15 minuter av kärlek

 

Det är 15 år sedan hela Sverige föll för Grunden Bois. SVT-sportens Kjell Kjellman gjorde en dokumentär som blev klassisk i samma sekund som den sändes och vi fick lära känna minst sagt färgstarka lirare som Tony Bäregård, ”Rektorn” och Hasse ”Ravelli” Lundström.
”Ravelli” gick bort förra året och hyllades då fint av John Alvbåge, som efter en allsvensk match konstaterade att världens bäste målvakt lämnat oss.
För så var det ju, Hasse ”Ravelli” Lundström var otvetydigt bäst och höll alltid nollan. Oavsett vad domare, motståndare eller repriser tyckte så var hans besked alltid detsamma: Han korsade händerna framför bröstet i ett tecken som betydde ”Inte mål”.
Så agerar en stjärna.

”Ravelli” var alltså inte på plats på Bio Roy i kväll när den nya dokumentären om Grunden Bois visades. Det var däremot, såklart, Thor Guttormsen som coachat det här laget sedan 1992 och som fortfarande brinner lika mycket för sin mission att göra idrotten tillgänglig för alla. Det är en en otrolig insats, ett livsverk att applådera.

Tony Bäregård – Grundens stora diva med ett självförtroende vi andra bara kan drömma om – han är fortfarande kvar. Och självkänslan är intakt; i filmen konstaterar han efter en turnering i Långared att ”vi förlorade alla matcher utom den sista, då jag spikade igen målstolparna.”
Underbart.

Den nya dokumentären är bara en kvart lång, och jag tycker absolut att ni ska ta en stund och kika på den (ni hittar hela filmen överst i detta blogginlägg). För 24 år efter att Thor samlade ett gäng grabbar vid Delsjövägen så är Grunden Bois precis lika charmiga, spontana, sociala och kärleksfulla som de alltid varit. Det går helt enkelt inte att värja sig. Man faller som en fura.

I normala fall hatar jag mingel. Jag vet inte hur man gör, vilket brukar leda till att jag står i ett hörn och hoppas att champagnen ska förvandla mig till en social individ. Den här gången tog det tre sekunder innan en kille med downs syndrom kom fram, petade mig på axeln och upphetsat teaterviskade ”Knut är här!”.
Och ja, ta mig tusan, Knut Agnred var där. Precis som David Lega, Björn Anklev, Kennet Andersson och några andra lokala profiler som fick finna sig i att stå i skuggan av Grundens stjärnor denna afton.

En som dock förtjänar ett extra omnämnade är John Alvbåge. Det finns de som retar sig på IFK-målvakten, och han må ha stått för ett par grodor genom åren, men hans engagemang för Grunden bois är både genuint och långvarigt. Och vad det betyder för killarna och tjejerna i laget går knappast att överskatta.
Så hatten av för John, för Thor, och för en förening som alla göteborgare ska vara väldigt stolta över.

Jocke Andersson. Förgrundsfigur på och utanför planen. Med fluga - och vuvuzela.
Jocke Andersson. Förgrundsfigur på och utanför planen. Här med fluga – och vuvuzela.
Simon. Stans bäst klädde målvakt.
Simon. Stans bäst klädde målvakt.
Två av Grunden Bois fem original medlemmar: Kristian "Rektorn" Nilsson och superstar Tony Bäregård.
Två av Grunden Bois fem originalmedlemmar: Kristian ”Rektorn” Nilsson och superstar Tony Bäregård.

Kommentarer om “15 minuter av kärlek

Kommenteringen är stängd.