Håkan Mild – århundradets störste idrottsman?

Nu jäklar händer det grejer i min kära hembygd. Trollhättans Tidning, eller TTELA som den ju faktiskt heter slår på den riktigt stora trumman och tänker utse århundradets (1916-2016) idrottare från staden.
Jaha, och vad har Trollhättan haft för framgångsrika idrottare, tänker ni, men då ska jag tala om för er att det faktiskt är en hel del. TTELA har nominerat tio män och tio kvinnor och det är vi läsare som får utse vinnaren genom omröstning.
Och som sagt, det finns en hel del guldkorn.

940710 Fotboll, VM 94, Sverige - RumŠnien: Klas Ingesson, HŒkan Mild, Tommy Svensson, fšrbundskapten och Tomas Brolin, Sverige, jubel. © BildbyrŒn -

Som ni redan gissat av min Göteborgsanpassade rubrik är Håkan Mild en av de nominerade. Jag minns själv hur vi tog emot vår egen VM-hjälte på Drottningtorget när han kom hem efter bronsjublet i USA. Det var stort för oss – trots att han missade straffen mot Rumänien.

Men Mild lär få svårt att vinna det här priset. För motståndet är tufft.

Frank Andersson bör vara en av huvudfavoriterna till utmärkelsen. Fyra EM-guld, tre VM-guld och ett OS-brons snackar man inte bort – även om en fyllegenerös Frank själv gav bort medaljen till en taxichaffis samma kväll (natt).
Att han dessutom bjudit på ett antal fabulösa citat, haft en karriär som amerikansk wrestlare och enligt egen utsago var den som tog både lösgodiset och skateboarden till Sverige gör att vi har en riktigt stark utmanare. Och då finns det ändå två (!) till brottare på listan med OS-medaljer i prisskåpet.

En annan som jag vill nämna är Rune Almén. Han var höjdhoppare, slog svenska rekord och vann en drös SM, men fick nöja sig med ett EM-silver som bästa internationella merit. Dock finns en liten twist som gör Rune lite extra intressant: Han anses fortfarande (officiell statistik saknas) ha världsrekord i stående höjdhopp. Utan ansats tog Almén sinnessjuka 1,90, vilket tyder på en spänst som tangerar det överjordiska. Prova gärna själva.

Erik ”Carlsson på taket” Carlsson är en legend inom rallyvärlden med sina segrar i alla de stora tävlingarna. Han har även, såklart, en egen rondell i Trollhättan och lär får en del röster från det äldre gardet.

Ur göteborgsperspektiv kan man även lyfta fram Hasse Olsson, som vann SM-guld för Gais 1954 och som har rekordet i flest antal mål under en och samma allsvenska halvlek – fem stycken mot Sandviken.

På damsidan fastnar blicken snabbt på Bettan Andersson, som i dag är vänsterpartist och ordförande i idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg, men som var en pionjär inom boxning och den första kvinnliga boxare – i världen – att få licens för amatörboxning.

Lena Videkull är såklart där också, med sina sex SM-guld, EM-guld, VM-brons och 71 mål på 111 landskamper.

Liksom Elisabeth Nyström, kartläsaren som bland annat vann italienska rallyt 1966 tillsammans med Pat Moss och som sedermera blev moderat politiker och andre vice ordförande i – just det – trafikutskottet. Här nedan susar hon och Pat fram i sin Saab.

Pat Moss-Carlsson styr sin Saab tillsammans med kartläsaren Elisabeth Nyström genom byarna i Kenya i Safarirallyt 1966. Foto Pressens Bild kod 190 SCANPIX

Ni hittar TTELA:s kandidater här.

Kommentarer om “Håkan Mild – århundradets störste idrottsman?

Kommenteringen är stängd.