Kasta värdegrunden i papperskorgen

Det var en jävla smäll. Jag satt kanske 70 meter ifrån, men hoppade högt. Kroppen reagerar instinktivt mot höga, oväntade smällar. Den larmar i någon sekund och det är ingen behaglig känsla. Det är själva motsatsen till bra stämning.

Efter den där sekunden såg jag hur en spelare hukade sig ner och min kollega Mattias väste ”det är Sana”.

Ja, resten vet ni. Allt gick åt helvete med den där matchen och de senaste dagarna har ägnats åt fördömanden, ilska,  uppgivenhet och analyser av skiftande slag och kvalitet.

När det gäller knallskottet och de destruktiva krafter som finns på våra fotbollsläktare så kan jag bara konstatera att ingen verkar veta hur man ska bli av med problemet. Jag vet inte heller. Det är en fråga som är svår och så laddad att den som låtsas ha en enkel lösning på det helt enkelt har fel. Det enda jag vet är att det arbete som görs för att främja en god supporterkultur är viktigare än någonsin, och att det måste spridas både uppåt och nedåt inom klubbar och organisationer. Det är enda sättet. De som vill väl måste visa sig starkare än de som vill illa.

Men om det är en på gränsen till omöjlig uppgift att få 16 000 människor att bete sig klanderfritt så borde det ändå vara möjligt med 29 stycken.

Särskilt om det handlar om stadens 29 bästa betalda ishockeyspelare, landets mest hyllade lag den senaste veckan. 29 män som utgör det yttersta elitskiktet av en resursstark, genomprofessionell organisation som hyllas som en av Sveriges mest framgångsrika föreningar.

För om man  inte ens kan få dessa 29 oerhört omhuldade och välbetalda förebilder att bete sig i alla fall någorlunda moget och civiliserat så vete fan vad vi har att hoppas på.

Jag vet att jag inte kan peka ut hela Frölundas trupp, och det menar jag verkligen inte heller. De flesta verkar ha skött sig bra den här veckan och kapten Joel Lundqvist, som äntligen fick vinna guld igen, tog täten även i firandet genom att kombinera lyckorus – och säkert en och annan välförtjänt öl – med värdighet.

Men gänget på Gamla Ullevi. Som tre dagar efter festnatten på Valand uppenbarligen inte nyktrat till än, och som – iförda Frölundatröjor och med SM-bucklan på plats – beslöt sig för att öka på fyllan ännu en gång. Helt öppet, på ett offentligt idrottsevenemang. Och som – till och med på sociala medier – uppmuntrade en uppenbart dyngfull lagkamrat att göra bort sig och sin förening fullständigt.

Inte så farligt, tycker en del. En fånig fyllegrej, säger andra. Totalt haveri, säger jag. Fullständigt fiasko. För det är en sak att inte kunna kontrollera varje åskådare på Gamla Ullevi. Men om Frölunda HC:s så kallade värdegrund har så påfallande liten påverkan på de egna spelarna – elitspelarna – då är det en värdegrund som de kan kasta i papperskorgen direkt.

För då har de inte kommit någonstans.

——————————————————

PS. Läs gärna kollegan Rylanders krönika i ämnet. Han pekar på en uppenbart osund alkoholkultur inom hockeyn. Och Balkander skriver med vass penna om ämnet här.

12 kommentarer om “Kasta värdegrunden i papperskorgen

 1. Hej hopp!

  Håller med Peter moralpaniken är mkt hög angående planrusningen!
  Både Balkander och Hilmersson är ju fullständigt orimliga!
  MRO gjorde absolut fel men lugna ner ER!!!

 2. Hilmersson. Ta du och syna din egen insats lika kritiskt som du synar incidenten med Rosseli-Olsens ”planstormning”.

  Min kritik gäller för det första innehållet, analysen: Att kasta ett seriöst värdegrundsarbete i papperskorgen vid första bästa övertramp är som att skrota en lag som omsorgsfullt beretts och klubbats i riksdagen så fort en medborgare bryter mot den.

  För det andra, proportionen: Frölundas organisation har gjort en fantastisk insats under de senaste åren, både sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt, något du inte har gjort något större väsen av. Nu har laget vunnit CHL och SM, och i firandet, efter att en tung säsong är avslutad, gör en av spelarna en mindre fadäs. Den så kallade planstormningen störde inte spelet eller spelarna eftersom det var avbrutet på grund av det verkliga illdådet, och ingen i publiken känn ha känt sig hotad eller ens krängt av Rosseli-Olsens harmlösa inhopp. Men nu har du plötsligt väldigt mycket att säga. ”Totalt haveri, säger jag. Fullständigt fiasko.” Din reaktion och kommentar är överdriven.

  För det tredje, din missunnsamhet lyser igenom. Att benämna Frölunda som ”resursstark”, att upprepade gånger kommentera spelartuppens löner ( ”…stadens 29 bästa betalda….” och ”…oerhört omhuldade och välbetalda…”) framstår mest som avundsjukt. Dessutom skriver man stadens 29 bäst betalda. Därmed kommer vi in på formen, ditt journalistiska hantverk.

  Ingår det i GP:s skrivregler och värdegrund att besudla texterna med svordomar? Det börjar redan i första meningen ”…en jävla smäll.” och fortsätter sedan: ”…gick åt helvete…” ”…så vete fan vad…”

  Min slutsats: Din artikel är ett totalt haveri, ett fullständigt fiasko. Att en av landets bäst betalda och omhuldade journalister inte kan bättre, att landets näst största dagstidning tycks sakna både självkritik och värdegrund betyder bara en sak; är det något som ska kastas i papperskorgen så är det GP.

 3. ”Passion, ansvar, mod och gemenskap ” är Indianernas värdegrunder. Grova avvikelser från värdegrunder är skäl till avsked och finns ofta med i ett anställningsavtal. Roselli Olsens agerande är inte modigt, passionerat, ansvarsmässigt och visar prov på skev gemenskap. Roselli Olsen har svikit sponsorer, supportrar för att inte tala om alla små Indianer som har SM hjältarna som sina idoler och förebilder. En förebild som bär sig åt som han gör och kommer undan med en ursäkt/pudel. Men det är väl kanon det – tänker lilla Kalle på 10 år. Jag kan bära mig illa åt och sedan be om ursäkt. Ser man inte längre än vad näsan räcker ser man inte heller de framtida konsekvenserna.

  Wisemen, Ultras eller Supras – jag tycker synd om dessa identitetslösa individer som fega flockdjur tar fotbollen som täck-mantel för att få ut en vrede man inte kan hantera på annat sätt. Ingen av dessa skulle det vara problem med att möta i en miljö enskilt, men när dom lever i flock är det många säkringar som ryker ovanför kragen. För mig är dessa terrorister som förpestar den stämning man känner på väg till Ga Ullevi när man kliver in och man skalderar ”Hata Malmö” eller andra klubbar som gästar. Ja, jag vet att andra klackar gör samma, men varför??

  Jag var på handbollsfinalerna 2014 på Malmö Arena och 2015 på Scandinavium. Slutsålda arenor. Vi såg inga poliser inne eller piketer på utsidan och på läktarna satt supportrar från lagen blandat Det är vad jag kallar för supportrar med fokus på idrotten, precis som 80% av de som går på Ga Ullevi.

  ”När vi kastar våra tomma glas finns det alltid någon med hjärtat kvar”

 4. Låt oss snurra runt perspektiven lite, till androm och varnagel till snabbskjutande krönikörer och andra med släng av moralpanik:

  Reptilhjärnan Sana och den segerrusige fyllebaggen var kloka nog att direkt göra en pudel. De ångrade sina handlingar, bad allt och alla om ursäkt, fejsade musiken och svor att ta varje straff som en man.

  Wiseman-puckot bestrider brott – trots vittnesmål och bildbevis! (sic!!!)
  ”Alla som vill” vet vem han är, var han bor och vad han har för telefonnummer. Vilken journalist blir först med en intervju?
  Blåvite Eddie Bengtsson ställer säkert upp som livvakt.

 5. PS Johan 0-3 var redan körda när smällaren lämnade huliganens hand! Hilmerssongais tog tag i problemet hmm dom är ju fortfarande ungdomstränare om jag förstår det rätt?vad menar ni att Frölunda skall göra mer än ta det internt och vidta åtgärder samt samtala med IFK om tex böter mm!skall dom sparka honom för 1 misstag och blunda för alla otroligt lysande prestationer i Frölunda i flera år och hoppas flera år till!!

 6. Mja det är otroligt lätt att peka finger och moralpredikan!! Är och har varit medlem i blåvitt sen jag var 2 år och supporter så länge jag kan minnas nu är jag 40. Har upplevt glädje lycka spänning frustration ångest sorg och ilska tyvärr!det minnet jag tar med från denna matchen är ilska och frustration över supportar som förstör och försök av att skada spelare medvetet!Det är bara löjligt att göra en höna av en fjäder det Olsen gjorde fel ja men vem fasen har gjort kloka beslut efter som wilmersson säger 3 dagars baksmälla vill nog säga 4 dygns festande och Katarina saik spelare skall dom gå ut och hålla låda mot renarna där uppe i norr kanske?det verkliga problemet är smällare hot och bengaler inte en segerrusig norrman som drog ett dåligt skämt!

 7. Tack! Bra formulerat och rutet. Här ett exempel på när värdegrund bara blir en pappersprodukt och inte alls fått genomslag i hela föreningen. Förstår att media var glada att kunna följa och direktsända Frölundas hemkomst från flygplanslandningen till Valand. Där var det ingen pressansvarig för klubben som tänkte till heller. Är det så man man vill framställa spelare, sponsorer och ledare? Rätt så fulla och ett omklädningsrum fyllt med alkohol, cigarrer m.m. ATT man firar, absolut! Men att man låter det direktsändas direkt ut i etern…NJa, det blir många tveksamma budskap som skickas ut till, framförallt de yngre som har laget som förebilder. Frölunda har ett fantastiskt lag men OJ, så mycket de har att jobba med vad gäller allt övrigt. Tycker de ska snegla på Skellefteå AIKs arbete med värdegrund. Kan inte komma på en enda skandal, trots 2 guld på senare år. Det firades nog en hel del där också men man får skilja på vad man stolt visar upp…Och, slutligen – det var ett ruggigt galet övergrepp att springa in på plan på Ullevi. Det sa allt. Pinsamt Frölunda, nu är ni under isen…

 8. Nu är det moralpanik. På. Hög. Nivå.

  Vi har alltså en nybliven svensk mästare som i princip känner hela IFK och som halvspringer in, under ett längre avbrott när inga spelare eller domare finns på plan, och leendes tå:ar in en boll i målet. Han gör inget motstånd när vakterna tar honom och han är påklädd. Jag ser inte det farliga i detta överhuvudtaget. Visst det är inte tillåtet, men fan, det är det inte att köra för fort heller. Av denna händelse går du i gång så till den milda grad att du pratar om att slänga värdegrunden i papperskorgen andra journalister överträffar varandra i den ena dumheten efter den andra, någon orerar tom om att han måste sluta i Frölunda. Jag blir helt perplex när jag läser tokerierna. Faktum är ju att uttalanden som dessa är ju mer allvarliga än händelsen som sådan. Snälla sluta bete er som gamla moraltanter.

  Knallskotten är inte så mycket att orda om. Det är dumt och farligt och något som vi inte skall behöva uppleva inom idrotten. Då är det bättre att klackarna under ordnade former tillåts bränna av lite fyrverkerier och bengaler för stämningens skull.

 9. Problemet med att Roseli Olsens sprang in på plan är stort.
  1: Han kan se till att IFK får böter och eventuellt 0-3.
  2: Han skämmer tyvärr ut Frölunda.
  3: Frölunda har supportrar i IFK, ÖIS, GAIS och även Häcken. De är idoler och detta sänder fel signaler till väldigt många människor.

 10. Hej, Kalle. Jag håller verkligen inte ungdomsledare som bar sig illa åt i det fallet om ryggen. Det de gjorde var förkastligt. Vad jag skrev den gången var att det verkade som att Gais verkligen tog tag i problemet och menade allvar med det. Och det tyckte jag var bra.
  Det återstår att se om det arbetet ger frukt. Kanske hade det varit bättre att stänga av ledarna, det får framtiden utvisa.

 11. Gossar, gossar, lite sans och balans om jag får be.
  Det är en jäkla skillnad på fyllehat och fylleglad.

  Wiseman-puckot störde matchen. Hans avsikt var att skada.
  Den rusige norrmannen fyllde ut pausen. Han ville glädja publiken.

  Aldrig hata, bara älska – goa gubbar!
  Och goa kamrater!

 12. för att återkomma till tidigare problem; om inte ens Gais kan upprätthålla värdegrunder för ett fåtal ledare inom ungdomsidrotten, vad väntar du dig? Och dem håller du numera bakom ryggen. Vad Balkander skrev i sin krönika avseende de som ställde till det på ullevi bör även gälla dessa ungdoms-”ledare”, de hör inte hemma på idrottsevenemang och bör stängas av från fotbollsarenor under en lång tid

Kommenteringen är stängd.