Väntat – nu hoppas jag på allsvenskan 2018

Zlatan Ibrahimovics sejour i Manchester United blev ettårig. Alldeles nyss meddelade Premier League-klubben att svenskens kontrakt inte förlängs. Och det är en nyhet som heter duga.

Att den i väl valda medier pytsats ut de senaste dagarna har ingen betydelse. Fotbollsvärlden är fylld av rykten, men nu är det bekräftat. Nu vet vi.

Zlatan Ibrahimovic och Manchester United går skilda vägar och spekulationerna om anledningen är redan igång.

Låt oss i lugn och ro börja med att slå fast att vi talar om en dubbelt korsbandsskadad 35-åring, visserligen med ett lejons rehabiliteringskraft, men med en skyhög lön och en osäker framtid.

Manchester United skall spela Champions League i höst. Vad de har vetat sedan i våras är att det – om det skulle bli verklighet – skulle ske utan sin produktive svensk.

Vi behöver egentligen inte göra det svårare än så.

Sedan är jag övertygad att det handlade om pengar. Zlatan och hans agent Mino Raiola ville ha vad Manchester United inte ville betala. Och då är det inte mycket att snacka om.

United behöver en försteanfallare i form i augusti, Zlatan ett nytt äventyr – och är inte utan erbjudanden.

Sveriges genom tiderna mest framstående fotbollsspelare har länge kunnat välja och vraka.

Han ville till Manchester United och hamnade i Manchester United.

Han ville vinna titlar och vann titlar. Även där.

Han fick inte vara med på planen när den största triumfen säkrades på Friends Arena för ett par veckor sedan, men han kom, sågs och vann i alla fall några pokaler.

Ligan var han aldrig nära. För det var kryssen på hemmaplan för många.

Det troliga är att Zlatan någon gång efter årsskiftet är fit for fight igen. Han lär inte sakna erbjudanden och möjligheter.

Personligen skulle jag tycka att det var skithäftigt om han körde ett år i allsvenskan, för Malmö FF eller annan hugad spekulant.

Det stannar förmodligen vid en from förhoppningen, men det hade varit mumma för får svenska högstaserie.

Raiola har det sista varit tydlig med att Zlatan vill stanna i Europa. Kanske är Milan ett alternativ igen. Major League Soccer är det säkert med. Däremot tror jag inte på Kina. Pengarna är gigantiska, men vill Zlatan verkligen ta familjen till det rena syrets soptipp?

Jag tror inte det.

Ibrahimovic hann före skadan göra avtryck även i England.

Det var det inte många som på allvar trodde.

Han tillhörde – så länge han var frisk – toppen av skytteligan och var när vi sammanfattar lagets viktigaste spelare.

Åt det kan Paul Pogba, David de Gea och Antonio Valencia inget göra.

Hur supportarna kommer minnas honom? Som en spelare som tog plats och stod för sitt ord.

Hur vi andra kommer minnas året i England? Hann höll där med. Ingen svensk har gjort fler mål i högsta ligan en enskild säsong än Zlatans 17 säsongen 2016/2017.