Den allsvenska publiken ökar

Den allsvenska publiken ökar. Totalt har 290 781 personer passerat vändkorsen till någon av årets 24 första matcher. Jämfört med 2016 är det en ökning med 28 874 personer eller 1 203 åskådare per match. Snittet per allsvensk match hittills är 12 116. Efter tre omgångar 2016 var motsvarande siffra 10 913.

En förklaring till det höga snittet är att fem av matcherna har lockat över 25 000 åskådare, där söndagens Stockholmsderby mellan AIK och Hammarby står noterad på den allra högsta publiksiffran, 32 318. Den Ulleviflyttade premiären mellan IFK Göteborg och Malmö FF drog 32 129 och är tvåa på listan över årets mest publikdragande matcher.

En annan förklaring är att bara sex matcher har haft en publiksiffra på under 5 000.

Visserligen har publiklaget Helsingborgs IF (ett snitt på 7 377 i fjol) försvunnit ur allsvenskan, men det har även Gefle IF och Falkenbergs FF, som endast nådde upp till ett snitt på 3 283 respektive 2 928 under 2016.

De har ersatts av IK Sirius, Halmstads BK och AFC Eskilstuna som hittills har lyckats attrahera lokalbefolkning och motståndarfans. Sirius hade 7 248 mot IFK Göteborg, Halmstads BK har snittat 6 760 mot Östersund och Malmö FF och AFC nådde 4 611 i den historiska hemmapremiären mot Örebro SK.

IFK Göteborg snittar efter två hemmamatcher på 21 122, ett snitt som i takt med Gamla Ullevimatcherna (maxkapacitet 17 000) successivt kommer att sjunka under säsongen.

Skottvilligast har Malmö FF:s Pawel Cibicki varit. Hittills har den tidigare Jönköpings Södraanfallaren fått iväg tolv skott, där alla dessutom gått på mål. Imponerande. Han toppar dessutom ihop med AFC:s Muhamed Buya Turay skytteligan på tre mål och poängligan på fyra (3+1).

Bland målvakterna har Michael Langer (IFK Norrköping) och Joshua Wicks (IK Sirius) svarat för flest räddningar, 16. Wicks har dessutom ihop med Johan Wiland (Malmö FF), Andreas Isaksson (Djurgårdens IF), Christoffer Källqvist (BK Häcken) redan hållit nollan två gånger.

Tittar man på försvarsspel är IFK Göteborg det lag som ihop med Malmö FF har släppt till minst skott på mål, sex. Pontus Dahlberg har släppt in två mål och gjort fyra räddningar, Johan Wiland har släppt in ett mål och gjort fem räddningar.

Från målglatt till målsnålt. Av de lag som tillhörde allsvenskan även i fjol var BK Häcken och IFK Göteborg de allra målgladaste, gjorda och insläppta mål sammantagna. Hisingsklubben gjorde 58 mål och släppte in 45 vilket ger 103 totalt. I år är förhållandet det motsatta. Häckens tre matcher har snittat ett mål per match. Inget lag har ett lägre totalt målsnitt.