Frank förlorade maktkampen – vem vill ta den nu?

Jag är inte förvånad. Den här gången heller. Avgå-skyltarna fällde avgörandet. Supportrarna som ville ha bort Frank Andersson vann. Eller? För om det handlar om IFK Göteborgs bästa är det viktigt att ha en ordförande.

Föreningen har försökt med socialdemokrater, med företagsledare, med egenföretagare och med fotbollsfolk. Vem vill nu ta över klubban? Vem borde? Det finns inget enkelt svar på den frågan. IFK Göteborgs varumärke är befläckat av högljudda supporterfraktioner, av oförmågan att skapa en ekonomi i balans, av misslyckade försök att vinna SM-guld och nå gruppspel i Europa.

Har Frank Andersson lyckats med vad han ville? När Karl Jartun klev av sökte valberedningen trygghet, erfarenhet, en föreningsmänniska. Frank Andersson, med mångårigt förflutet i Gunnilse IS, försökte som Kent Olsson en gång i tiden att ”ta fajten” mot supportergrupper som vill ta mer makt över föreningen. Slutsatsen efter ett och ett halvt år: Det är inte värt det. Samma slutsats som flera företrädare dragit. Uppmärksamheten är enorm. Den personliga vinningen marginell. Vem vill lägga nästan all ledig tid på föreningsarbete – och bara få skit tillbaka?

Frank Andersson har flera ideella ledaruppdrag kvar. Spelare, sportchefer och ordföranden recenseras efter resultat. Frank Andersson valde att inte tillsätta en ersättare till Martin Kurzwelly som klubbdirektör förrän nyligen. För att slippa betala dubbla löner, för att spara pengar.

Den maktstrid som fram till nyligen pågick mellan Andersson och sportchef Mats Gren är härmed över.

Mats Gren vann. Han blir kvar. Ifrågasatt av spelare, i konflikt med den tidigare tränaren Jörgen Lennartsson, men med ett brett stöd på ståplats.

Supportarnas makt över IFK Göteborg blir allt större. I dagens styrelse återfinns både Jakob Andersson (kassör) och Andreas Johansson (ledamot) med tydliga kopplingar till supporterarbete.

Jag ser inget negativt i det, men tänker att det leder till fler känsloladdade beslut.

Långsiktighet är en dygd i all verksamhet.

På ordförandesidan har IFK Göteborg lite att jobba med där.

Frank Andersson vill inte fortsätta, trots starka påtryckningar från olika håll att göra det.

Han tycker inte att det är värt det.

Vem har en annan uppfattning? Vem lyckas skapa en egen linje och hålla fast vid den även om det blåser internt?

En grannlaga uppgift för valberedningen med Joakim Brinkenberg i spetsen.

Till sist: Vi fick egentligen aldrig veta om Frank Andersson var rätt man att leda IFK Göteborg. Ett och ett halvt år är på tok för kort tid att dra dylika slutsatser på.

8 kommentarer om “Frank förlorade maktkampen – vem vill ta den nu?

 1. Intressanta kommentarer… Blåvitt väljer alltid fer. Den som köper fel spelare och underminerar ekonomin samt är arrogant mot alla-den vinner i Blåvitt! Grattis till plats 10 i Allsvenskan.

 2. Allvarligt talat. Det skrivs spaltmeter om tränare, sportchefer, supportrar i denna blaska som kallar sig GP. Vad jag tycker är viktigare ur ett samhällsperspektiv att diskutera är vem som ska betala alla skattepengar som går åt för att 22 spelare ska spela 90 minuters fotboll med några tusen åskådare på läktaren som hejar på. Låt mig utveckla – idag så var jag på min arbetsplats. Området invaderas av sisådär 100-talet överförfriskade stockholmare som kommit till Göteborg för en fotbollsmatch. Ölburkar, flaskor och en hetsk stämning inramar tillvaron övervakat av sisådär 40 poliser. En poliskår som inte har tid med att bekämpa brott och rycka ut när medborgarna tillkallar. Jag hoppas att vi inom en snar framtid kommer att få klubbarna att betala för denna samhällstjänst och att det speglar biljett priset som det kostar att se dessa 22 spelare samt allt runtomkring som samhället idag betalar. Jag var med grabben för 3 år sedan och såg Ifk möta Aik på gamla ullevi. Efter dagens upplevelse kan jag låta meddela att det kommer att ta några år innan jag återvänder igen – blir uppriktigt förbannad att vi vanliga medborgare ska behöva betala för dessa barnsliga idrottsevenemang med skattepengar och man slutar aldrig att förundras att vuxna finner det så ro ingivande att gå på fotboll, dricka en massa alkohol mitt på ljusa dagen och uppträda aggressivt och förvänta sig att samhället i övrigt ska betala för b-festen.

 3. ”IFK Göteborgs varumärke är befläckat av högljudda supporterfraktioner…”

  Det är väl snart nog bara just Blåvitts supporters som är ett värde för föreningen? Frank Andersson och de andra som föregått honom har väl knappast gett något direkt mervärde? Snarare har svågerpolitiken flyttat ifrån stadshuset in till Kamratgården med hans avgång som ett sundhetstecken. Vad Blåvitt behöver är inte en föreningsmänniska som främst figurerat när han gett oskäliga löneintyg till en kompis utan någon som faktiskt brinner för föreningens bästa.

  Att Mats Gren har ett så starkt stöd på läktaren kan kanske bero på att alla de som lägger tid, pengar och kopiösa mängder energi på att stötta IFK Göteborg ser att han så sakteliga gör upp med den tämligen unkna klappa-varandra-på-ryggen-i-alla-lägen stämningen som så länge varit rådande i delsjön. Att en tränare som var en go gubbe, men som körde fast eller spelare som varit länge i föreningen men som mest var bekväma försvann är ett tecken på något gott i en elitförening – inte ett nederlag.

 4. ”Frank Andersson valde att inte tillsätta en ersättare till Martin Kurzwelly som klubbdirektör förrän nyligen. För att slippa betala dubbla löner, för att spara pengar.”

  Med de meningarna cementerade du din oduglighet som

  Genom detta beslut som du hyllar,så satte han Mats Green i en sits som han aldrig borde varit i. Dubbla roller(sportchef och klubbdirektör) som gjorde honom mindre tillgänglig. Vilket resulterade i missnöjda spelare.

  Vad var vinsten för oss supportrar och klubben?

 5. Hej!
  Har en fråga? Hur kan du författa en sådan artikel… du verkar ha fått väldigt lite detaljerad information? Eller har du satt det som din livsuppgift att smutskasta blåvitts supportrar? Du tycks heller aldrig våga sätta dig in i dom supportrar som lägger så mycke pengar, tid och omsorg för föreningen! Du helgonförklarar hellre en politiker som varit inblandad i diffusa affärer och en tränare som totalt misslyckat med att nå resultat! Vad är du för en sportjournalist som inte vet att hitta balansen och bara väljer att vinkla åt ett håll?? Räknar inte med ett svar, dock vill jag bara få ut synpunkter från mig som älskad IFK Göteborg!!
  Mvh johan

 6. Bara den saken att Frank ville förlänga med Lennartsson trots sviktande resultat och dålig utveckling på spelare både som lag och individuellt Gör ju att Frank uppenbarligen tycker Det är viktigare att ha en trevlig ”Föreningsmänniska” som ansvarig en att Resultaten sportsligt är det viktiga… Bara dör gör han ju en helt galen prioritering. Sen att han som ordförande går ut och säger i media att han vill förlänga med Jörgen är ju helt galet….En ordförande skall inte uttala sig om det i media.. Det är sportchefens ansvar! Sen att Mats uppenbarligen inte ville ha kvar Jörgen …Ja det gör ju Franks uttalande än mer galet. Vad tycker du om Franks agerande angående det här Mattias? Tycker att du kunde tagit upp lite mer av Fransk snedsteg i artikeln … Hade varit intressant att få din syn på det.

Kommenteringen är stängd.