualiserar åter diskussionen om var och hur svenska talanger utvecklas bäst. I en utländsk miljö redan som ung eller i lugn och ro på hemmaplan för att ta seniorklivet som utlandsproffs först när man har minst en hel säsong i benen?

Jag blir er svaret skyldig, men återväcker åtminstone denna debatt.

Carlos Strandberg är spännande. I premiären valde AIK-tränaren Denni Avdic och Fredrik Brustad på topp, mot Östersund var båda utbytta och i stället spelade just Strandberg och Alexander Isak. Resultat? Båda gjorde mål och AIK vann med 2-0.

Därför får de sannolikt chansen igen.

IFK Göteborg har två raka segrar mot AIK på Friends, i fjol i ett höstdrama där Gustav Engvall gjorde två mål och IFK Göteborg gav sig själva en guldchans inför avgörandet mot Kalmar FF i sista omgången.

Nu jagar Engvall årets första allsvenska mål och skuggas av formstarke Mikael Boman.

Trots det väljer Jörgen Lennartsson, av allt att döma, att spela vidare med Gustav Engvall och Tobias Hysén på topp.

Matchen spelas mellan två av Sveriges tre största klubbar. En tes som stämmer bra in utifrån sportsliga resultat de senaste säsongerna.

En genomgång av de tre senaste säsongerna visar att Malmö FF (1-1-5) endast stöter på konkurrens av just IFK Göteborg (3-2-2) och AIK (2-3-3).

I fjol var AIK allsvenskans främsta hemmalag och förlorade endast en match, den mot IFK Göteborg. Även i ett treårsperspektiv är AIK ett skickligt hemmalag, i poäng endast slaget av … IFK Göteborg!

Troliga lag i kväll: Patrik Carlgren, Haukur Hauksson, Jos Hooiveld, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson – Johan Blomberg, Stefan Ishizaki, Ebenezer Ofori, Ahmed Yasin – Carlos Strandberg, Alexander Isak.

IFK Göteborg: John Alvbåge – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Hjalmar Jonsson, Haitam Aleesami – Jakob Ankersen, Mads Albaek, Sebastian Eriksson, Sören Rieks – Tobias Hysén, Gustav Engvall.

Lagens möten de fem senaste åren:

2011:

AIK-IFK 2-0 (Nils-Eric Johansson, Teteh Bangura)

IFK-AIK 3-1 (Stefan Selakovic, Tobias Hysén, Sebastian Eriksson, AIK: Mohamed Bangura)

2012:

AIK-IFK 1-1 (AIK: Pontus Engblom, IFK: Hjalmar Jonsson)

IFK-AIK 0-1 (Niklas Backman)

2013:

AIK-IFK 3-1 (AIK: Kennedy Igobananike, Celso Borges, Martin Mutumba, IFK: Philip Haglund)

IFK-AIK 3-1 (IFK: Tobias Hysén, Robin Söder, Philip Haglund, AIK; Nils-Eric Johansson)

2014:

AIK-IFK 0-2 (Lasse Vibe, Malick Mané)

IFK-AIK 0-2 (Kennedy Igboananike, Nabil Bahoui)

2015

IFK-AIK 3-0 (Lasse Vibe, självmål, Mikael Boman)

AIK-IFK 1-2 (AIK: Henok Goitom, IFK: Gustav Engvall 2)

Kommentarer om “VM-stjärnornas olika vägväl – nu möts de igen

Kommenteringen är stängd.