Det räcker inte att locka med Nilsson Lindelöf

Problemen är flera. Dels prissättningen. Det är inte gratis att se fotbollslandslaget spela VM-kvalFriends. Dels avsparkstiden. 20.45 en måndagkväll är inte tilltalande för någon, inte ens skolbarn i Stockholmsområdet. Och så Zlataneffekten. Vi har längre ingen fixstjärna. Det påverkar när människor väljer hur de skall använda sin fritid. Dessutom tv-effekten. Allt som går att se på tv måste bedömas var mer attraktivt på plats.

Siffran mot Nederländerna, drygt 35 000, var en av första kvalomgångens allra bästa. I hela Europa. Nu är knappt 20 000 sålt och spelarna bjuder på tusen gratisbiljetter. För det första har jag svårt att tro att det är ett spelarinitiativ, även om det kommuniceras så, för det andra är jag osäker på om 20 000 är en svag siffra.

Bulgarien är numer profillöst, många presumtiva åskådare väntar med att planera sin kväll  till väderprognosen är känd och det övriga familjeutbudet kommunicerat.

Janne Andersson vill inte lägga sig i val av spelort. Det är inte hans uppgift. Däremot är jag rätt säker på att även de högsta tjänstemännen i Svenska Fotbollförbundet hade öppnat för en flytt av VM-kval till Malmö eller Göteborg om Friends Arenas ekonomi varit bättre.

Jag vidhåller att landslaget på sikt tjänar på att spela på fler orter än bara i Solna.

Jag är också tämligen säker att Zlatan Ibrahimovic beslut att avsluta sin landslagskarriär är en bov i dramat.

Landslaget befinner sig i en övergångsperiod. Det behöver snabbt hitta nya profiler och jag är rädd att det inte räcker med Victor Nilsson Lindelöf, hur bra han än har varit i de senaste matcherna.

Inga kända skador, däremot en del trötta ben efter Luxemburgmatchen. Gräsmattan sög. Det bekräftade både Andreas Granqvist och Janne Andersson. Därför kan någon eller några ändringar göras till morgondagens match mot Bulgarien.

Det blir inga A-landslagsspelare i morgondagens U21-avgörande mot Kroatien i Trelleborg. De möjliga är Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf och Emil Krafth. Alla kommer ha någon form av roll på Friends. Det går att tolka som att Mikael Lustig eller Martin Olsson behöver vila eller stå över. Jag skulle gissa att det rör sig om Olsson, som har haft begränsad speltid det sista.