”Irandust redan värd över 40 miljoner”

I kollektivet BK Häcken är det Daleho Irandust som sticker ut, som vinner matcher, som höjer värdet och rimligtvis åker till Polen i juni. Vilket genombrott!

2016 släppte Häcken in ett och ett halvt mål i snitt per match. Totalt höll laget nollan i fyra av 30 matcher. Nu har Peter Abrahamsson och Christoffer Källqvist spikat igen vid fem tillfällen. Fem nollor på åtta matcher!

Det är naturligtvis inte enbart målvakternas förtjänst, utan följden av ett framgångsrikt och kollektivt försvarsspel. Med undantag för två tappade ledningar på Bravida arena, mot Norrköping och Sirius, har i princip allt i det restriktiva och aggressiva försvarsarbetet fungerat – trots att lagets dammsugare och balanserande mittfältsstjärna Alexander Faltsetas gick sönder redan i match två.

En förklaring till framgången mot Kalmar är det uthålliga presspelet i slutskedet (det som tröt mot Sirius) särskilt från Daleho Irandusts fötter. Som han slet, pressade och sprang.

Han var förstås inte ensam, men när vi försöker skapa en helhetsbild av allsvenskans nye jättetalang är det hårda jobbet en central ingrediens.

Maxlöpningar från vänster till höger för att styra ut motståndarna i ytterszoner i uppspelsfaser. 50-meterslöpningar för att ge högerbacken Joel Andersson understöd.

Oförtröttligt. Självklart. Och laglojalt.

Även om Mikael Stahre valde att börja med Irandust på bänken har 18-åringen utvecklats till Häckentränarens viktigaste spelare.

I kollektivet Häcken är det ”Dalla” som sticker ut, som gav laget ledningen mot Sirius, som avgjorde en jämn match nu och som låg bakom två av fyra mål mot IFK Göteborg.

Det är ingen vild gissning att Häckens sportchef Sonny Karlsson gnuggar sina händer. Målet för alla sportchefer är att behålla talangerna så länge som möjligt, se dem göra avtryck i sitt lag och sedan sälja dem för högstbjudande till en vettig klubb och med ett hyggligt hängavtal.

Alexander Isak gjorde tio mål på 24 matcher för AIK och gick som 17-åring till Borussia Dortmund för 90 miljoner.

Daleho Irandust är ett år äldre och skrev i förra veckan på ett nytt avtal med BK Häcken fram till 2021.

Fortfarande är Balltorpprodukten i en ålder som kan få de största elefanterna att agera och då kan det enligt GP:s uppgifter röra sig om transferpengar på över 40 miljoner kronor.

Tanken är att spela säsongen ut i Häcken, etablera sig i allsvenskan, bygga långsamt och undvika att hamna i ett europeiskt väntrum á la Isak.

Det är på sätt och vis orättvist att jämföra med Isak, men talangen är exceptionell; rycket, drivet, skottet, blicken, passningarna, rörelsemönstret och ansvarstagandet.

Daleho Irandust är en helhetslösning, långt ifrån bara offensiv mittfältare.

Rimligtvis tar han en plats i Håkan Ericsons U21-trupp till i EM i Polen. Rimligtvis får han chansen där.

Det skulle öka möjligheterna och värdet ytterligare.

Och Janne Andersson har koll. Det vet vi sedan förra veckan.

 

3 kommentarer om “”Irandust redan värd över 40 miljoner”

Kommenteringen är stängd.