”Vi börjar se en Bravidaeffekt”

BK Häcken är helnöjda med nya arenan, även om Bravidaeffekten kom av sig.

– Den här arenan är absolut nödvändig för klubbens fortsatta utveckling, säger klubbens avgående marknadschef Marcus Jodin.

Matchen mot Blåvitt på måndag blir Jodins sista som anställd i Häcken. Under åtta år i föreningen pekar han på tillkomsten av Bravida Arena som den enskilt viktigaste händelsen.

– Vi börjar se en Bravidaeffekt, i en uppbyggnadsfas krävs det jäkligt mycket tålamod. Man skall inte tro att en ny arena per automatik ger fullsatta läktare.

Flera saker spelar in.

– Sportsliga framgångar, kvaliteten på fotbollen, bra väder. En sak är helt säker. Utan Bravida skulle det aldrig hända. Detta är det viktigaste i BK Häckens framtid, säger Marcus Jodin, några dagar före ”årets match” på nya hemmaplanen.

Sportchefen Sonny Karlsson nickar instämmande.

– Jag har samma bild. Du kan inte säga till Alexander Farnerud att spela på gamla Rambergsvallen. Statusmässigt är detta en riktig arena. Tidigare ville agenter inte ens komma hit.

Sportsligt började det bra. Ingen enda förlust första året. I år har Häcken förlorat fyra allsvenska matcher på Bravida Arena. Ändå känner sig laget tryggt på sin nya hemmaplan.

– Bara att komma ifrån Gamla Ullevi var enormt skönt. Den var alldeles för stor för oss. En hemmamatch mot Gefle på Gamla var en mardröm, säger Sonny Karlsson.

– Det låg mycket ångest där. Det blir så när man är optimistisk och lösningsorienterad. Vi tänkte att vi skulle ”vinna Göteborg”. Redan i premiären mot Norrköping kände jag att det skulle bli en rysare, säger Marcus Jodin.

Ni brukar ha svårt mot IFK, hur viktig blir den här matchen?

– Det här blir den absolut viktigaste matchen. Inte för våra spelare kanske, men för många fans och för mig personligen är det så jäkla viktigt. 2011 var senaste gången vi vann. Nu är vi på Hisingen, på Bravida. Det är nu det skall hända, säger Marcus Jodin som börjar som börjar som marknadsansvarig på ett hotell i höst.

Användningsgraden är hög, publikens omdömen höga – både hemmasupportrarnas och gästande åskådare.

Är det något som inte blev som ni hade önskat?

– Jag hade velat ha mindre omklädningsrum till motståndarna. Och fula färger på. I stället har vi till och med gett dem en ny högtalare så att de kan spela musik. Man får inte alltid som man vill, säger Sonny Karlsson.

– Det Gotevent och Higab gjorde med den här arenan hoppas man att varenda kommun – och framför allt Göteborgs kommun – skall göra framöver. Låt de som skall vara där vara med i processen. Så många korrigeringar som skedde längs vägen, där många kom från oss. Om vi inte hade varit med hade vi kunnat stå här och rabbla en miljon saker, säger Marcus Jodin.

Sonny Karlsson kommer på två saker till.

– Jag ville haft rallystolar på avbytarbänken. Som i Tyskland. Arenan fick bara vara nio meter hög. Det hade varit fräckt om det var tre rader till.

Jodin om framtiden:

– Vi står vid ett vägskäl. Vi har gjort det här jäkligt bra, men nu är det nästa steg. Det kommer krävas ruskigt mycket av föreningen. Den står väl rustad för nästa steg, men nästa steg måste tas.

 

 

2 kommentarer om “”Vi börjar se en Bravidaeffekt”

Kommenteringen är stängd.