Ett spännande val – nu skall jobbet göras

Andreas Brännström tog sitt första tränaruppdrag samma år som IFK Göteborg vann sitt senaste SM-guld. Tio år senare är det han som skall leda Blåvitt tillbaka till nästa titel. Spännande är min spontana tanke.

Brännström har ett förflutet i Sirius, AFC United, Dalkurd och Hammarby och avslutade en någorlunda framgångsrik spelarkarriär, som innefattade spel i BP, Café Opera, Sirius och Enköping på grund av skada 2001.

Han genomgick 2012 Uefas pro license-utbildning i Göteborg. Och har fallit Mats Gren och IFK Göteborgs sportråd i smaken.

Även om ingen i IFK Göteborgs närhet under måndagen ville bekräfta namnet för GP är det tydligt att Blåvitt har bestämt sig.

Från och med 2018 skall det bli 3-5-2, wingbacks, nya spelartyper och en anpassning till en modernare och snabbare fotboll.

Jag tror att det här helt rätt väg att gå, även om jag personligen inte har någon hundraprocentig koll på den 41-årige fotbollstränaren.

Det har länge talats om att IFK vill anställa en yngre kraft som huvudtränare. I jämförelse skall sägas att Sven-Göran Eriksson var 31 år när han klev in på Kamratgården i slutet av 70-talet och att den senaste guldtränaren, Jonas Olsson, var 37 när han stämplade in i Blåvitt.

Andreas Brännström skall jobba ihop med Alf Westerberg och troligen även Torbjörn Nilsson. Hans uppgift är också att jobba tätt ihop med akademin där akademichefen Jonas Olsson ihop med Elit 1-tränarna Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson får till uppgift att slussa in minst två ungdomsspelare i A-truppen per år.

När jag talade med Mats Gren efter 0-3-förlusten mot Sundsvall på söndagskvällen lät han meddela att vi kommer förstå när helheten är presenterad och att steg 1 kommer göra den följande dragen mer logiska.

IFK Göteborg ligger i startgroparna att plocka in spelare som skall passa in i Brännströms 3-5-2-upplägg och har scoutat noggrant och länge.

Även här skall det snart tryckas på knappen och ge de ringar på vattnet som krävs.

Kanske plockar Andreas Brännström med sig några av de spelare som under årets imponerat stort för Dalkurd i superettan och som från och med 2018 innebär allsvenskt spel för dem.

Att införa 3-5-2 i 4-4-2-borgen Kamratgården kan kräva sin karl. Jag tror dock att alla är införstådda i betydelsen att anpassa verksamhet och fobollsideologi till nutid i stället för dåtid.

Under året har IFK Göteborg stagnerat, först under Jörgen Lennartssons ledning, där 4-5-1 under de inledande omgångarna var ett försök att modernisera spelet, men där prestationen och förmågan att variera sig en bit in i Alf Westerbergs gärning varit ytterst begränsad under hösten.

Mats Gren och sportrådet har slitit ont med frågan, intervjuat flera och tidigare riktat in sig på Graham Potter och Olof Mellberg.

Att det nu landar på en relativt okänd kraft är ingen nackdel. Vem kände till Magnus Haglund när han tog över Elfsborg? Vem trodde att Graham Potter hade magisk kraft när han fick uppdraget att leda Östersunds satsning?

Andreas Brännström behöver tid och tålamod. Även om det mellan varven framstår som att Blåvitts jakt på nästa SM-guld redan är utstakad (2021) finns tid och förståelse både bland supportrar och sponsorer.

Låt det ta den tid det tar, bara det går åt rätt håll och till slut blir bra.

Årets säsong, där tiondeplatsen bara underträffas av fyra tabellplaceringar sedan allsvenska starten 1924, var riktigt sur.