Bra – men vad händer med Jörgen?

IFK Göteborg skall inte satsa mindre, bara annorlunda. Och mer på det mesta. Mer intäkter, mer ungdomar, ny klubbdirektör, enbart sport för sportchefen och mer dialog mellan A-lag och akademi. Det låter bra. Jag saknar efter en första genomläsningen egentligen bara en sak. Hur gör ni med Jörgen och övriga ledare?

Så var nyheten släppt, de strategiska linjerna dragna. Hur IFK Göteborg skall organaniseras och drivas framöver. Blev vi så mycket klokare?

Jag tycker det.

Mats Grens roll renodlas och stärks. Spelarnas tidigare missnöje mot sporchefen och den tillförordnade klubbdirektören nådde fram till styrelsen, men bar inte frukt, om frukt i det här sammanhanget är likställt med sparken.

Mats Gren är kvar. Och jag uppfattar det som något positivt, som ett led i föreningens strävan att hålla kursen, trycka på kontinuitet och långsiktighet. Mats Gren har aldrig varit någon dålig sportchef. Hans problem har varit tiden. För mycket tid på annat. För lite tid på sportchefsuppgifterna. Att det blev så är styrelsens ansvar. Bra att styrelsen insåg det, korrigerade arbetsbeskrivningen och inte gav Gren ”skulden”.

Mats Palmgren, som jag inte känner närmare, kom in som kommersiell chef och får enlig informationen från IFK Göteborg en utökad roll. Exakt vad är oklart, men han tar rimligen över de sista klubbdirektörsdelar Gren ägnat sig åt med.

Bra. Föreningar som omsätter över 150 miljoner kronor och har över 50 anställda behöver en chef.

Att spelarbudgeten krymper blir kännbart, men är logiskt. Dels leder det till faktiska krav på att ha spelare med lägre löner än den sammantagna bilden i dag. Jag säger inte att det är dåligt att betala ut bra löner, men med en begränsad ekonomi är det ”föreningen först”. Samtidigt vill IFK dela upp spelarna i tre kategorier. Spetsspelare, dit spelare som Mads Albaek, Thomas Rogne och Sören Rieks kan räknas, dels kulturbärare, som väl kan anses vara Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson och Tobias Hysén. Sedan akademispelarna, som ju är Pontus Dahlberg och August Erlingmark.

Var de andra tar vägen vet jag inte, men riktningen är härmed utstakad.

Jag har inget otalt med Scott Jamieson, men jag tror inte att IFK i framtiden kommer värva vänsterbackar från Australien om man säger så.

Hellre ge Billy Nordström lite tid, Edvin Dahlqvist chansen, eller hysta in Sebastian Ohlsson en gång eller två.

Det som gnisslar i mina öron, utan att ha hört IFK-ledningen förklara detaljerna i beslutet är var Jörgen Lennartsson kommer in i det här.

Även om hans två byten senast var just akademispelare (Erlingmark och Sabah) har hans linje fram tills nyligen varit att de bästa skall spela, inte de som kan bli bäst, utan de som är bäst för stunden. Enligt en sådan princip blir det väldigt svårt för unga att slå igenom. Antingen har Jörgen förändrats, lovat att han skall förändras eller så får lagledningen ses över.

Enligt gårdagens beslut i styrelsen finns inte plats för annat än satsning på de talanger som faktiskt finns. Tydligare, tidigare, oftare och mer genomtänkt.

Är detta mandatet Jörgen Lennartsson väntat på att få? Återstår att se.

Gissningsvis leder den ”nya” strategin även till färre importspelare från utlandet.

Färre spelare i kategorin Benjamin Zalo, Lawson Sabah och Kasim Prosper.

Det samma gäller lånespelare som Elias Omarsson (när han kom), Mix Diskerud och Henrik Björdal.

Jag förespråkar – om det är möjligt – färre lån. Det är möjligen sportsligt gångbart, men är ekonomiskt dumdristigt. Inte i det korta perspektivet, men i förlängningen.

Fotbollsspelare är handelsvaror. Så krassa kan vi vara. Först människor, men också handelsvaror. IFK Göteborg har upptagit sina importer som ett värde i bokslutet.

Föreningen måste bli ännu bättre på att se de mekanismerna. Syniskt satsa på talangerna, som på Kamratgården och i allsvenskan får växa, för att sedan säljas, helst innan de fyllt 20, för att i nästa veva ha råd med spetsspelare.

Jag tror att luften på Kamratgården från och med i dag blir lite lättare att andas för de anställda, för spelarna och för föreningen.

Det enda man kan ha en åsikt om är formuleringar som denna: ”Det innebär inte att vi sänker vår sportsliga ambition, men vi kommer att se till att vår offensiv har täckning bakåt.”

Vad betyder det i klartext? Att satsningen fortgår på samma sätt som tidigare, men att den inte får kosta skjortan? Bara ord? Eller går det att omsätta i handling?

Kring det höjer jag ett varningens finger.

Det får inte rusa iväg igen.

Driftunderskottens tid måste vara förbi.

Det är viktigare än allt om denna ”omstart” skall gå att ta på allvar.

Kring de utgående kontrakten är det svårt att ha en generell uppfattning. Information kring eventuella förändringar skall slussas ut löpande, skriver IFK.

Jag är inte säker på hur de gör där. Det hänger ihop med ekonomi. Hur man får ut mest av satsad krona. Är det att få till ett kontrakt med Henrik Björdal, fine. Betyder det i så fall att Mix Diskerud ryker? Det måste vara klubbens beslut. De som sitter med helheten.

Ser man enbart till sportslig kompetens och betydelse för årets lag är det lätt att ha uppfattningen att avtalen med Mads Albaek och Sören Rieks skall förlängas. Lägger man på ekonomin i de enskilda avtalen och helheten är det inte lika självklart.

Att Tobias Hysén kör ett år till ser jag som en självklarhet. Särskilt kopplat till hans form och att det redan ligger ett optionsavtal och väntar. Om Tobbe fortfarande vill, gör klart.

Samma sak med Mattias Bjärsmyr. Kör en period till, men inte utan en rejäl analys av innehållet i kontraktet.

På vilka spelare skall mest pengar läggas? Kulturbärarna eller spetsspelarna? Det kommer också kräva ett ordentligt jobb av sportchef och styrelse.

29 kommentarer om “Bra – men vad händer med Jörgen?

 1. IFK har signat en blivande storstjärna i 14-årige Lucas Kåges! Honom kommer vi höra mkt om i fortsättningen!

 2. Personligen tycker jag det vore dags med ett tränarbyte. Oavsett vilken trupp Lennartsson har ser det likadant ut. Sedan han tog över har ingen utveckling av spelet skett utan det går på i samma hjulspår oavsett vad som händer. Jag tror definitivt på ungdomsakademin, och att pusha yngre spelare på samma sätt som under Svennis tid, (om någon har invändningar mot det och tycker att det var ju riktigt bra spelare så var det ingen som tänkte det då), det må ta något år men åtminstone sker en utveckling istället för status quo och totalt ointressant spel med otaliga bortförklaringar. Man verkar livrädd för att förändra och därför sker ingen utveckling, vilket ger fortsatt 3-5 platser i allsvenskan. Det finns någon enstaka kulturbärare, men inte som under tidigare epoker, uppenbarligen för att spelare idag ser svensk klubbfotboll som språngbräda och inget att vara stolt över eller visa lojalitet, vilket den s k ”krisen” visat. Den enda jag ser i truppen idag som kan vara kulturbärare är Tobbe, men Bjärsmyr som bärare syns enbart på planen, men i negativ aspekt, som om han bär något som inte finns, d v s oerhört räddhågad och trög, men långt ifrån kulturbärare då han visat att om han inte får igenom sina krav är han beredd att lämna för mammon, (även om jag inte tror att någon är beredd att betala det han vill ha). Att skicka iväg Billy och nu sätta in Sebbe på vänsterbacken är obegripligt. Dock är det gott att Gren får ägna sig åt det han är bra på,

 3. Bra att Blåvitt håller den sportsliga ambitionen dvs att ligga i topp i allsvenskan! Hur detta ska finansieras med en delvis krympande budget återstår att se! Bra att också se mer långsiktigt med sina förvärv och inte bara låna in spelare för ett halvår!

  1. Inlånade spelare är kass. Alla dagar i veckan. Nu tvingades Gren till det, eftersom alternativet var ”inga spelare alls”.

 4. Har en fråga som jag tror är viktig att få svar på…..vad säger dom största sponsorerna efter denna information från IFK? Går dom hand i hand med IFK även nästa år eller vill dom bryta sina avtal om dom inte anser att dom får den avkastning som dom har som mål med sin sponsring?

  1. Jag tror inte att detta påverkar sponsorernas inställning.
   De flesta vill se fler unga i A-laget.
   Det gäller även sponsorerna?

 5. Riktigt att se över Bjärsmyrs kontrakt. Du får minst 2 duktiga allsvenska mittbacka för den summan. Stannar B då?

  1. Det är frågan. Den bör i alla fall ställas. Bara för Gren att börja jobba. Spännande!

 6. Tycker att spelarlönerna i Blåvitt är för höga i förhållande till prestation många gånger!
  Nu finns ju chansen och ändra på det och införa mer prestationsbaserade löner, för att öka intäkter krävs mer publik, sant men är gemene man villig och betala för en dålig produkt!
  Får jag ”skit” i matbutiken får jag i regel pengarna tillbaka
  Blåvit sen födseln!!

  1. Produkten är inte dålig, bara kanske lite sämre än tidigare.
   Om det skall vara pengarna tillbaka efter svaga insatser blir det inte mycket kvar till löner?

 7. Vad gör att Bjärsmyr är så viktig att behålla? 17 miljoner för ett kontrakt. Om vi nu pratar om att krympa kostymen är han den spelare med tveklöst störst lön och bonusar.
  Jag tror knappast DBW skulle göra det sämre än Bjärsmyr efter ett par matcher där han blir varm i kläderna.

  Vad gör att du tycker att Bjärsmyr är viktig att behålla, och att hans lönekostnad är rimlig?

  1. Jag gjorde ingen jämförelse med DBW, tycker bara att Bjärsmyr har gjort det bra under stora delar av serien hittills. Han är dessutom en vinnarskalle av rang. Samt kulturbärare. Men … lönen måste ned. Fotbollsspelare peakar. Då skall lönen dala när rollen blir en annan.

 8. Kul att Du äntligen börjat reflektera över Jörgens roll i en långsiktigt hållbar helhet. Han har aldrig under hela sin tid i klubben prioriterat framtida talanger (oavsett tabelläge eller ställning i matcher)
  Kanske dags för reflektion över tidigare krönikor med högröstade krav på förlängning?

  1. Jag reflekterar över tidigare missbedömningar hela tiden!
   Är dock fortfarande inte säker på om det är Jörgen som skall ”hängas”.
   En förening handlar lika mycket om vilka signaler styrelse och sportchef skickar ut till tränare, vilka krav han skall förhålla sig till, vilka resultat han förväntas leverera.
   Är det något jag vet om Jörgen är det att han förstår just detta.

 9. Bra skrivit! Har tidigare kritiserat dig men det här var bra tankar! Tror trots det att Häcken ligger dig varmast om hjärtat…;-)

   1. En klubb sponsrad av SosseKorruptionen i Muteborg.

    Det är ”Fräckt” I Politiskt Korrekta kretsar att hålla på Häcken.

    Mer än hälften av Göteborgarna Håller på Blåvitt (enligt undersökningar publicerade av GP) med Kommunledningen skänker dessa Blåvita Göteborgares Skattepengar till Häcken genom subventionerade hyror för Skolor, Fotbollsplaner etc.

    Trots att Häckens supportrar är max 10% av Göteborgarna.

 10. Alla klubbar vill öka intäkter. Är det rimligt att öka så drift inte går med minus? Vad ska man minska på så driften går ihop??

  1. Din andra fråga återstår att hitta ett svar på. Jag skulle exempelvis kunna tänka mig spelartruppen. Den första frågan blir intressant. Hur ökar man intäkterna? Det finns inget enkelt svar på den. Men i samband med matcherna. Ökad publik.

   1. Ofta ett svar på när man inte vet vad man skall dra in på att i stället öka intäkter

    1. IFK hade 153 miljoner i intäkter 2016, 120 om man räknar bort spelarförsäljningar. Det är fjärden mest i allsvenskan.

   2. Den rambudget som ligger för 2017 är ju lagd med ett 0-resultat. Häri ligger ju t.ex minskade personalkostnader med 13 miljoner jämför med 2016. Styrelsen mål är ju alltså redan för 2017 att man inte skall ha ett driftsunderskott. Sedan är det en tuff budget, inget snack om det.

    1. Jag tror att de behöver återkomma till betydelsen av att nå ett nollresultat. Alla älskar ju att vinna som håller på idrottslag. Det här får bli målet att sikta på i år.

   3. Man skulle kunna tänka sig att Kommunen sponsrar i förhållande till invånarnas sympatier.

    De som inte prioriterar skulle tex kunna ge till skola eller sjukvård.

Kommenteringen är stängd.