På begäran – krönikan om SHL-förslaget …

Blir SHL en stängd liga i framtiden? Aldrig. Då dör det svenska seriesystemet.

Redan förra säsongen, när ligan gick under namnet elitserien, var trenden tydlig. Publiken krympte – och Frölunda var ett av lagen som tvingades anpassa sin ekonomiska kostym efter förändringen.
I dag rullar det fortfarande utför …
Folk går inte på hockey i lika stor utsträckning – och det har fått SHL, som ligan numera heter, att agera. Men förslaget, som nådde medierna redan under förhandlingsstadiet, har fått en helt annan effekt.
Det har fått landets hockeyfans att bli helt galna.
Och jag kan, till viss del, förstå det.
Att slopa kvalserien och ge ekonomiskt starka lag från allsvenskan gratisbiljetter in i SHL är idiotiskt. Det skulle döda nerven, det svenska seriesystemet.
Det skulle utrota allt det äkta i den svenska hockeykulturen och även om jag älskar professionaliteten i NHL är Sverige inte i närheten av redo av den förändringen.
Inte än, i alla fall.
Se först till att Champions League i hockey blir bra i stället. Det går att plocka intäkter från annat håll än att bjuda in publikdragande storstadslag till SHL. Glöm inte heller att SHL omsätter 1,6 miljarder kronor – runt 120 miljoner per lag. Det är mer än allsvenskan i fotboll – och ändå gör inte SHL nån vinst.
Var brister det?
Jo, i produkten. Det är i den änden som SHL ska starta. Matcharrangemang, proffsdomare, arenor – och framför allt att spelarna tillåts spela ett spel som publiken uppskattar.

JAG VILL ABSOLUT inte ha en stängd liga. Basketligan i Sverige är stängd – och den känns inte som en bra förebild. Publikmässigt – och i medierna – är inte ligan hetare nu än i början av 1990-talet, när förändringen gjordes. Det enda som händer är att lag skiftar namn efter sponsorer. Och visst, det kanske inte går att jämföra pyttebasket med jättehockey i det här landet, men stängda ligor känns inte som rätt väg att gå.
Är det så vi vill ha det i SHL – ett slags mini-NHL?
Att vi får köpta lag utan lokal förankring – lag som kan flyttas till en annan ort bara för att publikunderlaget är större där? Nä, dit kommer vi aldrig.
Då dör SHL. För utan fans finns det ingen produkt. Det tycker jag att de styrande ska vara oerhört noga med att komma ihåg i sin iver att förbättra för svensk hockeys bästa …

FÖRRESTEN: Tror ni att SHL plockat fram de här wild card-förslagen om Djurgården och Malmö spelat i den högsta serien?

TILL SIST: Det mesta i SHL:s förslag är, trots allt, bra. Och jag är nöjd om disciplinorganisationen görs om – och domarna blir heltidsproffs. Det är de första stegen som bör tas.

2 kommentarer om “På begäran – krönikan om SHL-förslaget …

  1. Sänk biljettpriserna. Bort med det plastiga(klappor, OJOJOJ, tramset)då kommer publiken tillbaka.

    1. Så det är därför det inte är någon publik? Att det finns klappor? Det är la ingen som är tvingad till att använda dom?

      Däremot kan jag hålla med om att sänkt biljettpris kan locka publik.

Kommenteringen är stängd.