Franks val: Gren eller Lennartsson?

Situationen har blivit ohållbar. IFK Göteborg måste välja. Jörgen Lennartsson eller Mats Gren. Båda är uteslutet. När vågar Frank Andersson bestämma sig?

Efter en lugnare vecka med seger mot Jönköpings Södra och rekrytering av en tillförordnad klubbdirektör kommer, dagarna efter poängtappet mot Halmstads BK, nya uppgifter om oro i de blåvita leden.

Sportchefen Mats Gren är trots styrelsens månadsgamla stöd ifrågasatt internt, samtidigt som Jörgen Lennartssons tränarmetod påstås vara en delförklaring till att vissa spelare valt att inte förlänga. Dessutom har Lennartssons och Grens relation och kommunikation på kort tid försämrats. De drar åt olika håll i flera frågor.

Enligt uppgift till GP har Mats Gren vid tillfällen fattat beslut om spelarrekryteringar och provträning utan att först ha stämt av med Jörgen Lennartsson. Senaste exemplet var mittbacken Andreas Murbeck, som dök upp på träningslägret i Smögen trots att Jörgen Lennartsson uttryckligen sagt att han inte ville ha några provspelare under samlingen. Parallellt har värvningarna och användandet av Abdul Razak, Sebastian Ohlsson och Scott Jamieson ifrågasatts.

I slutet av maj informerades Jörgen Lennartsson om klubbens nya styrdokument först via media och inte av sin chef Mats Gren. ”Vi har inte ens pratat om det, jag har bara läst det på hemsidan. Så vi får väl se hur framtiden utvecklar sig”.

Du har inte varit delaktig i detta alls?

– Nej, förklarade Lennartsson i GP.

Med 17 matcher kvar av säsongen, utgående kontrakt på sju spelare och samtliga tränare, beskrivs relationen mellan Jörgen Lennartsson och Mats Gren som frostig. Mats Gren kritiseras på nytt för både bristande kommunikation och ledarskap och sägs ha glidit ännu längre från laget och ha begränsat stöd i styrelsen.

Klubben fattade i slutet av maj beslutet att bli tydligare i sin kommunikation – vem som uttalar sig om vad – och hantera fler frågor internt. I linje med det hänvisar klubbens ordförande Frank Andersson GP:s frågor om Grens framtid till det interna arbetet och säger sig inte ha uppfattat någon ny kritik mot sportchefen.

Nyligen övertog Mats Palmgren Mats Grens arbetsuppgifter som personalansvarig och kommersiellt ansvarig.GP kan nu avslöja att det föregicks av ett brev från personalen till styrelsen om missnöje med hur Mats Gren hanterat personalfrågorna.

I början av maj rapporterade både GT och GP om kritik mot Mats Grens relation till spelartruppen och förmåga att fatta beslut om spelarnas framtid.

Sedan dess har klubben beslutat om fortsatt satsning på akademin och att flytta upp två ungdomsspelare per år till A-truppen. Under året har Pontus Dahlberg tagit en ordinarie plats som målvakt och August Erlingmark debuterat från start som mittfältare.

Under hösten kommer både Billy Nordström och Patrik Karlsson Lagemyr ges speltid i allsvenskan. Delar är kopplat till krympt budget och klubbens ansträngda ekonomiska situation. Truppen är en anfallare, en vänsterback och en högerback kort. Pengar att ersätta Mads Albaek saknas. Pengar till transfersummor och sign-on-fees finns inte. Bokslutet får till varje pris inte riskeras. Undantaget matchen mot Malmö FF i premiären minskar publikintäkterna och det finns indikationer på att sponsorförsäljningen behöver öka för att nå budget.

I serien har laget halkat efter. Inte sedan 2010 har IFK haft färre poäng så här långt in i säsongen. Ambitionen att nå topp fyra och en Europaplats är avlägsen.

Tränarna Jörgen Lennartsson, Magnus Edlund, Alf Westerberg och Sven Andersson har kontrakt som löper ut vid årsskiftet. Trots styrelsebeslut om att erbjuda förlängningar ligger i nuläget inga kontraktsförslag på bordet. Det pågår heller inga diskussioner. IFK-ledningen är splittrad i frågan. Frank Andersson vill behålla Jörgen Lennartsson, Mats Gren vill det inte, även om Gren talar om en pågående dialog.

Får Gren bestämma rekryteras nästa tränare utifrån. Jörgen Lennartsson tackade i mars 2016 nej till uppdraget som förbundskapten mot löfte om en rejäl satsning. Den har kommit av sig. Ingen av de senaste värvningarna har spelat avgörande roller. Det gäller allt ifrån Elias Omarsson till Abdul Razak till Henrik Björdal. Även satsningarna på Lawson Sabah och Kasim Prosper kan ifrågasättas. Oavsett vem som tränar IFK Göteborg från 2018 och framåt skrivs kontraktet på minst tre år. Frågan intensifieras i september.

Uppdragen som allsvensk tränare och sport- och klubbchef är utsatta. Framgång bygger på relationer. Relationen mellan Mats Gren och Jörgen Lennartsson är ansträngd. Det går att tala om en spricka. Lennartsson har stöd från spelare, ledare och styrelse. Gren har inte samma förtroende.

Klubben, i det här fallet styrelsen och ytterst ordföranden Frank Andersson, måste välja.

Jörgen Lennartsson eller Mats Gren.

Fortsätter båda kvarstår låsningen.

Att göra ingenting är inget alternativ.

Plus: Tobias Hysén fortsätter över 2018. Det är ett bra besked för IFK Göteborg en vecka där Mads Albaek checkar ut, Thomas Rogne förbereder flytt till Polen och Abdul Razak lånas ut till Eskilstuna.

Minus: Måstematcher är läskiga saker. Örebro SK på söndagen är en sådan. Tre poäng mot Halmstads BK var ett måste för att ha visst häng på toppen, nu är Örebro en måstematch för att för att undvika att helt tappa taget.

2 kommentarer om “Franks val: Gren eller Lennartsson?

  1. De blir nog kvar säsongen ut båda två.
    Ja, om inte någon av dem tappar humöret och själv kastar in handduken…

    Den intressanta frågan är: Vem/vilka skulle i så fall vara bättre skickade att ta över?

    1. Om Blåvitt ”kickar” folk i förtid är det huvudlöst. Med den urusla ekonomin har man inte råd med sådana dumtristigheter. Rädda kontraktet borde vara prio 1. Nya tag nästa år.

Kommenteringen är stängd.