Två bilder av samma match

ÖisAssyriska (8-0) utreds av Svenska Fotbollförbundet som läggmatch och jag har två kommentarer i själva skuldfrågan. Dels som på-plats-besökare på Öisgården 2 februari, dels som i-efterhands-tittare av de målsekvenser som finns tillgängliga på Öis hemsida.

På-plats-analysen först: Jag tänkte inte en tanke på att nyblivna division 1-klubben Assyriska BK, kopplat till prestation, lade sig eller struntade i att göra sitt bästa.

Utan att förhäva mig själv har jag både uppskattat och genomlidit en och annan försäsongsmatch och skulle vilja hävda att det bakom 8-0 framför allt låg en inspirerad och långa stunder imponerande insats av hemmalaget.

Snarare än en undermålig av bortalaget.

Dock skall sägas att jag i mina analyser sällan utgår från att matcher kan vara riggade eller att enskilda spelare medvetet bidrar till baklängesmål.

Jag gjorde det inte när Brasilien föll mot Tyskland i VM-semifinalen 2014, jag gjorde det inte på Öisgården den här kvällen heller.

Johan Elmander, William Ataskhadeh, Emil Skogh, Daniel Paulson och Daniel Sliper bidrog alla med offensivt starka insatser mot ett lag där flera av de ordinarie spelarna stod vid sidan av.

Ungefär där jag följde matchen mitt på sidlinjen mellan de båda avbytarbåsen.

Så långt allt väl.

Bilden förändras dock vid en genomscrollning av målsammanfattningen.

Det finns flera saker som påverkar enskilda prestationer i idrottssammanhang, såsom form, träningsmängd, skadeläge, underlag, motstånd, motivation, tid på säsongen, ålder, kvalitet på medspelare och aktuellt resultat i den pågående tävlingen.

Eftersom jag saknar historisk kunskap om vilken kapacitet enskilda spelare i Assyriska BK besitter är det dock svårt att ha en konkret uppfattning om huruvida någon eller några spelare var sämre eller bättre än vanligt.

Det jag däremot vågar påstå är att Öis vid några av målen får agera tämligen ostört. Assyriska bjuder inte på mycket till försvarsspel.

Om det går att koppla till uppgifterna om onormala spelmönster får den fortsatta utredningen visa. Assyriska BK bedyrar sin oskuld, Örgryte IS har ingen information om matchfixning.

Att Svenska Fotbollförbundet inleder en utredning om läggmatch är bra. Att förbundet tvingas göra det efter en fotbollsmatch i Sverige 2017 är beklämmande, men alls inte förvånande.

Det visar bland annat den här granskningen av Dagens Nyheter, som jag bland annat kommenterade i bloggen här.