Fruktansvärt jävla upprörande

Magasinet offside har granskat den anmälningar som gjorts om polisvåld i samband med fotbollsmatcher. Det visar sig att inte en enda anmälan har lett till fällande dom, trots omständigheter som vittnen, allvarligt skadade offer och mobilfilmer som tydligt visar hur batongslag faller över oskyddade fotbollssupportrar.

Varje fall är unikt och det kan finnas både förmildrande och graverande omständigheter i båda riktningar, men när man läser reportaget är det plågsamt uppenbart att dessa fall inte utreds på samma sätt som en ”vanlig” misshandel hade utretts.

Det är fruktansvärt jävla upprörande. Och det bekräftar den ”fördom” som många supportrar gett luft åt genom åren: Att det inte är någon idé att anmäla en polis. Det är inte bara sorgligt, utan framför allt väldigt farligt för ett rättssamhälle när en så viktig, och i sammanhanget mäktig, instans som polisen tycks vara untouchable.

Av reportaget att döma är det inte supporterpoliserna som är problemet. De är vana vid miljön, har byggt upp ett förtroende hos supportrarna och söker dialog i första hand, våld i absolut sista hand. Problemet är när andra poliser kopplas in, poliser som inte ser supportrar som individer de är, utan som en kollektiv, ourskiljbar fara för samhället. Det är då det smäller.

Självklart finns det supportrars som missköter sig, som beter sig som svin, som misshandlar. Men om en kille i halsduk skulle fångas på film när han slår en batong i huvudet på en polis – tror ni att det åtalet skulle läggas ner?

Det här med förtroende är viktigt. Och svenskarnas förtroende för polisen är, i en internationell jämförelse, högt. Det är i grunden en bra sak som delvis kommer sig av att vi har myndigheter som – återigen i en internationell jämförelse – sköter sina uppgifter seriöst.

Men det finns också en annan faktor här, och det är svenskens naivitet. Vi är inte ett misstänksamt folk, vilket ju är fint och så, men vilket också gör att vi ibland väljer att inte tänka själva. Det finns ju någon annan som sköter det, någon myndighet.

Hur många skivor bröd ska man äta per dag? 6-8 skivor, säger Socialstyrelsen. Vad bra, då vet vi, säger svensken.

Är det ok att köpa en flaska vin på söndagskvällen? Nej, säger Systembolaget, det är inte bra för dig. Ok, då låter jag bli, säger svensken.

Det är lite gulligt, men det kan också vara farligt när det handlar om viktigare saker än bröd. För när folk utsätts för en orättvisa – exempelvis av polisen – så är det många som reagerar med misstro – mot offret. Jag ser det hela tiden, i sociala medier inte minst, hur ”vanligt folk” ryggmärgsmässigt tar myndigheter som polisen i försvar när det naturliga borde vara att i första hand bekymra sig över den enskilde individ som anser sig felbehandlad. Att hålla på underdogen, om man så vill.

Men de få som står på sig i sin kritik avfärdas i stället som konspirationsteoretiker av den stora, tillitsfulla massan. Och när utredningar läggs ned drunknar offrets rop på rättvisa.

Detta är i mångt och mycket ett svenskt fenomen. I andra länder är man betydligt mer misstänksam mot sina myndigheter – på gott och ont. Den svenska inställningen ger myndigheter ett handlingsutrymme som de faktiskt inte bör ha eller tycks kunna hantera på ett ansvarsfullt sätt i vissa fall.

Därför är det bra att Offside nu går till botten med vad som varit en ”sanning” i åratal – att det är meningslöst att anmäla en polis. För det visade ju sig att vi kan ta bort citat-tecknen kring ordet sanning.

Nu återstår bara att se vad polismyndigheten tänker göra åt det här.

10 kommentarer om “Fruktansvärt jävla upprörande

 1. Rök i ögat: Att det var så här illa visste jag inte, därför är jag upprörd. Och jag skulle aldrig sätta likhetstecken mellan huliganism, bengaler och supporterskap.

 2. Stina: Jag tycker att det är fruktansvärt jävla upprörande att vi ska behöva poliser och att människor ens begår brott. Samtidigt är jag fullt kapabel att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det denna krönika uppmärksammar är att polisen verkar inom en kultur av straffrihet och obestraffat kan utsätta människor för mordförsök utan att ens bli förhörda efteråt. Du kan väl ändå se problemet?

 3. Varför kom den här krönikan idag? Detta fenomen har varit känt för er i flera år, låtsas inte som något annat, men ni har tidigare valt att hänga på drevet som sätter likhetstecken mellan huliganism, bengaler och supporterskap. Det är förståeligt till viss del eftersom ni skriver vad prenumeranterna vill läsa. Att sanningen är annan har inte tidigare spelat roll. Offside valde att berätta hur det ligger till, även om det är obekvämt – något GP aldrig skulle göra. Kom inte här och låtsas vara förbannad, ni har hittills agerat på motsvarande sätt som Polisen.

 4. Patrik: Nej, det menar jag verkligen inte. Jag bara konstaterar att de som missköter sig inte straffas för det Och det är väldigt fel – oavsett om det gäller poliser eller andra.

 5. Så, du menar att det finns poliser som åker ut till fotbollsmatcher på kvällstid eller helger bara för att få chansen att spöa publik? Säkert. Konstigt isåfall att man aldrig spöar publik som kollar på basket, innebandy, simning eller som går på konsert, konstigt….snacka om enögdhet.

 6. Michael: Offsides reportage visar snarare att vissa poliser har läst för lite feminism. Machokulturen är en del av förklaringen, enligt den utredning som gjorts.

 7. Bra att sanningen äntligen blir allmänt känd.

  Polisen har stora problem. Riktiga poliser slutar, kvar blir bara de nya låtsaspoliser som studerat feminism på södertörns flumskola.

  Polisen måste börja med att plocka bort flummaren högst upp. Rikspolischefen. Han har nu gång på gång bevisat sin olämplighet och inkompetens. Sympatiserar mer med utländska mördare än svenska mordoffer m.m

  Sen måste polisen sluta ljuga och mörka och börja göra sitt jobb.

  Grip de kriminella gängen i nordstan. Är de här illegalt så utvisa dem. Ganska självklart egentligen.

  Samma i biskopsgården och Angered. Grip de kriminella gängen.

  Sen bör de nya låtsas polisutbildningarna avbrytas omedelbart. Endast den gamla riktiga polisitbildningen håller måttet. Det måste väl vara uppenbart för de flesta nu.

 8. Stina: Den synpunkten har jag förståelse för, men det är ju en helt annan diskussion. Detta handlar om huruvida poliser som misshandlar folk kommer undan med det eller inte.

 9. Jag tycker att det är fruktansvärt jävla upprörande att samhällets och polisens resurser ska gå till att övervaka att män inte slår på varandra när de går på fotbollsmatch.
  Jag tycker att fotbollsklubbarna själva ska bekosta övervakning i samband med matcher. Lägg den kostnaden på biljettpriset.

Kommenteringen är stängd.