Har vi kapitulerat nu?

På behörigt avstånd från den allsvenska toppstriden utspelade sig på måndagskvällen ett dramatiskt och frejdigt fotbollsderby i rikets andra stad, staden utan guldchans, staden utan Europahopp.
AIK vann i söndags och satte all tänkbar press på IFK Göteborg i kampen om tredjeplatsen, den som innebär kval till Europa League 2017, den liga Blåvitt år efter år jagar livet ur sig för att nå, men som fortfarande känns fjärran.
Därför tuggade Jörgen Lennartsson lite extra hårt på sitt tuggummi när Elias Omarsson, Sören Rieks och Jakob Ankersen kontrade in 2-0 på ett bollskickligtHäcken efter en timme.

Som han själv var inne på under presskonferensen någon timme senare: Frågan är om IFK någonsin har tappat en 2-0-ledning?

Oavsett svar på den frågan är det dags att se sanningen i vitögat. Fotbollssäsongen 2016 kommer att avslutas utan något enda Göteborgslag inblandat i kampen om de tre översta placeringarna.

Och då är det skit samma att Blåvitt bjöd på sin spelmässigt starkaste matchinledning på länge och att Häcken sedan visade kvalitet och kraft form när de tryckte tillbaka motståndarna från fastlandet.

IFK Göteborg är sju poäng bakom AIK, Häcken några poäng till. Alla ni som kan räkna vet att det rent matematiskt är möjligt att gå ikapp, tyvärr innehåller historien ytterst få exempel på där formstarka topplag klappar ihop och låter sig passeras i slutskedet.

Jag tror inte AIK tänker släppa greppet om sin Europaplats.

Och det kostar.

IFK Göteborgs ekonomi är i stort behov av de intäkter ett Europaspel innebär, dessutom kan det i förlängningen innebära en möjlighet till omstart, att satsa på lite ungt, hungrigt och billigare. Jag gillade att Lawson Sabah kom in, jag gillade vad han bjöd på med.

Mer sådant, tack.

Peter Gerhardsson föreslog att Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll, efter att domaren valt att inte blåsa frispark för Mohammed Abubakari i situationen som föregick 2-0, borde spara in kostnaderna för fjärdedomaren.

Svaret gav han själv: Ibland gör domarna misstag, ibland är det spelarna eller rentav media. Vi är alla människor, även om han i sak hade rätt. Häcken skulle haft frispark.

Det är något med rånarluvor och fotboll som inte hör ihop. Trist dessutom att bråk uppstod på IFK:s läktare och att åskådare lämnade arenan före avspark. Dessutom var det ett jävla eldande hela matchen. Kutym numer, men ett satans otyg.

Fråga till polis och Blåvitts styrelse: Vad gör ni nu? Har vi kapitulerat nu?

Vi kan väl höras om det.

För övrigt var John Owoeri och Alexander Farnerud bäst på planen. Tack för showen!

Plus: Publikrekord på Bravida Arena. 6 380 åskådare. Första gången arenan var helt utsåld. Samtidigt kan man inte sluta tänka på att 6 380 åskådare är väldigt lite för att vara Göteborgsderby.

Minus: De svarta rånarluvorna. Och de som bär dem. De hör inte hemma på en fotbollsarena.

3 kommentarer om “Har vi kapitulerat nu?

  1. IFK bör ta in Hysén. Hur vet man, att inte är i form? Han vet det väl knappast själv. Han får ju inte spela. Om Hysèn får spela, kan Rieks få sin ytterplats. Det medför, att IFK kan få tillbaka sitt framgångsrika kantspel och två snabba arbetsvilliga anfallare. En annan fråga är om inte Lawson borde få gå in på innermittfältet. Han ser lovande ut och är mer konstruktiv än Sebastian Eriksson, som också har en märklig förmåga att komma på fel sida på den anfallande motspelaren, som Eriksson skall försöka ta bollen från. Eriksson kan säkert men måste lugna ner sig betydligt, också när det gäller hans ibland onödiga och väl tuffa tacklingar.

  2. Det måste införas maskeringsförbud på alla offentliga platser i Sverige.

    Är du maskerad har du”by default” onda avsikter … period, period, period!

  3. ”Det är aldrig för sent att ge upp”
    ” För när man äntligen ser ljuset i slutet av Tunneln, kan man ge sig fan på att det är Tåget ”

    Ronny Eriksson.

Kommenteringen är stängd.