Beskeden som ger mig hopp

Albin Ekdal är redo, Jimmy Durmaz tillbaka och Johan Larsson inkallad för att täcka upp för en avstängd Mikael Lustig. Så långt är allt frid och fröjd inför VM-play off mot Italien. Det finns fallgropar.

På onsdagseftermiddagen presenterade förbundskapten Janne Andersson de 25 spelare som representerar Sverige på Friends 10 november och på San Siro i Milano 13 november.

Vinnaren går till VM i Ryssland.

Som utgångspunkt skall sägas att Italien har nått de 14 senaste VM-slutspelen och brukar krydda avancemanget med en och annan medalj.

Sverige ställs alltså mot en mycket stark motståndare och måste, som Janne Andersson uttryckte saken, upp på person- och lagbästa under hela samlingen.

Han betonade under pressträffen att han som helhet var mycket nöjd med den senaste samlingen som innebar 8-0 mot Luxemburg och 0-2 mot Nederländerna. Samma sak med VM-kvalet som helhet.

Däremot är han och övriga i landslaget inte nöjda.

”Vi har hungern kvar”, förkunnade Andersson – om någon nu hade tvivlat.

Jämfört med senaste truppen är Jimmy Durmaz tillbaka. Han har vilat från fotboll i en månad, har tränat den senaste veckan och är tillgänglig för spel med sitt Toulouse i helgen.

Jag ser honom som startspelare mot Italien, inte bara för att Viktor Claesson, som ersatte i den senaste samlingen gjorde en ganska svag figur, utan för att slughet och rutin blir extra värdefull nu.

Apropå rutin.

Italiensamlingen blir den tidigare Elfsborgsspelaren Johan Larssons första på ett tag. Han, som är lagkapten i Bröndby, konkurrerar därmed bland andra ut Anton Tinnerholm och Mattias Johansson.

Jag skulle säga att det är ett bra val, om än lite oväntat. Johan Larsson har hunnit bli 27 år och har bara spelat 3 A-landskamper.

Jag har varit inne på det tidigare, men en av nycklarna mot Italien för svensk del är Albin Ekdal. Han kunde inte spela under senaste samlingen och gick ut för sitt Hamburg i helgen.

Även om matchen mot Nederländerna var lite speciell med alla mål de skulle ta in på Sverige, var det tydligt att Ekdal saknades, särskilt i rollen som skicklig på att våga hålla i och spela förbi motståndarens förstapress.

Jag kan trots allt tycka att Sverige borde ha råd att ta ut och med Oscar Hiljemark i en sådan här trupp, särskilt om Ekdal skulle tvingas kasta in handduken. Varken Sebastian Larsson, Jakob Johansson eller Gustav Svensson har den spelstil som Ekdal besitter.

Till sist: Janne Andersson berättade att Lasse Jacobsson och Tom Prahl har tagit över Jonas Therns roll som Italienspion eftersom Jonas ”arbetssituation har förändrats”.

Thern förväntas ingå i Värnamos tränarstab framöver.

Jag är – avslutningsvis – försiktig optimist.

Sverige kan slå Italien. Även i ett dubbelmöte.