Hata kvadraten

Livet har sina skiftningar. Det går upp och det går ner, omgivningen förändras och man själv med den. Trender kommer och går, sanningar blir lögner och världsbilder ställs på ända.
Så ser det ut och så måste det vara, det är det som är livet.
Men så finns det undantag. Konstanter. Saker som förblir sig lika år efter år, decennium efter decennium, och som inte tar hänsyn till övriga världens utveckling och modenycker.
Egyptens pyramider. Grevinnan och betjänten på nyårsafton. Donald Trumps frisyr. Kvadraten.
Den satans kvadraten.

Det är väl lika bra att jag på en gång medger att en av orsakerna till att jag hatar denna spelövning är att jag själv var usel på den. Det var samma förnedring varje träning, jag hamnade alltid i mitten och fick jaga, åkte på en tunnel, fick göra armhävningar, blev utskrattad. Detta är ett personligt trauma som jag inte ska plåga er med, men jag vill hävda att det finns helt andra anledningar att ifrågasätta denna spelövning – och framför allt dess fullständigt totala utbredning och tillämpning.

Det spelar liksom ingen roll om man bevittnar ett F10-lag i Lilla Edet, bevakar Blåvitt eller Häcken – eller om man följer uppladdningen inför en stormatch i Champions League. Ett obligatoriskt inslag i varje uppvärmning är och tycks förbli kvadraten. Minst tio minuter ägnas åt den, överallt, jämt, oavsett nivå.
Det är klart att det i grunden är en bra övning där man lär sig att hitta passningslösningar på små ytor, men jag tycker ändå att det säger något om fotbollen och dess oförmåga att ta in nya influenser att det ALLTID är samma övning som används. Hur utvecklande är det egentligen – i längden?

Det finns en miljard sätt att värma upp inför träning eller match. Tusentals övningar som syftar till att förbättra teknik, styrka, spelförståelse, ja vad ni vill. Vore det inte bättre att variera sig, utmana spelarna, låta dem testa nya saker? Jo, det är klart att det vore, och det är det som stör mig.

Kvadraten är slentrian. Alla kör den, men ingen tycks reflektera över exakt varför. Och jag tror faktiskt inte att det är någon tillfällighet att just fotbollen håller fast så envist vid en och samma övning. För av tradition är det en sport som är dålig på att utmana sig själv och söka nya sanningar. Se på hur fotbollsspelare springer, exempelvis. De allra flesta har en löpteknik som skulle få en friidrottstränare att gråta – och väldigt få försöker ens ändra på det.
Hur är det möjligt – i en tid då vi talar om att just snabbhet är en egenskap som bara blir viktigare och viktigare på planen?

Jag var med när IFK Göteborg gjorde sina fystester häromåret. Bland annat sprang man 50 meter på tid och jag vill minnas att Lasse Vibe och Emil Salomonsson var snabbast. De som höll i testerna var ett gäng tyska idrottsfysiker och en av dem pekade på spelarna som sprang och konstaterade att med bara en gnutta teknikträning (upp med höften!) så skulle samtliga förbättra sin fart väsentligt.
Men vem talar egentligen om löpteknik inom fotbollen? Nästan ingen. Obegripligt.

Jag jämför gärna med friidrotten, för det är en idrott där varje övning har ett syfte, där inget görs ”av gammal vana” och där man hela tiden strävar efter att hitta nya sätt att utveckla sina utövares färdigheter. Där tror jag att fotbollen har väldigt mycket att lära, även om det faktiskt görs vissa framsteg. Jörgen Lennartsson har ju satt gps på sina spelare och i Häcken och flera andra lag jobbar man bland annat med så kallade Life Kinetik (ni får googla), men min bild är ändå att väldigt mycket – inte minst på ungdomsnivå – rullar på i gamla vanliga hjulspår, just när det gäller den fysiska utvecklingen.

Och kvadraten är det tydligaste exemplet på det. Om man inlett 1000 träningar i rad med att göra den övningen – exakt vad ger det då spelaren att göra det en 1001:a gång?
Inte mycket. Tror jag.
Dessutom är det alltid samma spelare som tycker den är rolig (de som är bra, typ Xavi) och samma spelare som mest tycker det är ett nödvändigt ont (de som är sämre, typ jag). Det är inte heller utvecklande. Vänd på steken istället, se vad som händer då.

Jag hatar kvadraten av personliga skäl, det medger jag. Men jag tror verkligen att fotbollslag, oavsett om det handlar om tjejer i tioårsåldern eller fullblodsproffs i München har mycket att vinna på att tänka nytt. Och väldigt lite att förlora.

Jag har tagit upp det här med vänner och kollegor ibland, men får sällan gehör för mina tankar. Därför blev jag väldigt glad när SM-guldtränaren Janne Andersson häromsistens uttalade sig i Offside och slog fast att ”kvadraten inte ger något.”

Ljuv musik i mina öron. Äntligen en bundsförvant i min kamp mot kvadraten.

15 kommentarer om “Hata kvadraten

 1. Helt riktigt att de flesta fotbollsspelare springer tungt och ineffektivt. Det räcker med att se hur Ronaldo springer så förstår man hur viktigt löpsteget är även för fotbollsspelare.
  Sedan krävs det att tränaren har koll på vad som är bra teknik om det ska vara någon idé att köra löpskolning. Och att gruppen är högst 6-8 deltagare så att alla får personlig instruktion.
  Tyvärr är det ganska illa ställt med löptekniken även hos de allra flesta motionärer som springer Göteborgsvarvet… man tror att det bara handlar om att köra på utan att tänka på HUR man springer.

 2. De flesta tränare som lägger upp kvadden gör det i brist på kunskap och slöhet för att hitta på något nytt. Kvadden för tex IFK Göteborgs A-lag är bara en rolig grej men jag tycker det är bortkastad tid.
  Man skall alltid ställa sig frågan, vad har denna övning för syfte?
  Kvadden i det formatet som ni beskriver här ger ingenting, lika lite som den där jonglering man ser överallt. Hur ofta står man still i en match på det sättet.
  Kvadden även kallad rondo som egentligen skall bedrivas på en begränsad yta skall träna upp snabba beslut och där man lägger in ett visst moment som är aktuellt för just dagens träning. Det kan vara anfall, försvar, passningsteknik, finter, dribblingar mm.
  Anpassa rondon utifrån dessa moment, storlek, antalet spelare, antal försvarare mm så blir det effektivt och spelarna får bättre speluppfattning på köpet.

  Mina killar, IFK Göteborg 9-10 åringar har aldrig tränat på kvadden, vi har bara spelat rondo i olika varianter.
  De har även löpteknikträning, koordination och snabbhet före varje träning och aktivering, förberedande styrketräning efter.

  Sen skall fotbollsfitness bedrivas i fotbollsövningar, helst med boll så mycket det går, det är där man får rätt rörelsemönster, inte vid sidan av planen.

 3. Intressant, jag spelade fotboll i 15 år och har nog ALDRIG fått göra kvadraten på uppvärmning inför match. Däremot gjorde vi den på träning med 3 mot 1 eller med en lite större kvadrat och 5 mot 2 där alla fick röra sig fritt.

 4. Hej Eric,
  Jag har ju faktiskt sett dig spela och kan förstå din frustration över kvadraten, denna tekniskt avancerade övning.
  För mig, också med jämförelsevis begränsad teknik, älskar jag ändå kvadraten. Kul, kompisfrämjande och ett lättsamt sätt att komma igång.
  Men nu ska du höra – kvadraten har utvecklats!!
  Gick Diplom-C för två veckor sedan och där tipsade de om kvadraten med endast 3 spelare ”ute” och 1 i ”mitten”. För att tvinga de tre spelarna till rörelse. Den kör vi nu med våra 9-åringar – ett läskigt test av den klassiska gamla övningen.

 5. Jag har tränat två pojklag P13/P16 under flera år. Vi kör alltid någon form av teknikövning som uppvärmning. Det är bra sätt att nöta teknik och får grabbarna att fokusera. De få gånger vi använt kvadraten så kör vi på tid, dvs oavsett om man tar bollen eller inte så blir man kvar i mitten en viss tid. Att spela smålagspel på liten yta och utan mål funkar minst lika bra för att förbättra passningsspel och teknik och uppskattas mer av våra spelare.

 6. Vi är ett F13 lag som kört löpteknik en längre tid med inlånad friidrottstränare.
  Kvadraten är en kul och populär uppvärmningsövning där även passningsspelet utvecklas, tycker inte din bild av den är riktig.

 7. Kvadraten är inte alltid bara tänkt som en utvecklande ”övning”, den ska också vara social där man får igång fötterna före träning/match samtidigt som man kan tjöta och från gång till gång ändra konstellationerna så att fler lär känna varandra!

 8. Eric, gällande löpteknik och löpskolning så har du lite fel. Alla allsvenska klubbar jobbar med detta sedan några år tillbaka.

 9. Det var goda nyheter, Janne P. Just löpskolning borde ju vara obligatoriskt på fotbollsträningar.

 10. Håller förstås med om kvadraten (vi verkar ha varit samma spelartyp du och jag) och delvis om fotbollens konservatism

  men tänkte ändå glädja dig och berätta att Göteborgs Fotbollsförbund faktiskt missionerar en del när det gäller löpskolning och sprider material till oss ungdomsledare via spelarlyftet

 11. Ha, ha håller fullständigt med! Har sett några träningar med IFK i PSA och de börjar alltid med kvadden. Satt och undrade på en träning förra veckan över hur tjatigt & monotont de måste vara. Men konstigt nog tjoar & tjimmar spelarna och verkar tycka att det är hur kul som helst, för 1002 gången

Kommenteringen är stängd.