Hur skall Frölunda kunna behålla Rosseli Olsen?

Jag vet inte vad som är värst, det inkastade knallskottet som landade just intill Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius eller att berusade Frölundaspelare slår vad som vem som vågar springa in på planen och förstöra för IFK Göteborg.

Ibland vänder det snabbt. I måndags: Guldfirande på Götaplatsen, tiotusentals hyllande supportrar, hjältegloria på varenda Indian och fantastiska framtidsutsikter.
Frölunda var Sveriges bästa hockeylag och spelarna Göteborgs nya gullegrisar. Inget, exakt inget, var i det skedet omöjligt. Några timmar senare, fortfarande i ett gigantiskt guldrus, går saker fel. I en sponsorloge på Gamla Ullevi ser ett tiotal Frölundaspelare, med SM-bucklan i famn, den allsvenska fotbollsmatchen IFK Göteborg-Malmö FF. Livet leker, allt är möjligt och en inte särskilt genomtänkt idé om att slå vad om vem av de närvarande som vågar springa in på planen föds. Potten är, enligt GP:s uppgifter, till slut uppe i 70 000 när en överförfriskad norsk guldhjälte bestämmer sig.
Jag gör det. Jag – som den enda av nästan 16 000 åskådare – springer in på planen, trots att jag vet att det är fel. Jag jagas av vakter, omhändertas och ler när jag leds ut. Jag vann ju vadet.
Twitter stöttar lagkompisar, det skapas hashtags och Robin Figren skriver en tweet med innehållet ”The winner takes it all” som publiceras ihop med en bild på den norske lagkamrat som handfast leds mot en polisbil.
Beslutet om vadslagningen är kollektivt. Man vinner som lag, man förlorar som lag. I det här fallet bär Mats Rosseli Olsen hundhuvudet, men ansvaret är allas. Alla som accepterade och deltog i vadslagningen har skuld.
Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd kommer straffa IFK Göteborg för det inträffade. IFK Göteborg, vars värdegrundsarbete påminner om Frölundas, kommer sannolikt bötfällas för brister i arrangemanget, kopplat till Frölundaspelarens inlöpning. Det är inte omöjligt att resultat från matchen påverkas av norrmannens tilltag, där 0-0 blir 0-3 och lång sportslig uppförsbacke.
Frölunda Indians jobbar just nu stenhårt med att få till en ny arena, förklara betydelsen av ytterligare publikutrymmen och intäkter, inte sällan kopplat till restaurang- och mötesytor för sina partners, just sådana partners som en onsdagskväll i april upplät sin loge åt en grupp nybakade guldhjältar.
Detta blir i sammanhanget nästan omöjligt att ta in och överblicka följderna av.
Hur skall Frölunda Indians, skickligt lett av ordförande Mats Grauers, kunna behålla Mats Rosseli Olsen i sin trupp?
Hur skall de förklara för sponsorer och supportrar att firandet efter guldet tagit en sådan proportion att ett ”practical joke” får avgörande konsekvenser för idrottskollegan IFK Göteborg? Hur kan man säga att idrott och alkohol inte hör ihop när dimman över denna grupp av förebilder är närmast ogenomtränglig?
Frölunda och andra lyfter ofta fram ishockeyn som en arena utan bråk, fylld av glädje, med garanterad säkerhet där lags supportrar samsas i samma ytor.
Det var fram till i går en sanning utan undantag.
Att det var en egen spelare som skulle rasera den bilden var i onsdags morse inte ens en utopi.

2 kommentarer om “Hur skall Frölunda kunna behålla Rosseli Olsen?

  1. Har GP fullständigt tappat huvudet?!

    Finns ingen rim och reson i Balkandes
    Inlägg!!
    Om du inte klarar jobbet BYT!!

  2. Hur i helvete kan ett practical joke vara värre än ett försök till dråp (slänga in en smällare nära en spelare o en domare). Släpp nu tangenterna o tänk till för fan!!!

Kommenteringen är stängd.