Den här frågan är större än tre poäng

Ett väntat besked och beslut, en seger för Malmö FF bara timmar innan cupfinalen mot BK Häcken, en förlust för fotbollen och allsvenskan.

Alla matcharrangemang som avgörs utanför planen, bortanför gräset, är ett betrakta som ett nederlag för sporten.

Ansvaret för det inkastade knallskottet, som ledde till att matchen bröts, aldrig återupptogs och som nu innebär 3-0 till Malmö FF, är individens.

Ansvaret hur vi nu går vidare är kollektivt. Jag gillar vad Frank Andersson sade när jag bekräftade domen för honom för en stund sedan. Det gäller att tänka efter, inte förhasta ett eventuellt överklagande till besvärsnämnden och helst av allt bara fokusera på fotbollen.

Den sista bisatsen är mer av en dröm än något verkligt.

Det är viktigt hur IFK Göteborg nu väljer att gå vidare.

Domar går att läsa på olika sätt. Denna, som just levererats av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd, kan tolkas som att det från och med nu är okej att som spelare kasta föremål på publik, att det är okej att kasta in knallskott på planen, alldeles i närheten av bollkallar, så länge de inte träffar.

Att fjärdedomaren inte gick in har sin förklaring i att det skulle förändra de sportsliga förutsättningarna av händelser kopplat till annat än egen hälsa, som skada eller sjukdom.

En byte av assisterande domare efter inkastat knallskott skulle kunna betraktas som att det är okej att kasta in knallskott. ”Inga problem, då sätter vi bara in en domare”.

Samma sak med Tobias Sana, Malmöspelaren som var på väg in i matchen, men nu inte var kapabel att spela.

Där förändrade knallskottet de sportsliga förutsättningarna på ett avgörande sätt, på samma sätt som om det gällt en spelare som redan varit i spel och inte kunnat fortsätta.

IFK Göteborg föreslog i sitt yttrande att matchen borde slutat 0-0, resultatet som gällde vid matchens avbrott eller att omspel skulle genomföras.

Hela den här frågan är större än tre poäng.

Det handlar ytterst om läktarkultur, hur vi uppträder mot varandra, vad som är okej och inte okej och om nästa match; framtiden.

Mot Djurgården på måndag vill jag se en värdig inramning, respektfulla ramsor, inget hatande, inget eldande och definitivt inga knallskott.

11 kommentarer om “Den här frågan är större än tre poäng

 1. ”kan tolkas som att det från och med nu är okej att som spelare kasta föremål på publik”?
  En 3-åring kanske kan göra den tolkningen.
  Beslutet är väl helt i linje med tidigare beslut. Det är väl bara att hålla käft och acceptera beslutet.
  Sen kan man ju arbeta för att bestämmelserna förändras till nästa säsong. Hålla på och grina nu är ju bara löjligt.

 2. Jag hoppas att dess tre poäng gör så att Blåvitt inte tar Guldet. För annars kommer ingenting att hända utan ”Dräggen” kommer att fortsätta förstöra för klubben och oss Hederliga/Skötsamma som håller på Blåvitt.

  Ta omedelbart bort Ståplats, inför Sittplats och stäng av de som ställer sig upp eller inte stannar på sin plats.

  Jag kan tänka mig att betala för en plats även om jag inte vill se fotboll från Baksidan.

  Det blir aldrig bra så länge ”Dräggen” finns kvar på Ullevi.

  Och Dalta inte utan Stäng av på LIVSTID.

  1. Håller med, och det värsta är att dumfan som kasta faytar säkert inte ens vad det betyder med tre poäng eller inte, för det är inte det som intresserar honom, han kastar bengaler även i superettan… för det är så JÄVLA COOLT ATT VARA superultramegasupporter som gör allt för sin klubb, till och med försöker skada motståndarna. Undra vad det civila straffet blivigt om Sana skada sig på riktigt? Typ 30 kronor i böter och en klapp på axeln, för det är la synd om honom… stackare…

 3. Alvbåge, om du läser detta, jag har ett förslag. När vi ligger lite pyrt till i kommande matchwr och det luktar noll eller ett poäng. Sök upp dommaren och säg att du fått något kastat mot dig för tusan! Eller att någon i bortapubliken utsatt dig för psykisk mobbing med glåpord. Det lär ju hända i nästan varje match och det är LÄTTA 3 poäng, för nu är det satt, disciplinnämnden kan inte göra annat än dömma tre poäng till oss i fortsättningen pga detta prejudicerande fall.

 4. …och den verklige fotbollsmördaren, Wisemen-puckot, vad gör vi med och åt honom?

 5. Tycker domen är mycket knepig, självklart utan att för den delen förringa det den bangers kastande idioten gjorde. Linjedomaren följer ju med ner i spelet efter banger smäller men hamnar då i mitt bland kastande föremål efter att Sana kastat flaggan. Den stora frågan är om matchen blivit avbruten om inte Sana kastat flaggan så det blev ännu stökigare? Jag tror inte det. Sen förstår jag SvFF att de vill markera mot såna saker men då borde VARJE match avbrytas vid första bangern, Var man träffar med ett inkastat föremål är ju mer tur och otur, det är ju inte killarna lägst fram som kastar så det blir ju några meter.. Nä tycker nog 0-0 vore mest rättvist

 6. Väntat resultat, nä, Göteborgare kom och titta på ÖIS istället, finaste fotbollen i stan, Familjefest på läktaren, inga bangers eller hets bara kärlek. IFK och GAIS är bara bråk och stök, Häcken ligger på Hisingen så det är inget Göteborgslag. ÖIS -Tradition-Stolthet-Gemenskap sen 1887 , slå det Blåvitt ? Nä, Just det ni fanns inte då, vi lärde Göteborg spelet Fotboll.

  1. Du var uppenbarligen inte på senaste derbyt, Maggan. Eller med på den efterföljande ”familjefesten” på gator och torg…

  2. Inget bråk och stök…….. Vi såg det i derbyt på Valborg!!!! Bra kommentar!!!!!

  3. Mangan hänger du med på nyheterna maskerade Öis fans med påkar och andra tillhyggen och stängde av götaälvbron

 7. Visst, ett nerderlag för sporten. Men speciellt för IFK! Men 3 enkla pinnar till MFF. Tror de är nöja med det.

Kommenteringen är stängd.