Rönnberg saknar tålamodet

Frölunda förser NHL med hockeytalang. Men vissa försvinner från klubben – alldeles för tidigt.…
– Allt ska gå så fort för de unga, säger tränaren Roger Rönnberg.

På torsdagskvällen startar tävlingssäsongen för Frölunda. Laget är Schweiz för nedsläpp i Champions Hockey League – och matchen mot Genève-Servette sänds från start i SVT Play klockan 19.45.
Med på resan finns ett gäng unga killar.
Som Christoffer Ehn, en stor 18-åring från Skara.
Han tar fighten för en plats i A-laget – ska försöka spela sig till ett rookiekontrakt. Exakt samma möjlighet hade Anton Karlsson, i somras draftad för Arizona Coyotes. Men Erik Karlssons lillebror ville ha ett kontrakt direkt – och valde att byta klubb till svenska mästaren Skellefteå.
– Vi försöker verkligen hitta det goda i en spelare. Om jag ser en spelare göra vissa saker i ett landslag – då måste han kunna göra det i mitt lag också. Så sa jag till Anton Karlsson. Gör du samma saker i J20 som du gjorde under JVM – och klarar de fysiska ingångsvärdena – så kommer du att vara redo. Men Anton valde att gå till Skellefteå – och det tycker jag är oerhört trist, säger Roger Rönnberg.

Sportchef Christian Lechtaler och huvudcoach Rönnberg diskuterade till och med att ge Lerumstalangen ett A-lagskontrakt direkt.
– Det alternativet hade varit att gå emot SHL:s reglemente. Och vad händer då? Vad säger vi till Pierre Engvall? Till Kevin Elgestål? Till Christoffer Ehn? Vi har tre forwards som ligger på samma nivå som Anton, men som är av lite andra typer. Vi kom fram till att vi inte kan göra så – för då dödar vi drömmar!
Samma dröm gav exempelvis Anton Blidh och Pontus Widerström ett kontrakt via J20 in i A-laget förra säsongen. Och det är enligt den policyn Frölunda valt att jobba.
– Allt ska gå så fort för de unga. Se på Julius Bergman, han försvann en dag under semestern. Ställ Julius bredvid Zdeno Chara, så förstår du att han inte kommer att ta plats i NHL. Bergman kommer säkert att kunna spela i NHL, men inte i år. Han är inte tränad för det – utan skulle ha mått gott av två år till hos oss, säger Roger Rönnberg.
Frölunda ser också en skillnad – efter att åtta spelare tingades av NHL i somras.
– Vi behöver ha en djup talangbank. Men det är nästan en överflödets förbannelse, det är så många som vill till oss, säger Roger Rönnberg.
Och vad tror du om Christoffer Ehns möjlighet att slå igenom?
– Ehn kan bli en fantastisk center. Låt honom leda J20 – och bli bäst där. Sedan kan han komma in till oss, fylld av självförtroende – och ta plats!
I FRÖLUNDA SAKNAS förresten Joel Lundqvist (fotfraktur), Mats Rosseli Olsen (krånglande knä) och nye keepern Fredrik Bergvik (bortvald efter sämre insats med J20 mot Varberg). Backen Erik Gustafsson, som missade sista träningen, är dock med i truppen.

3 kommentarer om “Rönnberg saknar tålamodet

Kommenteringen är stängd.