KRÖNIKAN: Se till att ryssen kommer!

Det finns en väg för Champions Hockey League att gå: Se till att ryssen kommer!

En ny turnering har förstås en del skönhetsfläckar att sminka över – och när CHL-bossarna möts i Köpenhamn i morgon är det förstås en del av agendan.
Jag tror att det redan till nästa säsong blir en kvalrunda för de allra sämsta lagen – men att Top Scorer-tröjan, som funnits i över tio år i Schweiz, blir kvar. Bra – och kanske mindre bra. Eller så är det bara precis som med andra främmande saker. Ge bara folk tiden, så kommer även den förändringen att uppskattas …
Men det finns viktigare saker, eller rättare sagt en viktigare fråga, för vd:n Martin Baumann och hans nio överchefer att diskutera:
Hur får CHL med ryssen på Europatåget?
Att spela en turnering där Europa kommer för att leka – utan Europas bästa lag? Det är ju som att spela Champions League i fotboll utan att ha med spanska lag. Exempelvis.
Det är också därför som CHL-bossen Baumann hoppas. Önskar. Vill.
Han längtar efter ett da från Moskva.
Ja, CHL har till och med lämnat en huvudsponsorplats åt ett ryskt företag – i fall KHL plötsligt vill hoppa på tåget. Frågan är om ryssarna vill vara med? De ser sin liga som den som korar Europas bästa – och att Gagarin Cup ska vara svaret på NHL:s Stanley Cup
Dessutom är inte alla CHL-klubbar helt sugna på att ta ett flyg till Ryssland, med tanke på det politiska läget i Vladimir Putins stolta land.
Fast jag – som upplevde ett fantastiskt mästerskap i Sotji – ser gärna att politik och sport hålls isär. Även i CHL.
Och schweizaren Baumann vill dessutom att hans turneringsvinnare ska spela mot NHL:s bästa lag – i ett slags världsfinal. Fast dit är det alltså en bit kvar.
FÖR ÖVRIGT: Ska Champions Hockey League fortsätta att utvecklas funkar det inte med åtta (!) svenska lag i turneringen. Det är minst fyra för många …

 

TILL SIST: Nu vill jag att Jo-Ma-Ma-kedjan börjar att producera lika många poäng i SHL som i CHL. Mathis Olimb och Andreas Johnson (dunderskottet till 3–1!) är stundtals magiska i den här tämligen enkla segermatchen.

Kanske är det så enkelt att Johnson är sugen på att spela i Top Scorer-tröjan igen?
Se till att fortsätta poängfesten redan mot Modo på fredag kväll!