Nu är det dags att lyfta blicken

Vilken oerhört intensiv vecka det blev. Måndagens artikel om 15-åringen som gråtande lämnade en turnering fick enorm spridning, och väckte ilska hos väldigt många människor. Så mycket betyder barnidrott och så illa tycker de flesta av oss om vuxna som inte tar ansvar. Så viktigt är det att göra rätt när man har med unga att göra.

Det tog helt enkelt hus i helvete och det är flera år sedan jag fick så mycket mejl och telefonsamtal. När vi nu närmar oss helg kan vi konstatera följande:

Öis, som inte deltog i just den matchen men som fick kritik för ledarnas uppträdande i en annan match under samma cup, valde att på onsdagen stänga av en ledare. Man slår fast att man ser allvarligt på saken och lovar också att diskutera saken med alla sina lag.

Gais tog lite längre tid på sig i sin utredning, men kom till slut fram till att den bästa vägen framåt är att ha kvar sina ledare i föreningen, och använda deras erfarenheter till att på sikt skapa en sundare miljö kring ungdomsfotbollen.

Vilket som är bäst beslut går att diskutera. Själv är jag lite svag för Gais sätt att resonera, för det innebär att man inte bara ”gör sig av” med ett problem, utan snarare plockar upp det, tittar på det, och försöker skapa någonting värdefullt av det hela.

Samtidigt kan jag inte kritisera Öis agerande, eftersom jag inte vet hur samtalet mellan klubben och ledaren gått. Kanske fanns inte förutsättningarna att fortsätta samarbetet, kanske fanns inte viljan. Jag vet inte.

I Gais anser man sig dock ha funnit både en vilja och en väg att gå framåt utan att sparka sina ledare. De två utpekade får stanna och säger sig nu vilja vara med och bidra till en förbättring både i Gais och inom ungdomsidrotten. Det är en beundransvärd inställning av två personer som, faktiskt, fått löpa gatlopp i sociala medier på sistone. Även jag var väldigt hård i mitt förra blogginlägg, även om jag påpekade att det lika gärna kunde hänt i någon annan förening och att det är fenomenet jag hatar, inte just de här ledarna.

Jag åkte och hälsade på en av dem (intervjun kommer att kunna läsas inom kort) och ja, han är en vanlig snubbe. Han brinner för idrott, han började sitt engagemang för pojklaget som förälder och tog sedermera över som tränare. Han lägger ner massa idéell tid på ”sina killar” och när han tar med gänget på cuper så vill han att alla ska spela, att alla ska ha kul, och helst att laget ska vinna också. Det är en klassisk historia, och det är den historian som hela den svenska ungdomsidrotten bygger på.

Men den här gången gick det snett, det blev för hett, och en ung domartjej fick skjutsas hem i tårar. Det är ett sorgligt faktum, även om Gaisledarna svär sig fria från att direkt ha hånat tjejen. Det viktigaste nu är dock att både ledarna, och framför allt föreningen Gais, inser och medger att man har ett ansvar i att det gick som det gick. Oavsett vem som sa exakt vad.

Jag blir betydligt mer oroad när jag läser Lindsdalstränarens uttalanden. Han säger till 24kalmar.se:

– Ord som föll var ”nu måste du agera”, ”nu måste vara du vara lite tydligare” och det kraftigaste att det var ”katastrof”.

Efter att han medgett att detta var vad han och hans kollegor ropat åt en 15-årig nybörjare drar han obegripligt nog slutsatsen:

– I vår match hånade ingen domaren.

Aningslöst. Korkat.

När nu både Gais och Öis slutfört sina internutredningar och beslutat om åtgärder så är det dags att sluta peka fingret mot just dessa två klubbar, och just dessa ledare. Nu är det dags att lyfta blicken, först mot de ledare som finns i vår närhet, i våra kvartersklubbar, nära våra barn – och sedan flytta blicken mot spegeln och ställa den viktigaste frågan av alla:

Vad gör jag för att hjälpa barnen? Säger jag till när en vuxen går över gränsen? Vågar jag markera eller håller jag tyst?

Det har som sagt varit en intensiv vecka och för flera av de inblandade har det varit en mardröm.

Förhoppningsvis leder all uppmärksamhet, ilska och engagemang till något bra i slutändan.

För våren är här och det finns ju faktiskt inget härligare än ungar som sparkar boll.

11 kommentarer om “Nu är det dags att lyfta blicken

 1. Hilmersson, var det inte du som i ursprungskrönikan skrev att sådana tränare ”måste bort”? Om jag förstått rapporteringen rätt så fortsätter de tränare som behöver specialutbildning för att förstå att man inte sätter press på 15-åringar som är där för att hjälpa 12-åringar att lira fotboll, medan tränaren som skrek mot motståndartränaren (illa nog, men det händer tyvärr ett otal gånger varje fotbollshelg i Göteborg) slutar. Jag tror att Öis lösning är långsiktigt mycket bättre och att detta kanske kan skicka en signal till alla tränare, från mer eller mindre berömda klubbar, att sådant beteende inte är ok.

 2. Jag är mamma till en tjej som dömer handboll. Samma händer på läktaren i handboll, mer än på bänken. Massa saker som ropas när folk tror sig kunna reglerna men de vet inte hur ofta de själva har fel. Jag har faktiskt försökt säga till publik som hånade domarna med det slutade med att jag själv blev hånad och fick ett ”allvarligt samtal” med en i klubben. Eftersom jag vet att min dotter har skinn på näsan kommer jag nog inte lägga mig i mer. Tyvärr är jag inte lika tuff själv. Ledarna sköter domarna om själva med hjälp av gula kort, utvisningar osv.

 3. Japp. Avskyr verkligen Gais. Jag pratar inte om hur många egna lagen har i A-laget, utan hur man så fatalt misslyckad med sina egna i P12 och uppåt gällande j lagen.Det borde vara olagligt att bedriva en sådan verksamhet med så många inkompetenta ledare som Gais faktiskt har. Åk o titta på en träning eller match så får ni se.

 4. @Kalle J, Det handlar inte om att vara förlåtande eller inte. Det handlar om att hitta positiva sätt att ge alla parter möjlighet att lyfta fram skiten i ljuset så att det kan åtgärdas utan att börja med ett blame-game.
  Den analogi som du försöker framföra med lärare faller på att lärarna i ditt exempel förväntas vara proffs och har gått i högskola och lärt sig pedagogik etc. och på sådana kan ställas höga krav på att hantera sin omgivning.
  Givetvis borde vi rimligen kunna ställa samma krav på tränarna, men de är inte proffs i den rollen. De behöver, tillsammans med domare och spelare, få stöttning i att ställa sig utanför den situation som uppstår och få möjlighet att reflektera om deras samverkan också utanför planen funkade som tänkt utan att (i första läget i alla fall) riskera att bli kickad bara för att man fick en blodrusning.
  En tanke som for genom skallen är att skapa ett score-system för ”off-field-cooperation” som får ingå i slutresultatet på matchen.

 5. Nej du Tobbe, jag hatar ingen någonstans, dock tycker jag extremt illa om när vuxna beter sig illa mot barn, oavsett sammanhang. Och jag tycker det är klent av Hilmersson att nu lägga sig platt för Göteborgsfotbollen och släta över det som hänt, och samtidigt måla upp Lindsdalstränaren som en skurk utan dess like, när samtliga inblandade varit lika goda kålsupare! Om jag var på plats? Tror du samtliga som vittnat om händelserna ljuger från domaransvarige, arrangören, övriga ledare samt publik ljuger? Och tyvärr är det inte första gången detta händer, och tyvärr inte första gången inom GAIS, vilket jag fått återberättat från unga spelare som tidigare tränat med klubben.
  Glad Påsk

 6. Ja du PerD, hade du varit lika förlåtande om det skett i skolan och ett antal lärare betett sig på detta sättet mot en elev? Heder åt ÖIS som gjort det enda rätta!

 7. Helt rätt approach att försöka skapa en icke-fördömande miljö och lära sig av erfarenheterna. Alla aktörer i situationen (spelare, domare, tränare) befinner sig i en träningssituation och ingen kan begära av den andre att agera perfekt. Men man kan begära att alla tar del av varandras erfarenheter för att alla ska kunna bli bättre i sina respektive roller.

 8. Ni tre va ni där eller, tre simpla GAIShatare.. hur många egna har de onämnbara uppåt i åldrarna… nä just det mest danskar i slutändan

 9. Jag kan bara hålla med tidigare kommentarer; bedrövligt. Vilken pudel! Vad har GAIS sagt för att du skall skriva denna snyfthistorien om ”en helt vanlig snubbe”, får du mindre information om deras verksamhet om du inte ”tillrättalägger” och hyllar deras åtgärder samt stöttar Göteborgsklubbarna? ”En helt vanlig snubbe”, men Lindsdalstränaren hånar du, är han terrorist och inte en ”helt vanlig snubbe” som är hängiven sin sport? Bedrövlig journalistik är det enda jag kan säga. Istället för att gå till botten med dessa avarter hyllar du nu GAIS som om de vore hjältar. ”En helt vanlig snubbe” agerar inte på detta sättet, ja för jag väljer att tro på de flertal som vittnat om de åtmälen som kommit från GAIS-tränarna istället för att som du välja att lägga mig platt för deras påtryckningar om ”goda rubriker”, ”en helt vanlig snubbe” idkar inte mobbing mot barn!! Om din krönika kan jag bara säga; ”aningslöst, korkat”!!

 10. Det är dags för Gais att lägga ner sin ”verksamhet” Det dom kan är att ta spelare från andra lag och fördärva dom. Det är enkelt att kolla upp hur många egna startspelare dom har i i grupperna P12 och uppåt….Lägg ner Gais Sk akademi med några riktiga skojare i laget och gå till vilken klubb som helst och utveckla dig mer där..

 11. Har du för starka kopplingar till GAIS eftersom du inte ”hånar” dem på samma sätt som du gör med Lindsdalstränaren när han hävdar att i deras match hånade ingen domaren vilket precis det som GAIS-tränaren också hävdar att de inte heller gjort, trots att flera personer säger sig ha hört det, bl a Askims-ledare och domaransvarige, menar du nu att dessa personer ljuger? I så fall borde de personer som falskeligen har vittnat om detta ställas till svars?

Kommenteringen är stängd.