STAHRE: ”Folk kan tycka att jag är helt jävla värdelös!”

MALMÖ-GÖTEBORG

IFK Göteborg ligger på sjätte plats i allsvenskan. Åtta oavgjorda matcher har ställt till det – och Malmö FF ligger redan tio poäng före, med snart halva serien spelad.

Å andra sidan har Blåvitt bara en enda förlust …

Men för Mikael Stahre och hans gäng betyder kvalet till Europa League mer än ni kan ana. Resan till Györi FCUngern var planerad, rekad och bokad långt innan avancemanget till den andra kvalrundan var avklarat, men Fola Esch från Luxemburg blev en lite svårare nöt än planerat att knäcka.

Ändå … O31-regionens allra största klubb satsar hårt på Europa – och skulle IFK Göteborg åka ut och sluta femma i serien, tja … då lär även huvuden rulla.

Den pressen lever huvudtränare Mikael Stahre med konstant. Idiotförklarad efter 0-0 hemma mot Fola Esch på Gamla Ullevi, ett geni efter 6-2 mot Helsingborg på samma arena … och nånstans mittemellan efter missräkningen senast, 2-2 borta mot Halmstad.

Läser du mycket av kritiken, oavsett om den är positiv eller negativ?

”Jag läser … riksmedierna. För att jag ska ha en någorlunda … inte så att jag lusläser … men för att ha en någorlunda bild av vad opinionen säger. Sedan ligger jag inte sömnlös över det, oavsett vad du eller ni skriver. Men det är klart att jag är medveten om det. Sedan när det gäller sociala medier och ingrottade forum och såna saker, där gör jag inga instick …”

Mikael Stahre tystnar. Tar luft.

”Sedan … att folk tycker att jag är helt jävla värdelös … det kan jag bara betrakta som ett normalt tillstånd. ”

Tufft?

”Fixar jag inte det ska jag inte vara elittränare … och jag ska framför allt inte vara tränare i en av Skandinaviens största klubbar om jag inte fixar det.”

Hur länge tränar du IFK Göteborg?

”Jag har ett avtal som sträcker sig över den här säsongen och över nästa år. Och i min värld har jag inget annat inne i skallen än att göra ett bra jobb här. Jag har varit här i två hela säsonger. Första var ett misslyckande, sjundeplacering. Det var inget som vi hade hoppats på. Andra året var bättre. Vi var med i guldstriden länge, nådde en tredjeplats och såg möjligheten till Europakvalspel. Och så en cuptitel på det. I år är inte ens halva serien spelad …och jag känner att vi ska kunna vara hyfsade i höst! Jag trivs bra här. Kämpar på varje dag.”

Ni kan fortfarande vinna 18 matcher – det gyllene guldtalet i allsvenskan?

”Det kan vi absolut fortfarande göra. Men utmaningen är stor. Det ska vi vara medvetna om. Det hinner hända mycket i en serie. Malmö leder serien och är favorit. Man ska vinna mot Helsingborg hemma, man ska vinna mot Halmstad borta. Du ska vinna mot Brommapojkarna på deras konstgräs, du ska åka till Gefle och ta tre poäng där. Det finns ingen match som är klar. Men det är klart … jag hade hellre haft nio segrar så här långt. Samtidigt har vi en hel del kryss och bara en förlust på den matcher vi har spelat …”