Nu är krisen i Häcken ett faktum

Det är kris i BK Häcken. Inte ekonomiskt eller organisatoriskt, men sportsligt. Poängmässigt, formmässigt och effektivitetsmässigt. Skrev jag skademässigt?

Hisingsklubben, som vissa pekade ut som guldkandidat för ett par veckor sedan, har efter premiärvinsten mot IF Elfsborg radat upp fyra raka uddamålsförluster.

Mot Gif Sundsvall, som tagit bortapoäng mot AIK, Malmö FF och nu BK Häcken, förde Peter Gerhardssons mannar spelet, skapat tillräckligt mycket för att göra både två och tre mål, men brister i sistapassningen, brister i tyngd, brister i effektivitet.

För vilket lag som helst med ambitioner att tillhöra toppskiktet av en tabell är fyra raka förluster och blott tre av 15 poäng en missräkning. Det är också både matematiskt och historiskt omöjligt att hämta in.

Det är för många lag emellan, för många poäng att ta in.

Guldchansen är borta och säsongen körd, där skadeläget är den enskilt största förklaringen till detta statement.

Mot Sundsvall saknades sex helt ordinarie spelare. Häcken har en bred trupp. Mot Östersund underpresterade flera. Av skadeskäl kunde Gerhardsson, trots det, bara göra ett (1) byte till Sundsvallsmatchen. Ut med veteranen René Makondele, in med holländske breddspelaren Niels Verthoren.

Inget ont om Niels, men det var ingen särdeles kraftfull markering från en besviken tränare.

Vore Martin Ericsson, Rasmus Schüller och Gustav Berggren friska gissar jag att alla – mest för att Samuel Gustafson och Mohammed Abubakari underpresterat i inledningen – spelat denna hagelsöndag.

Inga tränare skyller prestationer på skador. Det gäller även Peter Gerhardsson. Men skador spelar roll. Den fantastiska försäsongens mest fantastiska spelare, Alexander Jeremejeff och Paulinho, hade behövts för att utnyttja det Häckennätta passningsspelet i ytan framför Tommy Naurin.

John Owoeri är inte den spelaren, Demba Savage kanske kan bli det, men det skall sägas att Samuel Gustafson höjde sig och gjorde en – totalt sett – riktigt bra match.

På torsdag väntar tredje raka Norrlandsmatchen (Gefle IF) för Häcken.

De kan spela utan press nu, spelar ofta utan press (har att göra med antalet supportrar), och får kanske tillbaka ytterligare någon spelare.

Det enda som går att påverka är nästa match och de som kommer därefter.

De som varit har inte varit tillräckligt bra.

Kris? Jo, faktiskt.

***

Positivt att Kari Arkivuo är tillbaka. Dessvärre innebär det att de senaste matchens främste, Simon Sandberg, hamnar utanför laget.

***

Peter Gerhardsson har ett utgående kontrakt. Vill, kan och skall han fortsätta som tränare i BK Häcken? Det blir något för de inblandade att fundera kring den närmsta tiden.

6 kommentarer om “Nu är krisen i Häcken ett faktum

  1. Kom inte skadorna (Häcken har väl varit ganska skonade från skador på osäkra skadebenägna värvningar tidigare) väldigt lägligt efter övergången till minigolfmattan som ligger sen 8 månader tillbaka på vallen? Är mer och mer övertygad att detta underlag stjälper mer än det gör nytta ekonomiskt. Vi får fler skador, fler tröttkörda spelare i alla lag (Kujovic, Rosenberg etc.) ju fler matcher det spelas på skiten. Detta måste givetvis täckas upp av bredare och dyrare trupper, även om BKH brukar fynda i varmare trakter. Den truppen betalar tamejtusan inte Göteborgs stad! (Indirekt i BKHs fall iofs).

  2. ”Hisingsklubben, som vissa pekade ut som guldkandidat för ett par veckor sedan, har efter premiärvinsten mot IF Elfsborg radat upp fyra raka uddamålsförluster.”

    Vissa? Det var DU! Haha!

Kommenteringen är stängd.