Fullt hus – då är Blåvitt tillbaka i publiktoppen

Publik är stämning, men också ekonomi. Och konkurrenskraft. De senaste två åren har IFK Göteborg saknat publiksiffror i det allsvenska toppskiktet, delvis på grund av en ”för liten” egen arena (Gamla Ullevi) och ett internt beslut att inte flytta någon enda match till stora Ullevi.

Snitten känner vi till, men jag kollade för skoj skull även var IFK:s bästa publiksiffra de tre senaste säsongerna klassade in på listan över allsvenskans mest publikdragande matcher.

Ingen gôrkul göteborgsk läsning, om man skall vara ärlig.

Senaste säsongen lockade IFK Göteborg som bäst 15 748 åskådare till en allsvensk match. Det var mot IFK Norrköping hemma. På allsvenskans totallista hamnade den på 35:e plats.

2015 var IFK:s bästanotering avsevärt högre, men 17 340 mot Elfsborg hemma räckte ändå inte längre än till en 34:e plats totalt.

Bättre 2014, då Hammarby fortfarande spelade i superettan. Noteringen 17 073 från hemmamatchen mot Malmö FF räckte till en slutlig elfteplats på listan över allsvenskans största publiksiffror det året.

Lyckas klubben nå prick 30 000 i premiären mot Malmö FF 1 april blir det andra placeringar – och pengar.

2016 räckte 30 000 till en tredjeplats i publikligan, 2015 till en sjundeplats och 2014 till en andraplats.

Kan vara intressant att känna till.

8 kommentarer om “Fullt hus – då är Blåvitt tillbaka i publiktoppen

 1. Sportchefen Ulf Nicklasson har klart deklarerat att GP satsar på IFK Göteborg och Frölunda Indians. Svart och vitt, positivt och negativt ingår tydligen.
  GP har ju dessutom bytt profil och är numera en ”skvallertidning” i stil med Aftonbladet och Expressen.

 2. Varför inte porta BortaFans och slippa spärra av Sektioner ?

  Utan Bortafans blir det lugnare på Arenorna.

 3. Men hörru. Det som IFK säger är ju att arenan är för liten då avspärrningar av sektioner med mera gör att man aldrig kan komma över ca 16500. En arena med runt 20-25000 platser hade varit optimalt OM staden hade kunnat hjälpa till med att fylla arenan. Idag är media enbart ute efter att hitta negativa vinklingar istället för att trycka på det positiva som kunde ha gjort att fler åskådare tagit sig till arenan. Se på Borås som stad, eller ännu hellre Malmö. Där är hela staden inklusive Sydsvenskan involverade på ett sätt som gör att befolkningen engagerar sig och känner ett sug att gå till arenan. I Göteborg handlar det istället om att hitta fel på minsta lilla sak och att skriva långa krönikör där man berättar om hur tråkigt det är, hur mycket det regnade som gjorde att spelet blev dåligt, hur många bengaler som tändes eller hur illa det är med allt annat.
  Så var nu snälla och ta ert förnuft till fånga. ALLA tjänar på att det är mycket folk på matcherna. Och där har media en stor påverkan. Hjälp till med att fylla matcherna istället för att skrämma bort potentiella åskådare.
  Tack för mig!

  1. Någon har fattat. Media har en mycket stor inverkan på hur publiksnittet blir under en säsong. Fjolårets incident mot Malmö eldade på det drev som gör sådan skada mot vårt kära IFK….

   1. Det som hände mot Malmö FF kan väl näppeligen härledas till skriverier i media? Däremot skall vi (media) alltid värdera vad och hur vi skriver och väljer att förmedla verkligheten. Jag tycker ofta att vi lyckas helt okej med den balansen.

    1. Ja det är en tunn linje det där och vissa journalister/krönikörer lyckas bättre än andra. Sen vill folk läsa om skandaler så det är klart man gärna uppmärksammar det negativa lite mer än det positiva ibland.

  2. Det är lite det som är min poäng. Att IFK med nuvarande hemmaplan inte kan blanda sig i publiktoppen och därför tjänar mindre pengar. Två fulla Ullevi om året borde inte vara någon omöjlighet.

  3. Mats Härds dagliga negativa skriverier fick mig att sluta med att prenummetera på GP. Skriver man så mycket skit som han gjorde så tröttnar folk att läsa och då förlorar GP dina läsare/pengar. Den skada han orsakade Blåvitt är oförlåtlig. Det kommer ta tid innan jag kommer tillbaka som prenumerant och till dess har GP mycket att bevisa.

Kommenteringen är stängd.