Ett omöjligt förslag – skulle döda allsvenskan

Ryggmärgskänslan säger att det är omöjligt. Att bryta en 90-årig tradition, ett nedärvt beteende, för att spela pengastinn andrafiol i Skottland och Belgien? Det här är inget annat en än pappersprodukt, ämnad att skrämmas och driva politisk motvikt med, inte att genomföra.

Svensk fotboll drivs av en längtan att komma ut i Europa. Vi drömmer om städer som Madrid, München och Manchester, men hamnar oftare i på Llandudno, Cork och Karabach.

Det är som det är.

I Madrid och München drömmer man om att slippa åka till Malmö och Göteborg; hellre en sväng till New York eller Peking, där pengarna finns.

Därav det aktuella förslaget. En desperat ansats att påverka Uefa att ”se de mindre”.

När svenska lag längtar efter de miljoner ett deltagande i Champions League och viss mån Europa League i bästa fall kan generera pågår helt andra strider på kontinenten.

En kamp som endast i marginalen påverkas av förslaget om en nordeuropeisk ligavariant med lag från Nederländerna, Belgien, Norge, Skottland, Danmark och Sverige.

De största vill ha ännu mer och inser sitt värde för Champions Leagues totalekonomi.

För Uefa handlar det om att hålla ihop fotbollsfamiljen och undvika utbrytningsförsök. En avancerad balansakt på allt slakare lina.

Vi känner igen detta från den numer skrotade G14-gruppen, tidigare bildandet av Champions League och nya greppet att minska möjligheterna för de små att vara med på festen.

Att deltagande i den nya internationella ligan skulle ske på bekostnad av plats i det nationella ligaspelet – själva grundbulten för både ekonomi, supporterskap och identitet – gör att jag ställer mig ytterst tveksam till upplägget.

Nummer ett är att det sannolikt blir helt omöjligt att driva igenom i de medlemsstyrda föreningarna, av skäl enkla att förstå. För knappast lockar serielunk i Belgien mer än en resa till Olympia eller Gamla Ullevi för Malmö FF?

Och även om en nordeuropeisk ligavariant inledningsvis skulle locka en och annan nyfiken smärtar minnen av insomnade Royal League, pappersförsöket med Atlantic League och andra lokala varianter.

Att klubba igenom ett nordeuropeiskt ligaspel istället för inhemsk serielunk skulle vara ett effektivt steg att ta död på allsvenskan och de nationella ligorna i Norge, Danmark, Holland och Belgien.

En allsvenska utan Malmö FF? Det vill inte ens IFK Göteborgs eller AIK:s supportrar uppleva. Samma sak gäller för Ajax, FC Köpenhamn och Rosenborg i sina ligor.

Plus: På det hela taget en välregisserad presskonferens. Jag lider med Therese Johaug, som nu måste stängs av. Något alternativ finns inte. Det här handlar om skidsportens framtid, om norsk skidsports trovärdighet, om anti-dopningsarbetets regelverk. Då räcker det inte att en läkare avgår.

Minus: Jag litar på tårarna. De slutade aldrig rinna. De skall dock inte få påverka processen. Strategin från alla inblandade var att lägga skulden på läkaren. Det bör inte räcka.

Kommentarer om “Ett omöjligt förslag – skulle döda allsvenskan

  1. Apropå Johaug: Det är inte utan att det ska bli intressant att följa det norska skidlandslagets framfart i resultatlistorna i vinter. Utan vare sig inhalatorer eller läppbalsam…

Kommenteringen är stängd.