”Vi hade knappt kunnat ha en anställd kvar”

Gais klubbchef Erik Bergkvist jublade som om klubbens hela existens stått på spel.

”Skall man hårdra var det skillnad på liv och död”, förklarade han för GP efteråt.

Han vågar inte sätta kronor och ören på exakt hur mycket superettaplatsen är värd. Division 1-spel hade inneburit rejäla nedskärningar.

”Det är knappt att vi hade kunnat ha kvar en enda anställd. Det hade dessutom kunnat vara någon annan än jag”, säger Erik Bergkvist, som av förklarliga skäl var rejält hes.

Nu kan han och Gais titta framåt.

”Nu kan vi ha en rimlig framtidssyn. Det hade varit helt galet om vi hade fått kvala. Mentalt har man gått omkring i två världar. Det som Öis hamnar i nu hade lika gärna kunnat vara vi”, säger Erik Bergkvist och är snabb med tillägget:

”Jag tror att det är bra för Göteborgsfotbollen om Öis klarar sig kvar. Vi har mycket att vinna på det i dagsläget”.

Från och med söndag är det fullt fart framåt.

”Staben är inte klar. Det är inte färdigt hur vi formerar oss. Vad vill vi lägga resurser på?”.

”Energin finns och jag tycker att den här matchen visar att det finns kvaliteter i laget. Nu gäller det att sätta ledarstaben till nästa år.”

Klart är att Bosko Orovic och Patrik Ingelsten fortsätter att jobba tillsammans med A-laget.

”Det enda de kommer få är en budget att förhålla sig till. Vilka karaktärer de vill ha ansvarar de helt och hållet själva för. Budgeten styrs av årets resultat som ser ut att kunna bli plus-minus-noll.”

Gais avgående ordförande Tomas Andersson var inte på plats på Gamla Ullevi på lördagen, upptagen av privat engagemang på annan ort.