Det största problemet med barnidrott är vuxna

Den här veckan började med att jag fick mejl om hur ledare i två av stans största fotbollsklubbar verbalt attackerat en 15-årig tjej som ställt upp som domare i en turnering för (ännu yngre) pojkar och flickor. Jag dubbel-, trippel- och kvadrupelkollade uppgifterna, och alla hade sett och hört samma sak: Ledarna betedde sig svinaktigt illa mot den unga tjejen.

Den här gången råkade de mest kritiserade ledarna i fråga representera Gais och Öis – nästa gång är det någon annan förening, stor eller liten, från storstan eller från landet.

För det här, det har hänt förut och det kommer att hända igen. Det är de återkommande mejlen jag får på samma tema (vuxna som beter sig illa i samband med barnidrott) ett bevis för, och det gör mig väldigt ledsen, arg och – faktiskt – lite uppgiven.

Det verkar ju inte spela någon roll att vi i dag har tillgång till all tänkbar forskning som visar att det viktigaste för barn inte är att vinna utan att ha kul (vilket man inte borde behöva vara en forskare för att fatta) – vuxna envisas ändå med att toppa, skälla, håna, välja bort och helt enkelt göra bort sig. Det är uppenbart att det absolut största, ja kanske enda, problemet med barnidrott är  vuxna.

Trots alla föreningars ”värdegrundsarbete” och vackra ord om kamratskap så fortsätter vissa ledare att sätta moralen åt sidan för prestigens skull när ”det börjar gälla något”. Vilket uppenbarligen var fallet här, trots att det handlade om unga pojkar och flickor, och trots att det var en träningsturnering. Det är nästan skrattretande, men bara nästan. För det är ju så allvarligt och så väldigt, väldigt fel.

Hur kan man som vuxen inte visa respekt för en 15-årig tjej som testar att agera domare? Hur är det möjligt att inte göra allt för att underlätta för denna modiga unge? Hur kan man gå till attack mot en ung person som försöker lära sig något så väldigt svårt och utsatt som att döma fotboll? Jag fattar det bara inte.

Någon i publiken hade ropat ”jävla fitta”.

Till en 15-åring.

Vad håller vi på med?

Och hur kan föreningar tillåta ledare som så totalt missförstått sitt uppdrag? Det står i alla tänkbara stadgar, från den minsta lokalföreningen ända upp till förbundet i Solna att det viktigaste med ungdomsidrott är att så många som möjligt ska ha så roligt som möjligt för att därmed stanna kvar i idrotten så länge som möjligt.

Hur kan det vara så svårt att fatta?

Glömmer jag inte en sak nu? Alla duktiga, varma, intelligenta och värdefulla ledare och vuxna som faktiskt försöker göra rätt saker? De som med trygg men varsam hand lotsar sina barn och ungdomar genom idrottens med- och motgångar?

Nej, jag glömmer inte er. Ni är helt enkelt bäst och ni får aldrig sluta.

Men ni har fiender ibland er och hur krasst det än må låta:

De måste bort.

21 kommentarer om “Det största problemet med barnidrott är vuxna

 1. Hej,

  Som ung spelade jag hockey för en mindre förening utanför Göteborg, tror vi var runt 6-7 år när vi började och vi var då 64 spelare, alla födda samma år. Har hört från mina föräldrar att en del av ledarna för vårat lag pratatde om att toppa så vi hade A, B, C, D lag, vi kanske till och med hade ett E lag. Jag vet inte när det blev att ledarna började med toppningen, jag vet bara att jag slutade när jag 10 eller 11 och innom 2 år så var det så få spelare kvar att det inte var tillräckligt för att kunna fortsätta med ett lag, så de spelarna som var kvar fick gå ihop med en annan klubb.

  Ett resultat av att skapa ett top lag vid unga år (vårat lag var riktigt bra i början när vi fortfarande var väldigt unga). Vet inte hur många fler som hade varit kvar om det hade varit en annan attityd men jag tror att det hade nog varit tillräckligt många för att fortsätta med laget.

 2. Är domare och ledare själv … klimatet nu är hemskt har dömt ca 30 år olika lagsporter, alla nya unga lovande ämnen skräms bort av tokiga ledare och föräldrar på läktaren. Låt alla föräldrar och ledare prova döma själva! Då skulle de inte blåsas mycket… jag vet har testat med gott resultat, de blir vettskrämda

 3. Skulle vilja rikta mig till Zjelko, det är som du säger svårt idag att få tag i ledare. Men det är ändå ingen ursäkt att behandla andra människor så illa. Då skulle ju isåfall domarkåren ha rätt att få bete sig jävligt illa på gränsen till kriminellt. Nä det var nog sämst om inte den dumaste ursäkten jag hört någonsin!

 4. Jag har själv upplevt detta som ung föreningsdomare på Hisingen.
  Då var det hårda ord från ledare och föräldrar. Inte sällan från båda lagen.

  Sugen rinner snabbt ur en ung och osäker individ som tar sina första stapplande steg som domare.

  Det är rent ut sagt förjävligt.

  Jag håller med Hilmersson. Vad är det vi håller på med?

  Jag vill koppla detta till den ständiga elit och prestige-hets som råder, inte minst bland de större lagen i staden. Som direkt eller indirekt exkluderar unga från ett aktivt idrottsutövande.
  Idag, när alla mer än någonsin behöver röra på sig.

  Det kräver nytänk!

  Jag menar inte att man ska sluta räkna mål och lägga ribban lägre, men det är dags för föreningarna att rannsaka sig själva om vad det är som EGENTLIGEN är viktigt.

 5. Det är lät att kritisera ,alla kan göra fell .Det är svårt idag att rekrytera ungdoms tränare så klubbar är tvungade att ta vem så helst bara han vill vara på plan 8-10 timar per vecka gratis Politikerna seger att det finns inga pengar till ungdomsförening Det kan bli perfekt att de politikerna i kommunen och han som skriver artiklar kommer till föreningar och jobba med barn 2 timmar per dag och vissa alla hur ska de göra , och de ska göra detta minst några år

 6. Såg att Askims ordförande, Lars Fallberg uttalade sig i frågan angående glåpord mot domarna i Gais/Öis matchen. De kanske skall se om sitt eget hus först innan de kastar sten i glashus. När Askims flickor 12 spelade i samma cup gapade ledarna frisk på domaren och det var inga fina ord där heller.
  ”Det är vuxna ledare och ska ju vara föredömen. Så här får det inte gå till.”

 7. En polisanmälan för förtal vore på sin plats för att markera att domarkåren och idrotten inte accepterar ett sådant beteende från vuxna människor. Dessutom kan klubbarna och riksidrottsförbundet utdöma böter om någon anmäler ledarna för utredning.
  Det är dags att ta tag i det här ordentligt, det finns medel att använda och det bör göras i varje fall av sådant oacceptabelt beteende om man vill få stopp på detta på allvar.

 8. Jag lägger lika stor skuld på de föräldrar och vuxna som står bredvid. Att man både ser och hör vad som händer men väljer att vara tyst är i min värld lika illa.

 9. Lär ungdomarna att få dela ut röda kort till ledarna/tränarna och så att säga ”skicka upp dem på läktaren”.

 10. Är ju pinsamt tydligt att föreningar som ÖIS och GAIS skiter i hur man beter sig och vilka följdverkningar detta får, och därför bör man helt enkelt avsluta sitt samarbete eller stöd för dessa.

 11. De som utbildar dessa unga domare, bör pränta in i barnen att de inte skall tolerera att bli kallade könsord eller få glåpord kastade efter sig av föräldrar och ledare. Lär dem istället att direkt något sådant händer, gå fram till den vuxne som bär sig illa åt, och högt säga: ” Ett ord till från dig, så avbryter jag matchen. Förstått?”

 12. Skäms Föräldrar/Ledare
  Har själv varit ledare i olika lag sporter. Både sätt och hört detta på nära håll hur fördrar kan bete sig både mot sina egna barn och motståndare.
  Tyvärr får jag säga att föräldrar vars barn spelar i storklubbarana
  beter sig värre än föräldrar från mindre klubbar.
  Många har en övertro på sina barn bara det står rätt namn på tröjan, möter man ett mindre känt namn krävs det seger.
  Annars får dom höra, hur kunde ni förlora mot det skit gänget !!

 13. Absolut Eric och Samuel.
  I vår förening är vi istället 10 st femtioåringar, och här kan vi börja snacka BREDDIDROTT !!
  Både på ena och andra hållet.
  och vi får ingen alls som dömer, och skulle gärna lära upp yngre tjejer och killar som startat sin domarkarriär, eller fotbollskarriär.
  Ni hade varit stjärnor och få lite goda tips hur man hanterar de där gapande ledarna eller föräldrar. Antingen med lite humor eller röda kort och rapport till förbundet, det hjälper ofta bra.
  Så på er nybörjare, träna gärna på egna föräldrarna, de förstår och hjälper gärna till.

 14. Har själv upplevt detta för många år sedan i Jonsered. Då en ung kille fick glåpord kastade efter sig. Inte så lätt att vara domare när man är ny. Hoppas verkligen som ÖISARE att man tar tag i detta nu!

 15. Är ledare för en fotbollsförening med breddperspektiv i Göteborgsområdet och kan bara skriva under på att något är ordentligt fel hur vissa klubbar nalkas barn/ungdomsidrott. Hur kan man annars förklara att exempelvis Blåvitt skickar ut kostråd till sina 7-åringar? I fotboll är själva tävlingsmomentet så klart en vital del, men lika självklart är det att den inte får vara överordnat allt annat. Jag ställer mig klart undrande till vad dessa föreningar och de föräldrar som skickar sina barn till dessa föreningar hoppas uppnå. Det känns ju inte direkt som om det är glädjen med att spela fotboll som driver dessa barn, snarare någon form av missriktad talangutvecklingssträvan.

 16. Det här är inget storklubbsproblem utan ett problem för alla sorters föreningar. Och det finns inte bara bland ledare utan även bland föräldrar som leker extradomare vid sidlinjen.

 17. När pengarna tog över fotbollen fick idealiteten stryka på foten. Visst, det finns ingen återvändo men inse att sporten har blivit ett samhällsproblem – också. Att storklubbarna inte visar något större intresse att göra upp med aggressiva attityder och supportrar som slåss, slänger bengaler och skrämmer bort barnfamiljer får så klart konsekvenser. Nu har man till och med ledare som beter sig som huliganer. Så, ska vi varna unga för fotboll i organiserad form? Kanske bästa är att låta ungarna vara. Ge dem en plan, en boll och låt dom ha kul – utan vuxna! För trots allt, det är ju skoj med fotboll!! Fotbollsälskare

 18. Hej. Blev mycket upprörd och ledsen att ledare och åskådare ( föräldrar) beter sig gm att håna,nedvärdera och skrika okvädningsord åt en så ung domare.
  Vore bra om det gick att få en kommentar från ffa dessa ledare med vidhängande namn och bild i tidningen. Det skulle verkligen vara värdefullt som ett avskräckande exempel i framtida värdegrundsarbete. Som väl är är så har jag sett ett helt annat sätt att arbeta med barn i idrottsverksamhet där uppmuntran och positiv stöttning är a och o. Har barnbarn som spelar i Träslövsläge IF, där exemplariska ledare sköter detta elegant så att barnen upplever att det är roligt att spela oavsett om de förlorar eller vinner.

 19. Det GAIS uttalade är rent d…a skitsnack!
  ”… Hur eller varför, är i nuläget sekundärt. Det är en fråga som vi kommer lösa efterhand och självklart tar på största allvar. ”
  Det säger mig (mellan raderna) är att det är helt OK att håna/skälla på barn så länge ingen klagar. Och detta från en av de stora tongivande klubbarna.
  SKÄMS på er!

 20. Hel rätt, Eric!
  Är själv ledare i en breddförening (Vi har över 50 tioåringar i vårt lag) där vi på allvar satsar på att ha kul och inget annat. Tyvärr har jag upplevt flera gånger det du skriver om att ledare från de stora föreningarna (ÖIS, GAIS och IFK) alla betett sig illa vid matcher. Oerhört tråkigt att se och höra. Men för dem är det uppenbarligen viktigare att vinna.

Kommenteringen är stängd.