Superettan 2017 – så går det

Målsättning är en sak, ekonomiska muskler något annat. Superettafavoriten Dalkurds FF har båda, vilket får mig att tro att Borlängeklubben i förlängningen blir att räkna med. Inte bara i år, utan på riktigt.

Vandringen från division 6 mellersta Dalarna till allsvensk huvudkandidat på tolv år får både Åshöjdens BK och Ljungskile SK att framstå som lilleputtar i fotbollens sagofyllda värld.

Med ett uttalat slutmål om Champions League-spel och stenrika minoritetsägare (49 procent) är både beslutsamheten och betalningsförmågan i Dalaklubben osedvanligt hög. Lönenivån saknar motstycke i den svenska andraserien, spelidén är satt och bevisat framgångsrik.

I höstas var Dalkurds FF, som i år tränas av både Poya Asbaghi och Andreas Brännström, en hårsmån från uppflyttning. Den kommer nu i stället. Det är jag inte ensam om att förutspå.

Frågan är snarare var gränsen går. Östersunds FK visade som allsvensk nykomling 2016 att metoden att hänga kvar går att kombinera med förmågan att förgylla. 2017 tillhör vårens svenska cupfinalist parallellt de största medaljfavoriterna.

På 60-talet vann både IF Elfsborg och Östers IF SM-guld som nykomling och 2001 var nyuppflyttade Djurgårdens IF bara en ynka poäng bakom guldvinnande Hammarby IF när tabellen summerades efter 26 omgångar.

Historien visar att det går att göra avtryck direkt. I Dalkurds fall är det superettan först. Och tuffast möjliga premiärmatch hemma på Domnarsvallen i talangfabriken Brommapojkarna, klubben vars U19-lag vann Ligacupen i helgen och som i Olof Mellberg fått en coach som inte nöjer sig med att bara utveckla. Det skall vinnas också.

Därför är BP min andrahandsfavorit till allsvenskt avancemang i höst.

Båda klubbarna har dock det gemensamt att publikunderlaget är begränsat. Det kan bli en negativ faktor när en sannolikt tät slutstrid skall avgöras i höst.

Göteborgslagen står väl rustade, men har inget med den absoluta toppstriden att göra. Öis har för får anfallare och inga pengar att lösa fler, Gais har tagit kliv under våren och har potential. Dock räcker Dusan Djuric & Co inte mer till nedre delen på övre halvan.

I ett medieklimat där stjärnspelare ofta är klubbars chans till utrymme är det en gåta att Öis inte skickade Johan Elmander till måndagens upptaktsträff för superettan i Upplands Väsby. Inget ont om Johan Hammar, men Öis mittback ger knappast Öis någon som helst extra publicitet i tidningarna norr om Partille?

Plus

Kulan i luften, bollen är rund. Snart är vii framme vid det roligaste och mest våriga som finns. Fotbollspremiärerna. Mer om den allsvenska i morgon.

Minus

Enligt säkra källor var kvaliteten på årets superettaupptaktsträff den allra sämsta någonsin, till och med sämre än förra veckans allsvenska.

Slutligen mitt superettatips:

1) Dalkurd

2) Brommapojkarna

3) Helsingborgs IF

4) Örgryte IS

5) Gefle IF

6) Trelleborgs FF

7) Gais

8) Degerfors

9) Öster

10) Falkenberg

11) Varberg

12) Åtvidaberg

13) Frej Täby

14) IFK Värnamo

15) Norrby

16) Syrianska